Een wijs man is een sterke man
en een man van kennis toont veel kracht

Spreuken 24, 5.


Na een rijk en lang leven van dienstbaarheid voor de velen die hij in zijn leven mocht ontmoeten,
overleed in de vrede van de Heer op de leeftijd van 87 jaar


Pater Wim Boenders
Wilhelmus Isabella
Missionaris van Afrika
(Witte Pater)


Geboren te Bergen op Zoom, 27 september 1915.
Overleden te Heythuysen, 20 maart 2003


Zijn middelbare studies maakte Wim bij de Witte Paters in Sterksel van 1928 - 1933, en later voltooide hij zijn humaniora in de z.g. late roepingenklas, bij de Witte Paters in Bouchout, België. Op het groot-seminarie in s'Heerenberg legde Wim zijn missionariseed af op 30 juni 1945, en een jaar later werd hij daar ook priester gewijd op 15 juni 1946. Een half jaar later, in februari 1947, was Wim aangekomen in het missiegebied dat hem was aangewezen: het Vicariaat Abercorn in Noord Rhodesia (Zambia).

Hij begon als pastor in Mambwe, maar reeds een jaar later vertrok hij naar de stad Abercorn om er mee te helpen bij het oprichten van een parochie. Drie jaar later werd hij benoemd tot secretaris voor onderwijszaken in het Vicariaat, en daarna kreeg hij de opdracht om alle financiële zaken van het Vicariaat in handen te nemen. Maar tegelijkertijd was hij, in een bisschoploze periode, de verantwoordelijke voor het hele Vicariaat.

Geen wonder dat hij in 1955 écht vermoeid was, en hard toe was aan een goede vakantie in Nederland. Na zijn terugkeer naar Abercorn, werd hij wéér Secretaris voor het onderwijs, en wéér Econoom en tevens weer Vicaris-Generaal.
Zijn zeventien jaren in Zambia waren jaren van grote dienstbaarheid aan de mensen daar, aan zijn medebroeders en aan zijn bisschop. Wim was dan ook een sympathieke man met een helder verstand: hij kon een goed en weloverwogen oordeel geven wanneer dit nodig was. Zonder autoritair over te komen, slaagde hij er in mensen de weg te wijzen.


In 1964 werd hij naar Nederland geroepen om als vice-Provinciaal de belangen te behartigen van de Nederlandse Provincie van de Witte Paters, en tegelijkertijd was hij Provinciaal Econoom.

In de tijd van het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout nam Wim er deel aan als afgevaardigde van de besturen van de missionerende Ordes en Congregaties. Maar het was niet altijd zaken doen, boekhouden en vergaderingen bijwonen wat hem bezig hield. Hij hield van plezier maken en anderen er in te doen delen. Hij slaagde er steeds weer in om zijn medebroeders vanuit Boxtel mee te tronen naar de jaarlijkse carnavalsoptochten in Bergen op Zoom, zijn geboorteplaats.
Wim bleef een echte priester, en zijn hart bleef uitgaan naar de directe zielzorg. In 1975 kreeg hij zijn kans via een oude schoolvriend, Priester van het H. Hart, werkzaam in Canada. Er was werk voor Wim in Ottawa, Canada! Zijn kennis van Frans en Engels hielp hem hierbij. Hij werd gastvrij opgenomen in de gemeenschap van de Priesters van het H. Hart, en was belast met de geestelijke zorg in het kinderziekenhuis.

In 1988 keerde Wim op 73-jarige leeftijd terug naar Nederland om in Heythuysen op rust te gaan.
Rust? Minder verantwoordelijkheden heel zeker, maar hij bleef een gewaardeerd vertrouwensman in de communiteit, en dag in dag uit was hij bezig binnen en buitenshuis, vooral in het park, zijn grote hobby. Langzaam maar zeker echter ging Wim achteruit alhoewel hij altijd de opgewekte en joviale medebroeder bleef. Na een korte periode in het ziekenhuis in het begin van dit jaar, kwam hij terug naar Heythuysen, en van toen af bleef hij op zijn kamer, in een gemakkelijke stoel; maar wat later moest hij in bed blijven.

En zo kreeg Wim de gelegenheid zich voor te bereiden op zijn laatste reis. Hij ging van ons heen in de vroege avond van donderdag, 20 maart. Zijn leven is een leven van grote dienstbaarheid geweest, een leven van zichzelf breken en delen, zoals de Heer deed en doet in de eucharistie.

Die zullen wij vieren op woensdag, 26 maart, om 15 uur in de kapel van Huize St. Charles te Heythuysen (Op de Bos 2), en u bent uitgenodigd om dit samen met ons te doen. Aldus zullen wij van pater Wim afscheid nemen. Na afloop van de viering zal hij op ons kerkhof aldaar worden begraven.

Namens de familie en de medebroeders,
F. van Vlijmen, m. prov. secretaris
Postbus 118
5100 AC Dongen.


Webmaster-NL

Vorige pagina