Van harte mooie kerstdagen toegewenst aan een ieder

en een gezegend nieuw jaar 2007

De Schakel

Missionarissen van Afrika             No. 368 – december 2006

- Witte Paters -

Modestusstraat 20

5101 BP DONGEN

 

 

Beste confraters

 

Jan Mol, Provinciaal

Enige tijd geleden hoorde ik iemand zeggen:

“genegeerde identiteiten radicaliseren!”

 

De persoon die deze woorden uitsprak, had het van horen zeggen. Zij was ervan onder de indruk geraakt en ook ik kon bij het horen van deze woorden, ze niet meer loslaten. Ze kwamen steeds weer naar boven en begonnen mij steeds beter zicht te geven op wat er allemaal gaande is in kerk en maatschappij.

 

Ze gaven mij een nieuwe stimulans bij mijn werk en bij mijn missionaire inzet. Ik hoor ze nu steeds opnieuw in de schreeuw van zoveel mensen en groepen van mensen: dichtbij en veraf, die om erkenning vragen, om waardering, om respect; allemaal mensen, zoals ik. Maar die steeds weer opnieuw worden genegeerd in hun diepste werkelijkheid, mens te mogen zijn, ook in de wereld van vandaag.

 

Ik zie dan zovele gezichten die vragen om gezien te mogen worden, die smeken om erkend te mogen worden in hun persoonlijke eigenheid, ieder met zijn eigen geschiedenis, hoedanigheden, eigenschappen, maar ook beperktheden, zwakheden en kwetsbaarheden.

 

Ik word me er steeds meer van bewust dat ik aan veel mensen, ook in mijn naaste omgeving, hun eigenheid, hun identiteit ontken, in ieder geval niet waardeer, en zeker niet zie maar er aan voorbij ga of er omheen loop. En dan is het een feit dat er een radicalisering optreedt, waar die genegeerde identiteiten steeds meer en harder gaan schreeuwen en roepen om erkenning, en van alles doen en laten om aandacht te krijgen en gezien te worden.

 

Ik zie dan ook voor me dat mooie tafereel van de blinde bedelaar Bartimeüs uit het Marcus evangelie. (hoofdstuk 10, vers 46) Hij maar blijft roepen, ondanks het feit dat heel die massa mensen die Jezus vergezelt bij het verlaten van de stad Jericho, alles doet om hem tot zwijgen te brengen. Hij blijft de orde verstoren totdat Jezus hem ziet en hem erkent in zijn eigen situatie. Ik krijg dan ook het goede gevoel dat deze nieuwe kijk op mensen helemaal deel uitmaakt van mijn missionaire inzet hier, in Afrika en in de wereld overal.

 

Zouden zovele conflicten en tegenstellingen, zoveel oorlog en geweld niet vermeden hebben kunnen worden?  In het Midden-Oosten (Israël, Palestina, Irak), en ook in Afrika, als men, wij - elkaar beter hadden kunnen waarderen, erkennen. En oog hadden gehad voor ieders eigenheid; en elkaars identiteit hadden leren erkennen en waarderen? Op deze weg blijven gaan is, denk ik, werken aan vrede en gerechtigheid, aan medemenselijkheid en solidariteit, aan eenheid in verscheidenheid.

 

In dit kader moet ik ook denken aan wat mij onlangs overviel, toen ik in de trein werd benaderd door een jonge student, die mij vroeg of ik reisde met ‘n voordeeluren abonnement. Toen ik bevestigend antwoordde, vroeg hij mij of hij met me mee kon reizen. Ja, dat is het steeds weer, mensen die vragen om mee te mogen doen, mee te mogen gaan, samen op weg in solidariteit, en in wederzijdse erkenning.

 

Nu zijn we op weg naar de viering van het Kerstmysterie, de menswording van het goddelijke in de persoon van Jezus van Nazareth. Hij kwam - dacht ik zo - om ons te helpen onszelf te zijn, en het steeds meer te worden. Om ons te helpen naar elkaar toe te groeien, elkaar te waarderen en te erkennen in onze eigenheid als mens; en uit te nodigen mee te doen in eerbied voor elkaar.

