"KIPPENBOUTJES"
OF:
"HOE EUROPA VAN AFRIKA EEN GEPLUKTE KIP MAAKT..."
Iedereen houdt wel van een lekker gebakken of zachtgekookt eitje of van een heerlijke omelet. Als je eieren gaat kopen dan heb je veel keus, naast de gewone eieren zijn er scharreleieren,vier granen eieren en weet ik veel wat voor soort eieren nog meer.
Tot zover he
t verhaal over de "kippenellende"; we gaan nu over naar de "mensenellende"...Wat gebeurt er met al die geslachte kippen?
Natuurlijk worden ze goed schoongemaakt, opgedeeld in stukken, gesorteerd, verpakt en ingevroren per dozen van 10 kilo. Containers vol vertrekken over de hele wereld, vooral naar Arabische landen en derde wereldlanden.MAURITANIE
In Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië zijn de kippenbouten, nog ingevroren op de markt
te koop of worden ze gegrild in kleine restaurantjes of zelfs op straat aangeboden. Het is goeie business! Het vlees is niet al te best, een beetje slap en vooral smakeloos ! Maar dat is geen probleem.Derde Wereldlanden de dupe van onze overproductie!
Kippen gefokt door boeren in het zuiden en naar de hoofdstad gebracht kosten minstens drie keer duurder. Het zijn wel echte scharrelkippen,
wat magerder en taaier: maar je voelt wèl dat je een heerlijke "poulet rôti" tussen je tanden hebt, om van te smullen!; maar ze zijn door de concurrentie van hun soortgenoten uit Europa, praktisch onverkoopbaar.Een typisch voorbeeld is
dan de slachtkip.In Senegal werd er in 1999 aan
ingevroren kippenvlees 1137 ton ingevoerd. In 2003 waren dat er 11.950 ton waarvan 70% uit Europa kwam! Maar in West Afrika heeft dit de plaatselijke ontwikkeling van de landbouw en veeteelt doen stagneren, en de armoede weer doen stijgenFaim et Développement
nummer 197 van oktober 2004
Webmaster-NL |