WEEK VOOR DE NEDERLANDSE MISSIONARIS
Week na Hemelvaart tot Pinksteren

  De WNM biedt Nederlandse missionarissen: Uitzending van missionaire ontwikkelingswerkers.Want de missionaire ontwikkelingswerkers van vandaag treden in de voetsporen van de missionarissen. Hun uitzending wordt gefinancierd door de WNM. . logo week nederlandse missionaris 2005.© missiecommissariaat

  Charles de Foucault, die dit jaar zalig verklaard zal worden door de Paus.


nederlandse missionarissen in de Haagse Schilderswijk
nieuwe missionarissen van Afrika, in Londen gewijd, 2004
De Instelling Week voor de Nederlandse Missionaris
(WNM) zet zich in voor het welzijn van de missionaris zélf.
Met de fondsen die de WNM inzamelt, maakt zij zich hard voor
ongeveer 1.700 Nederlandse missionarissen:
priesters, broeders, zusters en leken.

De WNM zamelt geld in voor Nederlandse missionarissen
met name tijdens haar pinksteractie,
geeft jaarlijks voor haar donateurs een boekje uit
in de reeks Mensen met een Missie
en vraagt in haar donateursmailingen aandacht
voor missionarissen.


De uitvoering van de Week voor de Nederlandse Missionaris
ligt bij CMC (Centraal Missie Comissariaat te Den Haag).

Voorzitter van het Curatorium van de WNM is
dr. M.P.M. Muskens, bisschop van Breda.



  DE WEEK VAN DE NEDERLANDSE MISSIONARISSEN IS EEN VAN DE GROTE
STEUNPUNTEN IN HUN APOSTOLAAT...

Week Nederlandse Missionaris 7 t/m 16 mei 2005


AANWEZIG BLIJVEN...
Viering in San, Mali Nederlandse missionarissen blijven zonder veel ophef aanwezig bij diegenen naar wie zij zijn gezonden. Ze trekken zich het lot aan van mensen aan de rand van hun samenleving. Samen zoeken ze een uitweg uit vaak ellendige omstandigheden. Deze bezielde vrouwen en mannen dragen hun missie over aan anderen, die zich op hun beurt een mens met een missie weten. Zo komt datgene wat missionarissen planten verder tot wasdom. Missie wil zaaien, een begin zijn van nieuwe ontwikkelingen. Momenteel zijn zo’n 1200 missionarissen en missionaire werkers in het buitenland ac¬tief. De Week voor de Nederlandse Missionaris ondersteunt hen daarbij en staat voor hen klaar. Dat doet ze in het bijzonder tijdens de pinksteractie. Ter gelegenheid van de pinksteractie verschijnt de uitgave; missie en globalisering in Brazilië. Hierin komen Nederlandse missionaire werkers in Brazilië aan het woord. Ze zetten zich in voor de grondproblematiek, organisaties tegen vrouwenhandel of groepen waarin de Bijbel helpt de realiteit beter te doorgronden. Ze verlenen juridi¬sche steun aan jongeren, enzovoorts. Daartoe slaan ze bruggen tussen het Zuiden en Noorden. De uitgave: "Hoe dieper de wortels, hoe mooier de bloesem" is gratis aan te vragen door diegenen die financieel aan de Week Nederlandse Missionaris bijdragen.

GIRO 676 / bank 64.45.33.676

NEDERLANDSE MISSIONARIS
DEN HAAG
Postbus 16442
2500 BK Den Haag

tel. (070) 31 36 700

Bekijk de website: week van de nederlandse Missionaris

'Een andere wereld is mogelijk hoopte een mens in mijn buurt:
voor iedereen brood en veel geluk...'

Met deze regels begint een van de hoofdstukken in de nieuwste uitgave van de Week voor de Nederlandse Missionaris Hoe dieper de wortels, hoe mooier de bloesem dat ter gelegenheid van de pinksteractie 2005 van de Week voor de Nederlandse Missionaris verschijnt. Het boekje gaat in op enkele aspecten die raken aan het thema globalisering en hoe de missie in Brazilië daarmee bezig is. De wereld wordt steeds kleiner.
Grenzen vervagen. Landen worden steeds meer afhankelijk van elkaar. Ideeën, informatie, goederen en kapitaal bewegen zich steeds vrijer over de wereld.