 

Mijn wens is dan ook dat wij grote vreugde en vrede mogen beleven in de ontmoeting van hem, Jezus, die kwam om ons te helpen groeien in onze eigen (mede-) menselijkheid.

      Jan Mol

 

 

NAAR EEN EUROPESE PROVINCIE

 

De CEP (Council of European Provincials) is weer bijeen geweest in Parijs de 9de en 10de november. Deze keer was hij niet voorafgegaan zoals gebruikelijk door een bijeenkomst van de door de Council in het leven geroepen “Charter Commission”. Voor het eerst was ook de algemene raad vertegenwoordigd in de persoon van een van de assistenten,  te weten Georges Jacques.

 

Er is weer goed werk geleverd en er werd een duidelijk tijdschema uit gewerkt zodat we nu weten waar we naar toe gaan en wat er nog te doen staat.

Een opmerking van het algemene bestuur, in het begin van de vergadering, gaf de geest aan volgens welke we zouden moeten werken. Het gaat erom een nieuwe enige provincie van Europa op te richten, geheel in lijn met de huidige constituties en wetten. Het zal dan de nieuwe provincie zelf zijn, de provinciaal met zijn raad, die verantwoordelijk zullen zijn, wederom volgens de constituties en wetten, om de provincie intern te organiseren.

 

Het is dus niet zo dat het een federatie van provincies gaat worden, waar elke huidige provincie streeft naar zoveel mogelijk dingen te behouden en dan maar te zien wat ze gaat toeschuiven aan de nieuwe Europese provincie. Het is een kwestie van waar leg je het accent.

 

Ook werd er tijdens de vergadering besloten dat de Charter commissie naar de nabije toekomst een duidelijk mandaat krijgt toegewezen, te weten het opstellen van drie afzonderlijke maar op elkaar afgestemde documenten:

 

En zo is er ook een werkschema en vooral een tijdschema tijdens de vergadering uit de bus gekomen:

 

Volgens de huidige regels (art. 259) wordt de confrater die door een sector gekozen is in de provinciale raad, tevens benoemd tot verantwoordelijke overste van die sector.

 

Als dat allemaal rond is en de provinciaal benoemd, de raadsleden gekozen en de gedelegeerde oversten van de sectoren bekend zijn, kan de algemene overste per 1 juli 2008 alle huidige Europese provincies of eenheden opheffen en de nieuwe enige Europese provincie oprichten.

Nog een laatste informatie: tijdens de CEP werd ook voorgesteld om het provincialaat van de Europese provincie in Brussel te vestigen.

 

LAATSTE ONTWIKKELINGEN BETREFFENDE HEYTHUYSEN

 

Er is niet veel echt nieuws te vertellen. Praktisch alle besprekingen met betrekking tot de verkoop van ons eigendom in Heythuysen zijn nu afgerond. Tot onze grote tevredenheid  zijn wij met het “Land van Horne” overeengekomen, dat een groot aantal afspraken die in de tijd van de onderhandelingen al waren aangekaart, nu  zwart op wit als bijlage zullen fungeren bij de (ver)-koop akte. Deze kan echter pas getekend worden als alle diverse vergunningen betreffende de koop, de verbouwing en de nieuwbouw binnen zijn.


De lange lijst van afspraken kunnen in dit kader niet zomaar gepubliceerd worden; maar wij hebben nu de zekerheid dat wij ook naar de toekomst toe voor alle Missionarissen van Afrika een goede bewoning zullen hebben. En dat er voor hen een zeer goede verzorging zal zijn gegarandeerd. Eveneens is het duidelijk dat wij er ook als gemeenschap kunnen blijven fungeren.

 

Tijdens de vergadering van de provinciale raad die op 6 november bijeenkwam, was ook het bestuur van het Land van Horne aanwezig, alsmede het architectenbureau dat ons de laatste bouwtekeningen kon laten zien. Er zijn tot ieders tevredenheid wat veranderingen in aangebracht in vergelijking tot eerdere gepubliceerde tekeningen.

