Homepagina > Onze overledenen > Jaar 2016. > Zuster Rika de Wit overleden.

Zuster Rika de Wit overleden.

vrijdag 18 maart 2016, door Webmaster

“Maar toen ze opkeken,
zagen ze dat de steen al was weggerold;
het was een heel grote steen.”

Marcus 16:4
In liefdevolle herinnering aan

RIKA DE WIT

✩ ’t Zand, 19 juni 1924
Professie, 11 februari 1955
† Boxtel, 17 maart 2016

Lid van de Congregatie van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika

Geboren in ’t Zand, inmiddels gemeente Schagen, in een groot boerengezin van 14 kinderen, had Rika een onbezorgde jeugd. Dit veranderde toen haar vader stierf op 38-jarige leeftijd aan de Spaanse griep en moeder alleen achterbleef midden in de crisistijd.
Inmiddels zaten er al twee broers op het seminarie, zij werden later Witte Pater evenals nog twee andere broers. Ook Rika wilde graag Witte Zuster worden, nadat ze over het continent Afrika had gehoord op de lagere school.
Na de oorlog ging ze in ’46 naar Sancta Monica in Esch voor haar postulaat. Na een onderbreking door gezondheidsproblemen en het behalen van haar verpleegstersdiploma, trad ze uiteindelijk in 1953 in; gevolgd door haar professie twee jaar later. In 1956 werd ze benoemd voor Tanzania, haar grote droom kwam uit.
Ze heeft hier in ziekenhuizen en poliklinieken gewerkt, op diverse missieposten, vaak onder moeilijke en primitieve omstandigheden. Ondanks dat ze soms onzeker was en geen verloskundigenopleiding had, heeft ze in die 32 jaar vele baby’s ter wereld geholpen en zwangere vrouwen begeleidt.

Rika kreeg in 1973 een zwaar ongeluk, maar is na herstel, toch weer teruggekeerd naar Afrika. Tijdens een vakantie in 1983 in Nederland, kreeg ze een ernstige ooginfectie, die voor haar zicht grote gevolgen had. Ze werkte in die tijd als verpleegster voor onze zieke medezusters. Van 1989-1992 heeft ze weer in Tanzania, o.a. in Sumbawanga, gewerkt.

Na haar definitieve terugkeer in Nederland heeft ze zich in de jaren ’90 met volle inzet gegeven aan de Werkgroep Religieuzen Tegen Vrouwenhandel en m.n. voor vrouwen uit Oost-Europa. Rika kon niet tegen onrecht en kwam op voor kwetsbaren en minderheden. Het feit dat ze een oog moest verliezen en steeds afhankelijker werd van anderen heeft haar
veel pijn en moeite gekost.
Sinds 2003 woonde ze samen met haar medezusters in Woon-Zorgcentrum Molenweide te Boxtel. Hier kon ze vaak eigenzinnig en soms verrassend humoristisch uit de hoek komen. Helpen en volledig ten dienste van de ander staan stond bij Rika centraal. Zij werd hierin gesteund door haar geloof in God, het Grote Licht aan het einde van de donkere tunnel.
Moge zij rusten in Zijn Eeuwige Vrede.