(68) 28/12 "In Memoriam" Pater Emile Geurts, die gisteren te Heythuysen overleed. Klik hier voor memento. Lees ook de teksten van de Uitvaart-plechtigheid en het gedachtenis-prentje van Pater Miel Geurts.
(67) 21/12 Beste wensen voor de Kerst en het Nieuwe jaar 2004 !
(66) 19/12 Vandaag openen we een nieuwe pagina van onze website: "Nederland en Missie" Ga via het "drop-down-menu" hierboven er naar toe. Klik op INLICHTINGEN, dan op "Nederland", vervolgens op "Nieuws" en daarna op "Nederland en Missie".
U kunt daar de correspondentie van Geert Groenewegen vanuit Johannesburg in Zuid Afrika lezen.
(65) 17/12 De "FAMILIEBRIEF 2003", uitgegeven door de Witte Zusters van Kardinaal Lavigerie, is verschenen. Deze brief is bestemd voor familie en vrienden van de Witte Zusters. Klik hier.
(64) 13/12 De nieuwe Schakel en de Contactbrief van december 2003 zijn uit ! Klik hier boven op "Schakel" of "Contactbrief".
(63) 11/12 "Timothy, de Maasai" een echt gebeurd verhaal uit Tanzania, door René van der Mast m.afr. Klik hier.
(62) 05/12 Aktualiteiten op een andere manier bezien....! Kijk hier.
(61) 30/11 Wereld-AIDS-DAG: Afrikaanse Kerken willen meer strijd tegen Aids !
(60) 20/11 Op 1 december a.s. zal het "Wereld Aids Dag" zijn. Afrika kampt met het aids-probleem, vooral in de zuidelijke landen. Monseigneur Hubertus Ernst, emeritus-bisschop van Breda geeft zijn visie over het probleem, vanuit de christelijke hoek bezien. Lees zijn brief ! Verdere info over de Wereld Aids dag is te vinden op www.stopaidsnow.nl Om info op te vragen, mail naar: info@stopaidsnow.nl
(59) 09/11 Zuster Anne-Katrien zm.afr.werkt in Rwanda onder de gevangenen van de genocide. Haar verhaal !
(58) 09/11 Tijd om na te denken over Vrede, Gerechtigheid en Heelheid van de schepping. Zie de vernieuwde Nieuwsbrief van Europa-Afrika Netwerk. Klik hier.
(57) 09/11 De herfst is geen tijd voor missionarissen om een verloftijd in te vullen ! Een enkeling maar komt op vacantie...!
(56) 02/11 De jaarlijkse Doden-Herdenking had deze keer op Allerheiligen plaats in de namiddag, in de kapel en op het kerkhof van Heythuysen. Verslag en preek van Pater Piet Kramer, Provinciaal. Klik hier.
(55) 01/11 Het Centraal Missionair Beraad van Religieuzen (CMBR) geeft al enkele tientallen jaren het blad ID Woord en Wederwoord uit, dat bedoeld is voor Nederlandse missionarissen en missionaire werkers buiten Nederland, die het iedere
maand gratis ontvangen.. Het blad biedt artikelen en informatie over
maatschappelijke en religieuze ontwikkelingen in de hele wereld
Sinds een paar maanden heeft ID-Woord en Wederwoord een website !
Gerard Moorman is de secretaris van het CMBR. Voor abonnementen binnen Nederland contact opnemen met het CMBR. Redactie: Mark Fillet: m.fillet@id-woordenwederwoord.nl
(54) 16/10 Witte Paters op vacantie vanuit Afrika in oktober 2003. Klik hier
Lees ook uittreksels uit het laatste nummer van de "Contactbrief" en de "Schakel."
Klik hierboven "de Contactbrief" of "de Schakel" aan. Of de laatste "Posthoorn".
(53) 14/10 De aids-kwestie in Afrika houdt de gemoederen bezig. Hoe zou daar een oplossing voor komen ? Zie onze pagina Dialoog-Ontmoeting.
(52) 12/10 Verhalen over het vertrek van Pater Geert Groenewegen uit de Haagse Schilderswijk. Deze zullen binnenkort plaats gaan maken voor zijn verhalen vanuit Johannesburg in Zuid Afrika, waarvan de web-page binnenkort zal verschijnen.