 

Wij zijn overtuigd dat het toekomstige St.Charles een mooi huis zal zijn, waar iedereen naar tevredenheid zal wonen en al de verzorging zal genieten die hij nodig heeft. Maar voor dat alles zover is, zal er nog heel wat werk verzet moeten worden. Wij hebben de verzekering gekregen dat alle onnodige overlast zal vermeden worden.

 

Confraters schrijven:

 

Jan Heuft  schrijft uit Algerije:   Ons dagelijks leven !

Het is goed om van een “betere wereld” te dromen, maar het is nog beter om eraan te werken! Nou en dat willen we toch allemaal! Met hartelijke groeten, Jan.

 

Lees de gehele tekst van de brief en klik hier.

 

 

MISSIE-ANIMATIE EN ROEPINGEN

 

Carol Vismans woonde van 22-27 september in Lublin, Polen, een vergadering bij van mannelijke en vrouwelijke missionarissen van Afrika met als thema “Missieanimatie en roepingen”. De vergadering werd bijgewoond door Georges Jacques, Geert Groenewegen als vertaler, en de vertegenwoordigers uit Frankrijk, Spanje, Polen, België, Duitsland en Rome. Er waren 10 paters en 8 zusters aanwezig en dat was van Europa niet erg veel.

 

Bij de inleiding sprak Georges Jacques dat we de jongeren van nu de missionaire boodschap moeten doorgeven. Zijn inleiding ging over het volgende:

In Europa zijn we begonnen aan een nieuwe missionaire periode waarin we missionarissen ontvangen én veel met leken werken. Ook stichten velen die hier recent zijn komen wonen, hun eigen kerkgemeenschappen. Hoe reageren wij op die nieuwe situatie? Welke zijn de prioriteiten en hoe brengen we de missionaire boodschap bij de jongeren? Georges vertelde dat het generale bestuur in Rome begaan is met het werk in de provincies en benieuwd is naar de samenwerking binnen de ene Europese Provincie.

 

Marek Guzowski sprak over zijn drie weken durende bezoek aan Ghana waar het ging over de motivatie van het missiebewustzijn. Hij was vooral getroffen door de internationaliteit van onze sociëteit.

 

Joasia Wojtowics, een afgestudeerde studente in de psychologie sprak over hoe men de jeugd van vandaag kan bereiken. Dit ging gepaard met een workshop in kleine groepjes.

 

Witte Zuster Chantal Vankalck van het generaal bestuur sprak over hoe jonge zusters en postulanten voor te bereiden op het missionarisleven. In Europa is er vooral in Polen goede hoop op het aantrekken van jongeren.

 

Ook sprak een Poolse priester, Mietek Puzewicks die aalmoezenier is van de jeugdbeweging in het diocees Lublin en hij zei zich geen zorgen te maken over de vermindering van de kerkgang. Hij benadrukte de noodzaak samen te zijn met de jongeren in hun omgeving en de dialoog met hen aan te gaan. Wanneer je je duidelijk als geëngageerde kerkelijke persoon opstelt roept dat vragen op bij de jongeren, bijvoorbeeld bij gelegenheid van een gezamenlijk bezoek aan het ziekenhuis, en wanneer er vragen komen over lijden, eenzaamheid en euthanasie. We moeten niet zozeer belerend zijn, maar eerder voorlevend en doende.

 

Bijeenkomst Missie-animatie in Lublin, Polen

Confrater Jacek Wróblewski sprak op maandag over manieren om de jongeren van vandaag te benaderen. In Polen was de kerk lange tijd de grote kracht tegen het communisme. De rol van paus Johannes-Paulus II is daarin van groot belang geweest. Dat voerde ook veel Poolse jongeren naar Rome voor de wereldjongeren dagen.

De reactie na de val van het communisme is enorm geweest, maar nu richt de kerk zich door nieuwe jeugdbewegingen op nieuwe situaties. Het aantal roepingen in Polen daalde wel na het overlijden van genoemde paus. Maar nu komen priesterroepingen meer uit de steden in tegenstelling tot vroeger toen de meeste roepingen van het platteland kwamen. Er is nog steeds interesse in de missionaire roeping.

