De Kerk in Oeganda verbreekt het stilzwijgen over de wreedheden in het Noorden.


In een poging meer bekendheid te geven aan de weerzinwekkende realiteit van kinderroof en de al zeventien jaar durende oorlog in het Noorden van Oeganda , heeft de Anglikaanse kerk op Donderdag 21 Augustus 2003 een campagne gelanceerd door het aanbieden van een petitie aan de Britse Eerste Minister Tony Blair.

In de petitie werd de Heer Blair gevraagd - wat de plaatstelijke geestelijkheid heeft aangeduid als zijnde een internationale samenzwering van stilzwijgen - te helpen openbreken. Dit betreft de brute overheersing van het “Oppositie leger van de Heer” .

De bisschop van het bisdom Kitgum, de Zeer Eerwaarde Benjamin Ojwang, heeft een Acholi vluchtelingen kind en twee kinderen van de eerste CMS kerk naar Downing Street (de woning van de Heer Blair te Londen) begeleid als symbool van honderd jaar liefdadigheid en solidariteit met het Acholi volk.

Het huidige konflikt in noord Uganda begon kort nadat het nationale resistentie leger (NRA) van President Museveni aan de macht kwam in 1986. Groepjes van het voormalige regerings leger zochten een goed heenkomen in Noord en Zuid Oeganda en vormden het Democratische leger van het Ugandese volk (UPDA).

Verschillende afgescheiden groepjes kwamen voort uit de UPDA en dat was het begin van de geschiedenis van de LRA: aanvankelijk het bevrijdingsleger van de Heer genoemd; vervolgens het Verenigde Christelijke Democratische Leger; en uiteindelijk het Bevrijdingsleger van de Heer.


De jongeren zijn het meest slachtoffer van de situatie - en ze zijn tevens de meest productieve groep,
en de hoop van de streek. De LRA zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van duizenden kinderen en meer dan twintigduizend kinderen, sommigen niet ouder dan zeven jaar, worden gebruikt als soldaten, arbeiders en seksslaven.

Volgens Human Rights Watch, een organisatie die zich inzet voor het beschermen van de mensenrechten van mensen over de hele wereld, recruteren de legereenheden van de Ugandese regering eveneens kinderen, om de veiligheid van plaatselijke dorpen of kampen te verzekeren. Ongelukkig genoeg keren veel van die kinderen niet naar hun dorp terug en er wordt gezegd dat ze gebruikt worden om tegen de LRA te vechten.


Monseigneur Ojwang, die een tocht van zes weken door Engeland begonnen is, zal Acholi vluchtelingen bezoeken in Engeland zowel als in de bisdommen Bristol en Lancashire, die banden hebben met zijn thuisland. Hij zal eveneens het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Lambeth Palace bezoeken.

Sprekend over zijn kracht als komend van God zei hij, “ We kunnen niet opgeven: want dat zou betekenen dat we de bijbel weggooien…. We moeten vechten ten einde toe".

Tijdens een pers conferentie legde Bisschop Ojwang , wiens eigen zes kinderen vorig jaar zijn afgevoerd, uit hoe hij er toe gekomen is het geschrei van de kinderen te imiteren.

We zijn thans in een dilemma” zei hij.” De internationale gemeenschap is niet actief betrokken geweest in het zoeken naar een vredige oplossing. Daarom ben ik hier. We moeten de twee kampen bij elkaar brengen en we kunnen dit enkel doen door dialoog; niet met geweren.


De Oegandese Caritas, en de Church Mission Society die sinds 1904 werkt met de bevolking van Kitgumi, kondigde aan dat er thans 800 000 mensen zijn (75 % van de bevolking van Noord Oeganda) die nu de hongerdood riskeren te sterven in zogenaamde beschermde kampen.

Jenny Taylor, Hoofd van de Media voor de Church Mission Society, verklaarde, "We hebben nu mensen nodig die achter ons staan in gebed en met begrip voor de bevolking van Oeganda."

De Pers Conferentie werd gevolgd door een bezoek aan Westminster Abbey om eer te brengen aan het standbeeld aan Acholi Aartsbisschop Janani Luwum, een Anglikaanse martelaar die vermoord werd door Idi Amin, en wiens stoffelijk overschot in Kitgum begraven is.

(Bron: CISA aug. 03, en Nieuwsdienst van de Anglikaanse gemeenschap)



Webmaster-NL

Vorige pagina