(51) 22/09 "In Memoriam" Pater Leo Zeinstra, die gisteren, 21 september - op Vredes-zondag - te Heythuysen overleed. Uitnodiging. Lees ook de preek die gehouden werd door de Provinciaal van de Missionarissen van Afrika tijdens de begrafenis-dienst op 25 september.
(50) 22/09 De Contactbrief no. 149 van september 2003 is uit ! klik hierboven op "bekijk ook de Contactbrief"
(49) 22/09 Lees de laatste nieuwtjes uit de Schakel van augustus 2003. Klik hierboven op "bekijk óók de Schakel", met uittreksels, o.a. nieuws over Sterksel, en brieven van uit Afrika. Voor de Witte Paters zelf is de volledige tekst van de Schakel te vinden op de website van het Generalaat van de Missionarissen van Afrika te Rome. Je hebt hier wèl een "password" voor nodig. Klik hier. Info over password: neem kontakt op met de webmaster.
(48) 10/09 Islam in Europa. Een overzicht. En de vragen die het oproept. Zie onze rubriek "Dialoog en Ontmoeting"
(47) 10/09 Oeganda: de Kerk verbreekt het stilzwijgen over de wreedheden in het noorden van Oeganda. Zie tekst.
(46) 09/09 Aids is nog altijd een heet hangijzer in Afrika. Bernard Joinet m.afr. neemt stelling. Klik hier.
(45) 07/08 Witte Paters op vacantie vanuit Afrika in augustus 2003. Klik hier.
(44) 05/08 Vanmorgen overleed onze medebroeder Frans van Roessel. Klik hier voor memento en uitnodiging voor de uitvaart die op zaterdag 9 augustus plaats zal hebben te Heythuysen.
Teksten van de uitvaartdienst te Heythuysen op 9 augustus: klik hier
Memento, door Patrizia van Roessel.
Tekst van het gedachtenis-prentje van Frans van Roessel.
(43) 06/07 Oud studenten van de Witte Paters worden dit jaar uitgenodigd bijeen te komen in Dongen: zie de Contactbrief no.148. Je kunt daar ook lezen waar we wonen en hoe je er kunt komen !
(42) 05/07 Webmaster NL zal de komende drie weken afwezig zijn wegens gezondheidsredenen. Bel voor info naar 0162-31 38 45. Of wend u tot de webmaster BE. Tot spoedig !
(41) 05/07 : Oude verhalen, opgeschreven in de Annalen van de Missionarissen van Afrika, nog vóórdat dezen in Nederland aankwamen ! Vanaf 1884 namen de Eerw. Broeders van Oudenbosch het voortouw om de Witte Paters in Nederland bekendheid te geven. Zij gaven de eerste "Annalen van de Afrikaanse Missiën der Witte Paters te Oudenbosch" uit, vanaf 1884 tot 1949 . Onze medebroeder Carel Swennen m.afr. heeft de hele serie doorgebladerd, en de namen plus verhalen van alle Witte Paters die opgeschreven staan, totaan 1955 ge-inventariseerd en op de computer gezet. Blader mee, en vraag een of ander artikel op, over een voor u bekende witte pater ! En hiermee is dan ook de nieuwe rubriek "FAMILIE-VRIENDEN"Klik hier.
(40) 27/06 : Veranderingen zijn op til in de Haagse Schilderswijk op het nivo van de witte paters gemeenschap: het a.s. vertrek van Pater Geert Groenewegen naar Johannesburg, Zuid Afrika, waar hij benoemd is na 10 jaar Den Haag. De gemeenschap wordt echter weer uitgebreid met Pater Johan Miltenburg, die half juli vanuit Burkina Faso zal aankomen. Ze zullen dus met vieren zijn: Hans Pauwels m.afr., Sjef Kuppens m.afr., Evelyne Rooijmans m.b.a., en Johan Miltenburg m.afr.
(39) 13/06 : "Katholiek met hart en ziel" ! De Witte Paters waren aanwezig op de Jaarbeurs te Utrecht bij gelegenheid van de viering "Honderd-vijfig jaar Kromstaf"
(38) 13/06 : Info voor MBA: "MMA meeting in The Hague" click here.
(37) 10/06 : Overlijdensbericht van Pater Wim Krachting te Den Haag, waar hij van morgen om 9 uur is overleden.
(36) 10/06 : De Contactbrief van juni 2003 is verschenen. U vindt hem een dezer dagen in de bus. Klik hier voor de tekst.
(35) 06/06 : Burundi is een van de Afrikaanse landen dat met moeite van een recent verleden probeert te genezen. Een van onze MBA's was er recentelijk: een verslag.
(34) 06/06 : De Werkgroep Congo-Nederland heeft als doel informatie te verspreiden over Centraal-Afrika, in het bijzonder de DR Congo, en bij te dragen aan verbetering van de leefsituatie van de bevolking aldaar.Dit is hoognodig, om onze bevolking attent te maken op de soms dramatische situaties aldaar ! Een uitnodiging voor kennismaking ! Zie nieuwsbrief !
(33) 06/06 : Informatie over het engels en franstalige blad: ANB-BIA, dat zal ophouden te bestaan vanaf 01.01.04. Klik hier.
(32) 31/05 : De week van voorbereiding op het Pinksterfeest is wel een heel bizondere week dit jaar: we zullen op zaterdag 7 juni in de Jaarbeurshallen van Utrecht het 150 jarig bestaan van de R.K.Hiërarchie in Nederland vieren.Ook de Witte Paters zullen daar aanwezig zijn. Het is trouwens óók nog de "Week van de Nederlandse Missionaris". Dat is wel een extra gebedje waard !
(31) 30/05 : Uit de oude doos: herinneringen aan het oude Sint Charles aan de Bossche Weg in Esch, in de Schakel van 1996. klik hier.
(30) 21/05 : Op zondag 18 mei had de onthulling plaats van het "Monument van de drie Congregaties" te Sterksel, de plaats waar vroeger Witte Paters, Witte Zusters, en de Broeders van S.Josph hun werkterrein hadden.Een blijvende herinnering aan deze periode ! Een verslag met foto's
(29) 16/05 : WERELDFESTIVAL VOOR JONGEREN ! Dit festival zal gehouden worden te GEMERT. Zie info !
(28) 16/05 : Memento en preek gedurende de Uitvaart-viering van Pater Charles Janssens op 15 mei 2003 te Heythuysen.Zie aankondiging van 10 mei j.l. Klik hier.
(27) 14/05 : "De Schakel" is het interne kwartaal-blad van de Missionarissen van Afrika in Nederland. Vanaf 15 mei zal het no.348 van mei 2003 integraal gepubliceerd worden door de Centrale Website van de Witte Paters te Rome. Voor dit gedeelte van de Website van Rome is echter een "gebruikersnaam" en "wachtwoord" vereist. De M.Afr. die dit willen aanvragen, kunnen zich in verbinding stellen met de webmaster-NL. Klik hierboven de "Schakel" aanvoor uittreksels uit het laatste nummer.
(26) 10/05 : De Missionaire Beweging voor Afrika bestaat nu meer dan 4 jaar. Een beschrijving.
(25) 10/05 : Leven en dood van Pater Charles Janssens, m.afr. Uitnodiging voor de begrafenis.
(24) 09/05 : Teksten van de Uitvaart-viering bij gelegenheid van de begrafenis van Pater Jan Pijnenburg m.afr. Zie aankondiging van 1 mei j.l. Klik hier.
(23) 09/05 : Sterksel herleeft voor één dag ! Laat je verleiden om de oude nostalgische plekken nog eens terug te zien, bij gelegenheid van de installatie van "het" monument op 18 mei a.s. ! Klik hier.
(22) 08/05 : Nieuwe benadering van het Migranten-Pastoraat: zie artikel "Afrikanen in Den Haag"
Lees ook over "malaria en armoede"
(21) 06/05 : "Dialoog en ontmoeting" is een nieuw hoofdstuk dat vandaag geopend is met een eerste artikel. Open het, om te bekijken, en geef je kommentaar, of stuur een eigen artikel in !