 

JONGEREN REIZEN EN MISSIONAIRE KAMPEN

 

Verder werd er gesproken over jongerenreizen en missionaire kampen en ook over websites.

Het volgende missionaire kamp zal het volgend jaar in Ghana gehouden worden maar of dit op den duur in Afrika te realiseren blijft is een vraag. (vanwege de minder wordende witte paters communiteiten)  Jongeren zijn geïnteresseerd in dit soort reizen.

Adam Cytrynowski organiseert voor 2007 een Poolse reis naar Tanzania. Zr Marie Carmen zal er voor de Witte Zusters aan deelnemen. Meer hierover op onze website  www.lavigerie.org

en ook www.maisonsaintjoseph.wanadoo.fr

 

EVALUATIE

 

Uit de evaluatie blijkt dat de ontvangst uitstekend is geweest. Het intranet  zal meer gebruikt gaan worden zodra deze via de Website van Rome operationeel zal zijn; en dat de samenwerking tussen de witte zusters en witte paters van belang is en blijft.

 

Voor het volgend jaar werd Madrid voorgesteld als plaats van samenkomst,

De groep bracht ook nog een bezoek aan het Nazi concentratiekamp nabij Lublin.

De laatste dag om 12 uur werden wij ontvangen op het aartsbisschoppelijke paleis van de aartsbisschop en metropoliet Josef Zninski van Lublin, wat heel aangenaam was en na het maken van een gezamenlijke foto vertrokken we weer.

 

Daarna volgde nog een kleine wandeling door de oude stad,  en na de avondmis bij de Witte Paters was het een gezellige avond buiten, ter afsluiting van een goed verblijf in Lublin.

 

N.B. Het volledige verslag kunt u hier lezen.

 

 

Zef Kuppens, Mali.

Uit een artikel van Frank Heythuysen in “de Trompetter” van Weert: lees verder.. 

 

Harry van de Ven uit Congo: een gedrukte en verlate e-mail van kwam aan op het provincialaat op 8 november. Klik hier en lees!

 

 

Piet de Bekker schreef een bericht aan velen in het Engels, eind oktober en vóór zijn terugkeer naar Ghana. Hij voelt zich best  nu dat de dokter hem  gerustgesteld heeft.  Dat maakt dat hij weer terug kon keren naar Ghana. Hij zal gaan werken in het noordoosten van het land in de buurt waar hij vroeger was en hij zal wonen in Bunkpurugu. Wij wensen Piet alle gezondheid en mentale kracht om goed te werken maar het zal zeker een feit zijn dat de mensen hem weer graag terug zullen zien.

Klik hier voor de brief, die we in het Nederlands hebben vertaald.

 

 

Cor van de Brand is voor de verkiezingen van 29 oktober in Congo daarheen gegaan. Hij doet zijn bevindingen op het pedagogische instituut te Bukavu. Maar Cor bezoekt ook andere stembureaus. Tussendoor is er kans voor een maaltijd met bananenfrites en kip. Berichtgevingen over de stemming in de stad zijn gunstig. In de stad stemden 65% van de stemgerechtigden.  De dag na de verkiezingen was alles rustig.

 

De volgende dag bericht Cor per e-mail zijn bevindingen naar het thuisfront. Klik hier
Natuurlijk volgen ook bezoeken aan bekenden en vrienden, soms van heel lang terug.

 

Op de terugweg naar huis was het in Congo zelf van belang, je goed kenbaar te maken als officiële waarnemer; en zo gemakkelijker doorgang te verkrijgen. Via Rwanda kwam Cor weer veilig en voldaan terug in Nederland. Het vliegtuig bleek echter onderweg niet voldoende kerosine aan boord te hebben om Amsterdam te bereiken; en daarom landde het in Keulen en ging de verdere reis met de bus. Bravo.

