Homepagina > Nederland > Open Dag 2014.

Open Dag 2014.

vrijdag 16 mei 2014, door Webmaster

Verslag Open Kloosterdag bij de Missiezusters van OLV van Afrika
op zaterdag 10 mei 2014 in Boxtel.


Afrikaanse gastvrijheid temidden van Hollandse regenbuien.

Er waren in totaal zo’n 35-40 mensen van de partij op de afgelopen Open Kloosterdag bij de Witte Zusters in de Molenwiek. Allen zeer geïnteresseerd in Afrika of gewoon benieuwd naar het huidige zusterleven. Afkomstig uit Boxtel of directe omgeving, maar ook uit Rotterdam, Hilversum en Son. Met of zonder kinderen, oud en jong, kortom van alles wat. Iedereen werd allerhartelijkst ontvangen met een kopje thee, koffie en een vriendelijk woord: Karibu oftewel Welkom in het Swahili. Daarna kon je inschrijven voor een of twee workshops. Ook was er een kinderprogramma: voormalig kleuterleidster Zr. Jo had in het ‘washuis’ een ruimte ingericht waar naar hartenlust gekleurd, geknipt, geplakt en Swahili-liedjes gezongen konden worden.

Er waren twee rondes met vier workshops van zo’n 3 kwartier, met iedere keer een stuk of 5-6 mensen per workshop. De workshops hadden de volgende thema’s:

  1. Missionaris toen en nu, in Afrika en hier: hoe geef je als zuster je huidige missie vorm hier in Nederland?
  2. Het internationale en interculturele karakter van de Witte Zusters wereldwijd en wat dat betekent voor de interreligieuze samenleving hier.
  3. Geroepen om te delen; Leven in eenvoud en soberheid, wat kunnen we hiervan leren?
  4. Roeping en charisma: waartoe voelen de zusters zich geroepen en zien we andere voorbeelden van roeping om ons heen?

Per workshop waren er twee zusters als begeleidster. Verdeeld over het huis ging men vol energie met elkaar in gesprek. Opvallend was dat mensen na een uur nog het gevoel hadden dat ze tijd tekort hadden en zeiden: “Maar we zijn nog lang niet klaar!” Je zag dat niet alleen de oud-missionarissen graag praten over hun ervaringen, maar dat de mensen zelf ook graag hun verhaal kwijt willen. In die zin waren het meer open gesprekken, die verrassend en inspirerend waren, zowel voor de zusters als voor de deelnemers.

Zoals een gast schreef: “Het zijn openhartige gesprekken die getuigen van een bewust kiezen voor het missionaris zijn. Uit al datgene wat er die middag is verteld, spreekt een enorme liefde voor het continent Afrika maar bovenal: liefde en compassie voor alle mensen. Het valt me telkens weer op, hoeveel de zusters weten te verhalen. Met eerbied en respect voor ieder mens. Fijn, dat jullie anderen in deze verhalen willen laten delen...” De vragen van de bezoekers waren heel divers. Sommigen wilden meer weten over de mogelijkheden om in Afrika te gaan werken, anderen waren meer geïnteresseerd in hoe de zusters vroeger gekleed gingen en het noviciaat beleefden. Ook was er de vraag naar retraite-adressen. De kinderen waren b.v. nieuwsgierig of de zusters iedere dag bidden.

Op de papieren lenteklokjes die voor het raam hingen, kon je invullen waartoe jij je geroepen voelt in deze wereld en wat jij graag zou willen delen. Veel antwoorden komen overeen in de zin van: ik wil vriendschap en geluk delen, ik wil vrede op aarde voor iedereen. Of ik voel me geroepen om extra aandacht aan ouderen (c.q. jongeren, eenzamen, armen) te geven of juist aan allen die mij dierbaar zijn. Een iemand was zo eerlijk om na lang nadenken toe te geven, dat ze niet wist waartoe ze zich geroepen voelde en dat dat een vraag was die ze zichzelf ook vaak stelde, maar dat ze hoe dan ook haar best zou doen. Het was mooi om te zien hoe consciëntieus ieder dit probeerde in te vullen.

De middag werd uiteindelijk rond vijf uur afgesloten met een gezamenlijke gebedsviering in de huiskamer. Tot de zusters verrassing kwamen er rond half 6 nog twee totaal verregende jonge mensen aan de deur, die speciaal voor de open dag vanuit Eindhoven kwamen. Na een warme kop koffie en een interessant gesprek over o.a. hun reizen in Afrika, keerden ze tevreden huiswaarts.

Marina van Dalen,
Regionaal Coördinator MZOLA-NL