(20) 01/05 : Pijnenburg ? Wie kende hem niet, die grote wielrenner uit Tilburg ? Een man van formaat ! Bij de Witte Paters hebben we ook mannen van formaat, en zelfs twéé Pijnenburgen: Jan Pijnenburg (88) en Gerard Pijnenburg (Broeder Jozef, 79) die door hun vurig apostolaat de bloeitijd van de Missie in Afrika gestalte hebben gegeven. Gisteren-avond is Jan in alle rust overleden. Lees hier de détails over zijn leven en dood.
(19) 25/04 : "Toen moest Theo de Tongi missie heropenen. Dat viel niet mee. Theo vergeleek het met op hout bijten. Als je maar lang genoeg doorbijt dan wordt het hout zachter. En tenslotte blijkt het dan soms zoethout te zijn. Als je de mensen eenmaal goed leerde kennen, dan werd het leven zoet, ook al was het werk hard." Lees verder in de homilie die de Provinciaal van de Witte Paters, Pater Piet Kramer hield bij gelegenheid van de uitvaart van Pater Theo Hendriks op dinsdag na Pasen. Klik hier.
(18) 20/04 : Aan allemaal en aan iedereen in het bizonder die deze tekst tegenkomt:
van harte een Zalig Paasfeest !
Zoek je meer info over Pasen en over de Paas-boodschap van Paus Jan-Paul II ? Hij pleit voor vrede in Irak en vraagt de wereld-machten oplossingen te zoeken voor geweld, burgeroorlog, uitbuiting en genocide in Afrika. Kijk op de website van R.K.Kerk in Nederland: www.katholieknederland.nl
Een recente enquête onder de jeugd over Pasen, wees uit dat slechts één op de vijf kinderen weet, dat Pasen iets te maken heeft met Jezus.. Weet jij het ? Kijk dan hier.
(17) 15/04 : Een Westlander van formaat. Missionaris van Afrika in hart en nieren. Tanzania was zijn apostolisch werkgebied, maar ook in Nederland wist hij via het "propagandawerk" van de Nederlandse Witte Paters in Parochies en bijeenkomsten met MOV-groepen veel mensen te enthousiasmeren voor Afrika. Theo Hendriks heette hij: vannacht overleed hij op 82 jarige leeftijd. Een memo.
(16) 14/04 : Veel West-Afrikaanse landen zijn de laatste jaren een gewilde vacantie-bestemming geworden. De Sahel heeft, ondanks de aanhoudende droogte, ook een zeer betoverend aspect. De bewoners van deze landen zijn gastvrij, leven eenvoudig, en vertellen graag over hun gewoonten en gebruiken. Er zijn 's zomers nogal wat uitwisselingen tussen "jumelage-steden en/of Bisdommen". Jongeren wisselen uit met Afrikaanse studenten of boeren. Kortom, een alternatieve vacantie-reis, die indruk maakt. Lees hier over het visum voor 5 West-Afrikaanse landen !
(15) 28/03 : Preken, gehouden door de Provinciaal van de M.Afr. bij de uitvaart-viering van Pater Wim Boenders en Pater Stef Wellens. Klik op de namen voor de tekst. Voor de levensbeschrijving van deze paters zie de "flash" van 21.03 en 04.03 hieronder vermeld met verwijzingen.
(14) 28/03 : Zijn de West-Afrikaanse katoenverbouwers de dupe van het Amerikaanse katoen-beleid ? Zie het artikel van Maurice Oudet, dat hij publiceerde op de lokale website "abcburkina" die hij in Burkina Faso opzette, en waarin hij beschrijft hoe de burkinese boeren afhankelijk zijn van het amerikaanse beleid m.b.t. katoen. Maar er zit méér achter !!
(13) 21/03 :De rangen van nederlandse Missionarissen van Afrika worden uitgedund door vergrijzing en overlijden, terwijl de roepingen in onze Sociëteit van Missionarissen in de Afrikaanse landen oplopen tot bijna 300 in 2003. Onze medebroeder Wim Boenders heeft hiertoe op een bizondere manier bijgedragen. Gisteren is hij overleden. Klik hier voor een korte levensbeschrijving.