 

De volgende twee artikels zijn overgenomen uit de CONTACTBRIEF:

 

Piet en Marij van Bragt uit Roermond:

 

Een zoon van mevrouw van Bragt schreef ons het volgende:

Vandaag vind ik de Contactbrief van jullie in de brievenbus. Alweer, want de Contactbrief is een trouwe gast die regelmatig opduikt. Het is steeds leuk om te lezen over al die bekende namen en gezichten.

Hoewel het al weer een hele tijd geleden is dat wij bij jullie aan de eettafel zaten en ettelijke uren met jullie in het huis in Boxtel over van alles en nog wat gezellig zaten te praten. Soms tot diep in de nacht met alcoholische versnaperingen. We waren niet direct familie, maar soms leken we halve broers.

Dat kon ook niet anders aangezien we dezelfde moeder hadden : Koosje van Bragt, jullie steun en toeverlaat, altijd weer opruimend, regelend, opvoedend en vooral kokend. Zij moet voor jullie buikomvang een ramp zijn geweest. Trouwens ook voor ons.

 

Ik lees dat het jullie goed gaat. Jan Mol is provinciaal geworden, wie weet over twee jaar sollicitant voor de functie van Europees provinciaal. Langzaam maar zeker neemt Dongen dan Europa over.

 

Is Martien van de Ven al weer op verlof ? En Piet de Bekker is ook weer geweest. Het is niet zo slecht bij jullie. Wim Wouters en Frans van der Weijst die elkaar aflossen in Lage Mierde, Harrie van de Riet die nog steeds niet aan zijn rust toekomt, want hij zit weer in de provinciale raad. En dan die arme Piet Kramer. Fietsen is misschien wel zijn sterke kant, maar afstappen, dat moet hij nog leren.

 

Zo zie je maar, jullie Contactbrief is steeds voor ons een hernieuwde kennismaking. Alle namen die ook voor ons gezichten zijn en personen waarmee we hebben afgewassen na het eten blijven dan nog iets voor ons leven. We hopen jullie weer eens in levende lijve te zien.   Piet en Marij van Bragt, Roermond.

 

“WP 71” is een club die in 1971 werd opgericht door zelatricen en zelateurs. Zij wilden een steun zijn voor oude en zieke missionarissen en daarbij ook kleine projecten steunen.

 

35 Jaar geleden werd de WP 71 opgericht

Vandaar dit korte overzicht.

Het was in Santpoort in een klas

omdat de jeugd op herfstvacantie was.

 

Een naam was erg moeilijk te vinden

Zodat men  W.P 71 maar verzinde. 

Gerard Versteegh werd secretaris-penningmeester.

Na 35 jaar is hij nog steeds geldmeester.

Albert van de Pol, de Poëet!

 

Iedereen kent het dorp (de Bilt) waar Gerard is geboren.

Elke dag is het op de radio of op TV te horen.

De eerste voorzitter was Hero Janzing uit Uithoorn.

Maar die is wel in de provincie Groningen geboren.

 

Hij was ambtenaar van de burgerlijke stand

Dus het spreken was aan zijn kant.

Toen kwam Jaap Betjes uit Assendelft.

Die deed zijn taak maar voor de helft.

 

Hij ging daarom vroeg met pensioen.

Hij woont nu in Frankrijk met zijn poen.

De in Borneo geboren Wil Brandsen nam toen de voorzitter’s hamer.

dat is toch meer dan directeur of gevangen bewaarder.

 

In de Amsterdamse Bijlmer bajes was hij toen.

Al vlug ging hij naar het Zutphensgevang dat gaf meer poen.

Met Wil en Gerard hebben wij een heel goed beleid.

Zij zijn beiden altijd zeer toegewijd.

 

Veel medebroeders kregen in Afrika Nederlandse knaken

Voor allerlei materiële en geestelijke zaken.

Elk jaar gingen wij met de WP 71 er op uit

Met bus of auto of varen met een schuit.

 

De Biesbos – de Maas en meerdere malen de Vecht

Dat waren hoogtijdagen zeker en echt.

Wij gingen ook naar Hilversum naar de AVRO

En kwamen daar zelfs voor de radio.

