Daarom moeten ook jullie klaar staan, want de Mensenzoon komt op een moment
dat je Hem niet verwacht. Mt. 24,44


Bedroefd om zijn heengaan, maar dankbaar voor zijn goede zorgen en voor zijn grote interesse in anderen, delen wij u mee dat op dinsdag, 15 april, plotseling is overleden
onze medebroeder
Pater Theo Hendriks

Theodorus Cornelis

Missionaris van Afrika


Geboren te Loosduinen, 26 juni 1919

Overleden te Heythuysen, 15 april 2003


In Theo verliezen wij een missionaris die een echte pastor was en tegelijkertijd een man die grote belangstelling had in het leven van zijn medemensen. Dat was ook de drijfveer achter zijn inzet voor het ontwikkelingswerk in de verschillende parochies waar hij heeft gewerkt in Tanzania.

Zoals zoveel witte paters, kreeg ook Theo zijn volledige opleiding in de studiehuizen van de Sociëteit, d.i. in Sterksel, Boxtel en s-Heerenberg. Zijn missionaris eed legde hij af op 30 juni 1945, en een jaar later werd hij op 15 juni priester gewijd. Drie maanden daarna kwam hij aan in Tanzania (toen Tanganyika) om er te gaan werken in het vicariaat Tabora, en wel in de missie van Bulungwa. Hij kreeg een jaar om twee talen te leren: Kinyamwezi en Kiswahili, en met die kennis werd hij "geslaagd" geoordeeld om les te gaan geven op het klein seminarie van het vicariaat terwijl hij er tegelijkertijd de "econoom" was. Drie jaren van dit apostolaat waren voor hem meer dan voldoende, en dus ging hij in 1950 als pastor naar Usongo, een zeer uitgestrekte missiepost. Maar Theo was voor geen kleintje vervaard. Hij had een formidabele gestalte, was sterk, robust en niet gauw vermoeid. Bovenal was hij iemand die zeer geïnteresseerd kon luisteren naar de wederwaardigheden van anderen, iemand die zich niet op de voorgrond plaatste, maar wel heel gezellig kon praten over wat hij had gezien, gehoord en meegemaakt op zijn safaris.

Deze kwaliteiten maakten hem uiterst geschikt om in 1953 naar Nederland te worden teruggeroepen om een aantal jaren als propagandist te werken vanuit Rotterdam, toen één van de bases van de witte paters. In zijn rondgang door het land om over Afrika te vertellen en missiefilms te tonen kwam zijn handigheid in allerlei goocheltrucs heel goed van pas en werd zeer geapprecieerd.


In mei 1957 was Theo terug in Tanganyika waar hij als pastor zijn krachten gaf, eerst in Kitangili en van hieruit werkte hij ook in Nzega, belast als hij was met de bouw van een parochie daar; later verhuisde hij naar Tongi, weer naar Usongo, en tenslotte naar Ndala, waar hij vijftien jaar verbleef. Theo kwam uit een tuindersfamilie, en veel van wat hij daar in zijn jeugd had gezien en geleerd, was hem bijgebleven. In Tabora was hij niet alleen actief geïnteresseerd in de groentetuin van de missies en van de parochies waar hij leefde, maar hij zette zich ook in voor het verbouwen van rijst op grote schaal, voor water-projecten en wegenbouw.

Maar naast al zijn materiële zorgen en activiteiten, bleef hij een man van gebed, iedere dag vroeg aanwezig in de kerk. De mensen wisten dat hij er was; dat ze hem er konden vinden om het boete-sacrament te ontvangen. En ieder jaar in de Veertigdagentijd was Theo gewoon niet moe te krijgen: zes dagen in de week ging hij dan op safari om in zoveel mogelijk buitenposten drie dagen retraite te geven. Zijn gezondheid was toen niet altijd meer van het beste, maar klagen was er niet bij. Tenzij iemand het te weten was gekomen en er hem naar vroeg, wisten de meesten niet wat hij zoal mankeerde.

Niettemin, hij bleef werken tot het in 1992 duidelijk was dat het niet langer zo kon doorgaan. Oorspronkelijk keerde hij terug naar Nederland voor een gewone vakantie, maar dit veranderde tot een benoeming in Nederland om te gaan rusten. Hij nam zijn intrek in Huize St. Charles te Heythuysen en hier heeft nog heel fijne jaren kunnen doorbrengen. Lichamelijk werd hij zwakker, maar verstandelijk was hij helemaal bij, en dikwijls was het een groot genoegen om naar zijn verhalen van vroeger te luisteren.


Op dinsdag na Pasen, 22 april 2003, om 15 uur zullen we afscheid nemen van Theo in de kapel van Huize St. Charles te Heythuysen (Op de Bos 2; tel.0475-494555), en u bent uitgenodigd om dit samen met ons te doen. Na afloop van deze viering zal hij op ons kerkhof aldaar worden begraven.

Namens de familie en de medebroeders,
F. van Vlijmen, m. afr.
prov. secretaris
Postbus 118, 5100 AC Dongen.


Webmaster-NL

Vorige pagina