(12) 17/03 : Afrikaanse regenwouden bedreigd ! Zie artikel over de "heelheid van de schepping"

(11) 13/03 : De nieuwe Contact-brief is verschenen. Contactbrief is een uitgave voor familie en vrienden van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) Klik hier.
(10) 08/03 : Nieuwe hongersnood in Afrika.
In de tachtiger jaren was er grote hongersnood in Afrika: in Nederland werd toen de landelijke actie "één voor Afrika"gehouden: die bracht meer dan 120 miljoen gulden op. (5.445.362,5 Euro) Vandaag de dag zijn de laatste krantenberichten over honger in Afrika weer actueel:

"HELP HONGEREND AFRIKA NÚ"

Miljoenen dreigen te sterven. Maar we kunnen nú nog iets doen ! www.giro555.nl of: Giro no.555 t.n.v."de samenwerkende Hulporganisaties" te Den Haag. Dit zijn: Kerk in Aktie; Memisa; Mensen in Nood; Het Nederlandse Rode Kruis; NOVIB; Stichting Vluchteling; Tear Fund; Terre des Hommes; UNICEF Nederland; Wat is de oorzaak van die hangersnood ? Want honger hoeft niet !! Klik hier.
(9) 04/03 : Stef Wellens M.Afr. was specialist in kerkelijke recht. Hij doceerde dit vak in vele groot seminaries in Europa en Afrika. Als kerk-jurist pleegde hij jurisprudentie bij vele huwelijkskwesties in de Bisdommen van Zambia, en zelfs ver daarbuiten.Gedurende 14 jaar was hij Bisschoppelijk Secretaris, en in die hoedanigheid mocht hij het Vaticaans Concilie van dichtbij meemaken. Vandaag is hij gestorven. Korte levensschets
(8) 24/02 : Vanuit Zambia schreef de toenmalige Provinciaal van de Missionarissen van Afrika aan Jos van de Klundert M.Afr., toen hij vandaar vertrok in 1991: dat hij met dankbaarheid herinnerd zou worden voor "alles wat je voor Zambia hebt gedaan. En voor wie je voor ons allen was”. Vandaag is Jos niet meer. Zijn korte levensbeschrijving: klik hier.
(7) 23/02 : In het kader van het internationale "Afrika Jongeren Project" bereiden de Missionarissen van Afrika (Witte Paters en Witte Zusters) dit jaar een GHANA-REIS voor.
JONGEREN OPGEPAST ! klik hier !
(6) 17/02 : In een wereld van geweld, met name in de Afrikaanse gebieden van Oost Congo, waar burger-oorlogen de samenleving iedere dag bedreigen; waar er een machtsstrijd aan de gang is waarvan de burgerbevolking het slachtoffer is, moeten de missionarissen ook getuigenis afleggen van het Evangelie. De hier beschreven getuigenissen dateren van november 2002, maar in februari 2003 is er nauwelijks verandering gekomen in de beschreven situaties.
Klik hier voor de teksten.
(5) 16/02 : Onze mede-broeder Benoît de Kort is vandaag overleden te Heythuysen. Een rijk gevuld leven: zijn verhaal.
(4) 15/02 : Afrikanen in Den Haag: het verhaal van de opkomst van een multi-culturele parochie met een "gemeenschap van gemeenschappen". Pater Sjef Kuppens doet verslag. Klik hier,
(3) 06/02 : Weer is ons een medebroeder ontvallen in de persoon van Pater Adriaan Peters, een wijs en eenvoudig man, die de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika onschatbare diensten heeft bewezen op het gebied van opleiding van kandidaten, hier in Nederland, en in Afrika.Zijn levensverhaal.
(2) 15/01 : Het Nederlandse gedeelte van de website van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) begint langzamerhand vorm te krijgen. Tesamen met onze webmaster hebben we een en ander voor u klaargemaakt.
(1) 10/01 : Wij hebben het bericht ontvangen van het overlijden van onze medebroeder Wim Geraets, te Heythuysen. De begrafenis heeft plaats gehad te Heythuysen. (klik hier voor meer informatie)

Webmaster-NL

Vorige pagina