 

We bezochten ook het vogelpark in Alphen aan de Rijn

Het park was zeer mooi en het eten en de wijn zeer fijn.

We bezochten Breda – Rotterdam – Dongen en Kevelaer.

Dan kwam er een grote bus uit Budel zowaar!

 

In Asten gingen we naar een roofvogel team

Daar kregen we heel mooie demonstraties te zien.

Afgelopen jaar bezochten wij het missiemuseum in Steyl.

Daar zagen veel wilde dieren en vlinders hun heil.

 

Hoogland was speciaal met de WP 71 getrouwd

Zij hebben het bijna helemaal opgebouwd

Kamers ingericht en andere dingen voorzien

Voor dit alles verdienen ze zeker een tien!

 

Zij speelden er bingo en vierden het St. Nicolaasfeest.

Dank zij hen was er in Hoogland een zeer goede geest.

Na al die vele uitjes kwam dan het slot

Een borrel en dan aan de etenspot.

 

De voorzitter bracht gebraden haantjes mee.

Sommigen namen er dan zelfs meer dan twee.

Ook de koude schotel uit het Budelse land,

Die schoof men ook niet zomaar aan de kant.

 

Vele dingen zou ik nog kunnen verhalen

Maar drink nu eerst een biertje of klare.

Verder hangt er op het prikbord een groot papier

Je zult het lezen met heel veel plezier.

 

Hoeveel geld de club heeft bijeengebracht

En menigeen hun leed in Afrika heeft verzacht.

Vandaag vieren wij het 35 jaar bestaan

En daarom zijn wij heel gezellig bij elkaar.

 

Het groepje WP 71 is nog maar heel klein

Maar ze mogen er nu zeker ook nog zijn.

Wij danken alle leden ook die hier niet zijn

Voor hun geld en inzet al is die nog zo klein.

 

Hopelijk gaan jullie door met je taak

Maar dat is niet onze maar jullie zaak.

Dankbaar heffen wij nu het glas

Gelukkig dat er een WP 71 was.

 

Albert van der Pol.

 

 

Confraters op verlof :

 

Na de zomervakantie gingen velen weer terug, anderen kwamen vanwege diverse redenen.

Bij het klaarmaken van dit blad zijn (nog) in Nederland:

Jo van de Ven, komt net terug uit Canada, waar hij een sessie volgde van ‘ongoing formation’. Hij vertrekt half december terug naar Oeganda.

Maarten Bloemarts, bereidt zich in onze gemeenschap van ‘s Hertogenbosch voor op zijn vertrek naar Mali. 

Martien van de Ven, vertrok op 2 december naar Tanzania.

Piet Hooijschuur  kwam vanwege de ziekte van zijn zwager,

 

 

 

Overledenen:

 

25 april   Gerard Dekkers, broer van Jan Dekkers

5 mei      Jan Leenders, zwager van Jan Dekkers

07 sept.   Mevr. M. Kuppens-Coenen, moeder van pater Jos  Kuppens.

12 sept.  Mevr. Dymphna Benning-Folst, zus van pater Rein Folst

25 sept.  Sjef Daniëls, zwager van pater Frank Dirven

25 sept.  Truus van Lieshout-Wiltschut, zus van overleden pater Toon Wiltschut.

17 okt.    Dokter Pascal Verniers, zwager van pater Jacques Van Nieuwenhove

24 okt.    De Heer Alphons van Rijckevorsel  van Kessel, broer van      overleden    broeder Edouard van Rijckevorsel  van Kessel.

10 nov.   Mevr. Zus Gobbens-Koevoets, zus van overleden pater Jos Koevoets.    

Nov.        C.M. Cras- van Loosdregt, zus van overleden Jacques van Loosdregt

 

   Mogen zij met de Heer tot nieuw leven verrijzen.

 

 

Op onze dodenherdenking in Heythuysen op 4 november  herdachten we speciaal hen die dit jaar uit ons midden zijn heengegaan :

 

 Pater Paul van Thiel,                          overleden 3 januari

 

Broeder Willem van der Smissen,      overleden 9 januari

 

Broeder Willy de Boer,                        overleden 22 februari

 

Pater Henk Buys,                                overleden 9 maart

 

Pater Léon Gadet,                               overleden 29 maart

 

Pater Wim Settels,                              overleden 7 april

 

Broeder Edouard van Rijckevorsel van Kessel, overleden 23  augustus.

 

 

Onze zieken:

 

Harry van de Ven in Badya (Bunia) is eind oktober over zijn hond gevallen toen hij uit bed kwam om een vreemd geluid te inspecteren. Hij heeft daarbij zijn rechterschouder gebroken, werd in Bunia behandeld en het gaat nu wat beter. Aldus zijn zus uit Veghel.

Lees ook bericht hierboven.

 

Gerard Derksen werd aan zijn knie geopereerd en Piet van der Linden aan zijn blaas. Beiden maken het stukken beter.

 

Pierre van Aelst had in oktober zijn operatie. Pierre hoopt voor Kerstmis weer fit te zijn en met alles mee te kunnen doen. Hij en Johanna groeten alle bekenden. Zij danken ook allen die schreven of andere tekenen van medeleven toonden.

 

Willy Burm kwam ziek terug uit Burkina Faso en werd goed onderzocht. Er schijnt een stolsel in de longen te zijn. Niet alle resultaten zijn reeds binnen en Willy past zich aan en verbetert zijn laptop.

 

Jan Bruijns heeft weer een TIA  gehad. Vanwege andere klachten werd hij opgenomen in het ziekenhuis te Breda. Inmiddels is hij weer ontslagen. Hij verblijft bij de Broeders – onze buren – voor verzorging.

 

Sjef Kuppens heeft een nieuwe pacemaker ontvangen in het ziekenhuis van Leiden. Hij voelt zich O.K. zei hij telefonisch. Over twee maanden zal hij meer weten over zijn situatie.

 

Kees van der Meijden maakt het niet goed. Hij is nog op zijn adres in Vught maar hij heeft verpleging nodig. Goede moed, Kees.

 

 

Heythuysen kreeg nieuwe bewoners:

 

Jan Rademaker is begin oktober uit Goma aangekomen en heeft voorgoed zijn intrek genomen in Heythuysen. Wij wensen hem alle goeds aldaar.

 

Jan van Rest verhuisde  van Schiedam naar Heythuysen en hij hoopt daar nog gelukkige jaren te beleven. Bravo.

 

Gerard Hoppenreijs komt in december voor goed naar Nederland en ook hij zal in Heythuysen gaan wonen. Veel geluk aldaar !

 

Ondertussen is Bart van Laarhoven verhuisd vanuit Heythuysen naar   ‘Berkenheuvel’, centrum voor verpleegzorg,  Grote Bos 6, 5666 AZ 

Geldrop.  Tel : 040- 2808480.

 

Laatste nieuws:

 

Op zaterdagavond, 21 oktober werd Frans van der Weijst door Vicaris W. van Meijgaarden s.s.s. geïnstalleerd als pastoor van de H. Johannes Geboortekerk te Duizel en de volgende dag op zondag 22 oktober als pastoor van de H. Luciaparochie te Steensel.

Klik hier voor foto.

Het adres van Frans van der Weijst is nu:

Eindhovenseweg 32,  5524 AR Steensel, Tel. 0497-  512375.

lucia158@planet.nl

 

 

Rini van Broekhoven vertrekt 30 november naar  Kenia. Hij komt te werken op de prokuur in Nairobi waar zes medebroeders gehuisvest zijn met ieder heeft zijn eigen taak. Zijn werk behelst het  gastvrij ontvangen van mensen op het vliegveld, op het busstation  en hen die niet gezond zijn te begeleiden naar  het ziekenhuis.

Verder denkt Rini ook in de parochie en de buitenwijken liturgische diensten te zullen doen. Hij is blij met zijn benoeming en gaat terug naar het huis waar hij eerder gewoond heeft.

Zijn toekomstig adres is:

St. Charles Lwanga; Ngong Rd.; Box 60310, Nairobi, 00200. Kenya. E.Afr.

Zijn e-mail: lwanga@jambo.co.ke

Fax: 00254 20 27 10 386; Tel: 00254 20 27 17 009.

 

 

N.B.Veranderingen in de e-mail adressen leest u in het  nieuwe  adresboekje 2007.

 

 

REGIO BIJEENKOMSTEN  2007

 

 

 

HEYTHUYSEN     Dinsdag     10.00        16 jan.;   27   maart;  en 22 mei

 

 DONGEN  Woensdag 15.00        17 jan. ; 14  maart;      23 mei  

 

KEMPENLAND   Donderdag 14.30       18  jan.;  15  maart;  24 mei.

 

DEN BOSCH  Donderdag 15.00        25 jan.;   29 maart;         31 mei.

 

DEN HAAG  Vrijdag  14.30      19 jan.;   16 maart ;  25  mei.

 

 

ENKELE  CIJFERS ( november 2006)

 

Aantal confraters in Nederland : 89 (  71 paters en 18 broeders ). Gemiddelde leeftijd: 76.52

+ in Heythuysen: 42 confraters ( gemiddelde leeftijd: 77.24)

+ in Dongen:       19  confraters ( gemiddelde leeftijd: 68.89)

+ in Den Bosch:    3  confraters  + in Den Haag:      5  confraters

+ in Lage Mierde:  3 confraters   + in Sterksel:         3 confraters

+ alleenwonende: 14 confraters

 

Leeftijdsopbouw:  

90 – 100:  3 ;               80 – 89:   26;               70 – 79:   43

65 – 69:   11;               60 – 64:     1

 

Aantal Nederlandse confraters in het buitenland: 45 ( 39 paters en 6 broeders). Gemiddelde leeftijd: 67.96

 

+ in Tanzania:    10                                                 + in Jeruzalem:   1

+ in Zambia:         6                                                 + in Rome:          1

+ in Oeganda:      6                                                 + in Ver. Staten:  1

 + in Ghana :        5                                                 + in Brazilie:        1

+ in Burkina :       3 ( waarvan een in Ivoorkust )    + in India:           1

+ in  Malawi:        3                                                   + in Kongo:        1

+ in Rwanda:       1                                                   + in Algerije:       1

 

 

 

Leeftijdsopbouw:

 

90 – 100 :  0;      80 – 89 :    2 ;     70 – 79 :   23;      65 – 69 :   13;

60 –   64 :  6;      48     1.

 

Totaal aantal Nederlandse confraters: 134

(110 paters en 24 broeders)

Gemiddelde leeftijd: 72.24

 

 

Adressen Witte Paters Nederland

 

Dongen                     Provincialaat, Economaat en Residentie

                                    Modestusstraat 20, 5101 BP   Dongen

                                    Postbus 118,           5100 AC   Dongen

                                    Tel. 0162 – 313845 / Fax 0162 – 386316

                                    Postbank: 10712 50 t.n.v. Witte Paters, Dongen

                                    Bank: ABN-Amro 52 45 47 513, Witte Paters, Dongen         

 

‘s Gravenhage          Teniersstraat 19, 2526 NX  Den Haag

                                    Tel: 070- 384 00 60

 

’s Hertogenbosch     Orthenseweg 43, 5212 EA  Den Bosch

                                    Tel: 073- 613 91 16

 

Heythuysen               Huize St Charles

                                    Op de Bos 2, 6093 NC  Heythuysen

                                    Tel: 0475- 49 45 55

 

Lage Mierde              Dorpsplein 27, 5094 GJ  Lage Mierde

Tel: 013- 509 33 13                               

 

Sterksel                     Beukenlaan 2, 6029 PZ  Sterksel

                                    Tel: 040- 226 13 15

 

Sociëteit Missionarissen van Afrika: www.africamission-mafr.org

Nederlandse provincie Missionarissen van Afrika: www.lavigerie.org


Webmaster-NL

Vorige pagina