Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Jan Reimert (Broeder Amandus) overleden.

zondag 14 februari 2010 door Webmaster
In medeleven en dankbare herinnering
delen wij U mede dat


JAN (Johannes, Hendrikus, Maria) REIMERT (Broeder Amandus),

Missionaris van Afrika (Witte Broeder),
op 14 februari 2010 is overleden.


Jan werd geboren op 29 mei 1927 te Raalte. Hij werkte 6 jaar thuis op een gemengd bedrijf met zo´n 30 koeien, en in die periode behaalde hij diploma´s in landbouw en in zuivel.
Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van St.Charles bij Boxtel, en ’s-Heerenberg, waar hij zich op 7 september 1950 door de Missionariseed verbond aan onze Sociëteit.

Jan was een harde werker, met precisie en betrouwbaarheid; een taaie doorzetter met sterke wil. Hij wilde anderen niet tot last zijn, kwam daarom wat teruggetrokken over en werkte graag alleen. Hij leefde sober. Hij was stil van aard en hield van lezen, o.a. over spiritualiteit en theologie. Wanneer iemand zijn vertrouwen had, kon hij een heel interessant gesprek voeren, want hij had een brede cultuur. Hij kon van die laconieke uitspraken doen, keek je dan eerst heel ernstig aan en dan veranderde zijn gezicht in een guitige lach.

Na zijn eerste professie in 1950 werd hij benoemd voor St. Charles om voor de groentetuin te zorgen.
In augustus 1955 ging Jan naar Marienthal voor voortgezette vorming. In oktober 1957 kon hij naar Zambia, het aartsbisdom Kasama, en werd er benoemd voor de bouw. Hij leerde er de plaatselijke taal Bemba. Hij werd een bekwame vakman, bouwde goed en degelijk, wat dan iets meer tijd en geld kostte. Elk jaar had hij een bouwprojekt in een andere parochie, achtereenvolgens Kapatu, Chilubula, Malole, Mulobola, en 3 jaar in Nsombo waar een nieuwe parochie opgericht werd met alle benodigde gebouwen.
In juli 1964 kwam hij oververmoeid voor een langer verlof naar Nederland. Sinds 1965 had Jan elk jaar weer een nieuw bouwproject in vier verschillende parochies. Daarna verzorgde Jan de moestuin en fruitbomen in Chilubula, Mporokoso en Malole en het onderhoud van de gebouwen.

Zijn Regionale Overste typeerde hem als: “Een uitstekende werker, met een diep geloof; een zeer behulpzame en gewillige missionaris”. Hij voegde er aan toe: “Hij is geneigd om te hard te werken, zich niet genoeg te ontspannen. Daardoor leeft hij voortdurend onder spanning. Wij konden hem maar niet zich laten ontspannen door een tijd vrij te nemen of zo”. Hij was vooral goed in tuinieren, zowel voor groenten als voor siertuin, zoals iemand zei: “Hij tovert de omgeving van de pastorie om in een tuin van Eden”!

Jan kwam eind 1973 voor goed terug naar Nederland.
Hij verzorgde met toewijding en deskundigheid de grote moestuin van St. Charles, eerst in Boxtel en sinds 1987 in Heythuysen. Hij delfde er ook over de 150 graven voor onze medebroeders. Het was hem een eer om steeds opnieuw een ongekend gaaf graf te delven: strakke, gladde kanten en bodem, geen kluitje of wat los zand onder in het graf en enkele in het zand aangetekende kruisjes voor zijn uitverkorenen.
Hij hield ervan om met de omwonenden te gaan praten. Hij ging dan te voet of pakte de fiets. Hij had de gave om kontakten te maken. Hij kende als geen ander van ons de wijde omgeving en wist velen te wonen. Velen kenden hem en Jan hen.
Geregeld kon je hem ook zien koffie drinken voor de supermarkt in geanimeerd gesprek met die er langs kwamen. Hij onderhield ook zeer goede kontakten met onze medewerkers
Jan kreeg een ernstige ziekte, waardoor de laatste jaren erg zwaar voor hem werden. Na weken van waken door zijn medebroeders is hij op 14 februari rustig ingeslapen in aanwezigheid van een van hen.

Namens zijn familie en medebroeders nodig ik u uit deel te nemen aan de Eucharistieviering om hem te gedenken op vrijdag 19 februari om 15.00 uur in de kapel van St.Charles, Op de Bos 2, 6093 NC Heythuysen, en hem ter ruste te leggen op ons kerkhof aldaar.

“Hij zal toch opstaan en hem geven al wat nodig is.” (Lk.11,8).


Namens de Familie en de Witte Paters

H.W. Reimert
Iepensingel 54
8102 XT Raalte

Jan Mol M.Afr.
Gedelegeerde Overste Nederland
Modestusstr. 20,
5101 BP Dongen.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1889 / 389504

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2010.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0