Die globalisering biedt kansen aan velen. Ze kan echter ook een bedreiging zijn, met name voor diegenen die al een zwakke positie in hun samenleving innemen.

In Brazilië heeft de globalisering bijvoorbeeld op de Indiaanse bevolking een negatieve invloed. Lange tijd als onmondig beschouwd en behandeld, laten ze nu steeds meer hun stem horen. Buitenlandse investeerders vormen een bedreiging voor hun leef- en grondgebied. De investeerders, daarbij ondersteund door lokale autoriteiten, hebben meer oog voor de exploitatie van gebieden en grondstoffen, dan voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking.

De inheemse bevolking willen als bewoners betrokken worden bij de zeggenschap over hun gebieden. Vandaag de dag kunnen ze de hulp inschakelen van mensen en organisaties over de hele wereld.

Missionaire werkers - een aantal van hen komt in het boekje aan het woord - ondersteunen hen in dit streven. Door wereldwijd te netwerken en partners te zoeken betrekken ze mensen met wat er gaande is, waardoor het onrecht beter bevochten kan worden.

In "Hoe dieper de wortels, hoe mooier de bloesem" komen verschillende Nederlandse missionaire werkers en Brazilianen aan het woord. Ze zetten zich op verschillende vlakken in: voor het Indianenpastoraat, binnen de grondproblematiek, organisaties tegen vrouwenhandel en groepen waarin de Bijbel handvat is om de realiteit beter te doorgronden. Ze verlenen juridische ondersteuning aan kinderen en jongeren, doen aan preventie van mensenhandel voor seksuele doeleinden. Ze klagen onrecht aan en zetten zich in voor rechtvaardigheid. Daartoe slaan ze bruggen tussen het Zuiden en Noorden. Alleen als je weet wat er in de wereld om je heen gebeurt, kun je de bedreigingen van globalisering ombuigen in kansen. Die bedreigingen ombuigen, dat vraagt tijd . Politieke leiders voeren veranderingen niet vrijwillig door, die moeten worden afgedwongen door mensen en organisaties op regionaal en lokaal niveau.

'Het volk moet het zelf doen,' stelt een van de mensen die in dit boekje aan het woord komen. En er worden stappen in de goede richting gezet, bewijst Hoe dieper de wortels, hoe mooier de bloesem.

Daar maken ook Nederlandse missionarissen en missionaire werkers zich hard voor. Die andere wereld ís mogelijk, hoewel het een proces van lange adem, van generaties, is. Want, zo zegt het bovenstaande gedicht:
'Ik weet niet wanneer, hoe lang dat duurt.'


Hoe dieper de wortels, hoe mooier de bloesem; missie en globalisering in Brazilië
.

Uitgave: Week voor de Nederlandse Missionaris. Pinksteren, 2005.
Gratis verkrijgbaar voor donateurs van de Week voor de Nederlandse Missionaris.
U kunt het aanvragen door te bellen met (070) 31 36 730.

Geertje van der Pas (1969) werkt sinds 2004 voor een periode van drie jaar in Brazilië. Daar zet ze zich bij de organisatie CIMI in als journalistiek adviseur. CIMI is een partnerorganisatie van CMC Mensen met een Missie. CMC is aan CIMI verbonden via de financiering van projecten en het uitzenden van ondersteunend personeel. De ongeveer 400 missionaire werkers van CIMI werken dagelijks onder de inheemse volken in hun land. Binnen het Indianenpastoraat verlenen ze steun aan dorpen en gemeenschappen. Doel is de eigen organisaties van de indiaanse volken te versterken, zodat deze zich hard kunnen maken voor hun recht op grond en culturele eigenheid. Voor ze naar Brazilië vertrok, werkte Geertje bij de Nederlandse schooltelevisie als redacteur. Ze ontwikkelde televisieprogramma's en begeleidend lesmateriaal voor het onderwijs. De inzet van Geertje in Brazilië is mogelijk door de financiële ondersteuning van de Week voor de Nederlandse Missionaris.
Contact of meer informatie over CIMI?
g.vanderpas@cmc.nu



Haar website (in het spaans):www.CIMI.org.br

Webmaster

Vorige pagina