Afscheid van pater Geert Groenewegen



Op zondag 29 juni 2003 nam pater Geert Groenewegen m.afr. tijdens een zonale eucharistieviering in de Haagse Marthakerk afscheid van de Schilderswijk. Tevens vierde hij, dat hij 40 jaar geleden als missionaris van Afrika priester werd gewijd.

Geert Groenewegen heeft bijna 10 jaar “missionair opbouwwerk” verricht in de Schilderswijk (en ook daarbuiten), in samenwerking met zijn collega’s Witte Paters en de paters en zusters van HIRCOS.(Haagse Internationale Religieuse Communiteit Schilderswijk: een stichting van de SVD paters en zusters) Nu vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging, en vertrekt hij in juli naar het Lumko-Instituut te Johannesburg, Zuid Afrika.

Geert Groenewegen was begin 1994 de eerste Witte Pater, die neerstreek in Den Haag. Daarvóór had hij jaren gewerkt in Mali, en later in Zambia. Tegelijkertijd arriveerde pater Theo Smeets SVD, vanuit Ghana. Tot ons verdriet is Theo Smeets enige jaren later overleden.
De provinciale besturen van de Witte Paters en de SVD (missionarissen van het Goddelijk Woord) hadden elkaar gevonden in een gemeenschappelijk voornemen: zij wilden een experimenteel missionair project starten in de Haagse Schilderswijk. Men wilde als missionarissen present zijn in deze wijk. Immers,op het snijvlak van vele culturen, nationaliteiten en religies, levend en werkend tussen de bewoners, zagen zij een nieuwe taak voor zichzelf weggelegd. In andere grote steden in Europa werden gelijksoortige projecten opgezet, eveneens in oude stadswijken waar veel immigranten wonen.

Immers de Europese kerken, die vroeger alleen missionarissen en zendelingen uitzonden naar andere continenten, bezinnen zich op een nieuw missionair getuigenis, maar nu dichter bij huis. Daar komt bij, dat missionarissen die gewerkt hebben in Afrika, Azië of Latijns Amerika een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de dialoog in een multiculturele samenleving. Zo hebben velen van hen bv. al heel veel ervaring opgedaan met de dialoog tussen christendom en islam, terwijl de Nederlandse samenleving (en de kerken) op dit terrein nog veel moeten leren.

Het was een goed beleid, dat de paters en zusters die op twee plekken in de wijk kwamen wonen, zich onafhankelijk opstelden van de parochie. Zo hadden zij de ruimte om hun eigen visie en activiteiten te ontwikkelen, in samenspraak met wie zij dat nuttig achten, en met hun verantwoordelijke Oversten en het Bisdom Rotterdam. En dat zonder meteen ingekaderd te worden in de bestaande kerkelijke structuur. Juist deze benadering heeft uiteindelijk zoveel vruchten afgeworpen. En vooral heeft deze benadering gaandeweg voor zoveel toenadering tot de Willibrordparochie gezorgd, die in 1997 werd opgericht (na de fusie van de Joseph, de H. Hart,de Martha en de Engelbewaarders-parochies).

Pater Geert Groenewegen kan met tevredenheid terugkijken naar wat de laatste jaren allemaal tot stand is gebracht. De samenspraak tussen de Willibrordparochie, het “missionair pastoraat” (d.w.z. de communiteiten van Witte Paters, paters SVD en zusters van Steyl), met de overige religieuzen in de wijk, de migranten-gemeenschappen, de Werkgroep Oecumenisch Pastoraat (W.O.P.) enz. heeft geleid tot een verlevendiging van de (katholieke) kerk in de Schilderswijk. De kerk in de Schilderswijk is nu steeds meer een multiculturele gemeenschap aan het worden: dat is de toekomst!

Geert Groenewegen had hierin zijn eigen karakteristieke inbreng. Zijn aanwezigheid zal na zijn vertrek door velen worden gemist, zeer zeker ook door vele bewoners (en bewonersorganisaties!) van de Schilderswijk! Wij wensen Geert een goede toekomst toe in Johannesburg en zullen vast en zeker nog van hem horen.


pastor Jan Eijken
verantwoordelijke van de Willibrord-parochie
en de Portugees-sprekende Gemeenschap in Den Haag

Laat iets van je horen: klik hier voor een mailtje naar Geert Groenewegen !

Zie ook andere informatie over het Missionair Pastoraat in de Schilderswijk. Klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina