Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Zambia heeft een nieuwe president (2011).

dinsdag 1 november 2011 door Piet van Heijst

Zambia heeft een nieuwe president.

Dinsdag 20 september 2011 zijn in Zambia presidentsverkiezingen gehouden en op vrijdag werd de uitslag gegeven: Michael Chilufya Sata (74), de leider van de grootste oppositie-partij, heeft met 43% van de stemmen de zittende president Lupiya Banda verslagen.
De nieuwe president werd 24 september ingezworen.

De overgang naar de nieuwe regering is vreedzaam verlopen. Daarmee is Zambia een voorbeeld voor andere landen hier in de regio hoe het ook kan.
Er zijn wel wat onlusten geweest, vooral in de steden zoals Lusaka, in de Copperbelt en hier in Kitwe, vlak bij ons, omdat er weer - zoals bij de voorlaatste verkiezingen - bij de aankondiging van de resultaten tekenen waren om te proberen de resultaten te veranderen.
Maar deze keer waren er zoveel monitoren over het hele land dank zij Caritas Zambia, dat het nu heel moeilijk was om met de resultaten te rommelen. Op donderdag werden we gewaarschuwd door onze provinciaal om in ons huis te blijven, en ik kreeg zelfs een bericht van de Nederlandse ambassade om alert te zijn. Maar toen de uitslag bekend was en dat de vorige president zijn nederlaag toegaf was het groot feest en vreugde. Na dat weekend was leven weer normaal.

De aandachtspunten die de nieuwe president aangaf in zijn toespraak waren:

  • de strijd tegen corruptie,
  • de investeerders moeten zich aan de wetten van het land houden en aan de arbeidswetten, met name de Chinese investeerders,
  • nu zo snel mogelijk het proces van een nieuwe constitutie af maken, wat vele jaren telkens voor vele jaren is ondergraven door de laatste regeringen,
  • en het herzien en verbeteren van de electorale commissie en electorale wetten, want die waren de oorzaak van de moeilijkheden, vooral de laatste 3 verkiezingen.

Ondertussen heeft onze president zijn ministers benoemd en zijn vicepresident is Guy Scott, een blanke Zambiaan.
De staatsmedia, die voor een lange tijd erg misbruikt zijn geweest door de vorige regering, zijn in een paar dagen tijd hun wijze van berichtgeving al ten goede aan het veranderen.
De verwachtingen zijn wel erg hoog van de nieuwe president en een nieuwe regering, maar we zijn hier hoopvol dat er een verandering ten goede is gekomen.

Pater Piet van Heijst – Zambia


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1476 / 389504

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Afrika   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0