WEEK VOOR DE NEDERLANDSE MISSIONARIS

19 - 28 MEI 2007

Preeksuggestie

Deze preeksuggestie is van de hand van pater Geert Groenewegen. Hij is lid van de sociëteit van de missionarissen van Afrika, in ons land beter bekend als de Witte Paters. Pater Groenewegen heeft vele jaren in Afrika gewerkt. Momenteel is hij als missionaris actief in de multiculturele Schilderswijk van Den Haag.

Handelingen 2, 1 11
1 Korintiërs 12, 3b 7, 12 13
Johannes 20, 19 23

MISSIE IS ONTMOETING

Tijdens deze week rond Pinksteren, van 19 tot en met 28 mei, vragen wij speciale aandacht voor de Week Nederlandse Missionaris. Zondag vieren wij het pinksterfeest. We herdenken dat lang geleden de eerste christengemeenschap werd vervuld van Gods Geest en uitgezonden werd om tot aan de grenzen van de aarde’ de Blijde Boodschap te verkondigen. Zoals de Vader mij heeft uitgezonden,’ zegt Jezus, zo zend ik jullie uit.’

Missionarissen, vrouwen en mannen, weten zich vanhun geloof in Jezus Christus gezonden naar onze medemensen. Het is goed dat wij ons, samen met hen, ook zelf als geloofsgemeenschap bewust worden van onze missionaire verantwoordelijkheid. Het is zinvol om rond dit feest van zending en bezieling stil te staan bij onze eigen missie.

Pinksteren is immers het sluitstuk van het paasgebeu Als herboren mensen wordt van ons, christenen, verwacht dat wij in de kracht van Pinksteren Gods liefde voor de mensheid in de hele wereld verkondigen. Als nieuwe mensen zijn wij vervuld van Gods hoopvolle verwachting met ons en van Zijn geloof in Zijn schepping en al Zijn schepselen. Missionarissen getuigen van dit geloof, deze hoop en deze liefde onder mensen die door de wereld te weinig of helemaal niet worden gezien of erkend.

Vorig jaar publiceerden de Nederlandse bisschoppen de brief Getuigen van de hoop die in ons leeft’, een brief over missie in onze huidige tijd. Daarin probeerden ze de missieopdracht van de kerk naar onze situ vooral in Nederland, te vertalen. Getuigen van de Blijde Boodschap, zo schreven ze, blijft een niet weg te schrappen dimensie van ons christen-zijn. We zijn het aan onszelf verplicht om ook in deze dagen onze katholieke identiteit in een multireligieuze samenleving te verwoorden, vorm te geven en uit te dragen. Daarom vroegen de bisschoppen ons om samen na te denken hoe we als individueel katholiek en als katholieke geloofsgemeenschap de Boodschap van Christus gestalte kunnen geven in een wereld die voortdurend op zoek is naar zingeving en diepgang.

Om deze voortdurende bewustwording te realiseren beschikt onze kerk in Nederland over het prachtige instrument van de M.O.V.-groepen die ook ons bisdom rijk is. Ze zijn getuigen van het levenskrachtige geloof dat zich in het Zuiden ontwikkelt onder moeilijke omstandigheden. Zij getuigen hier van en zo dragen deze groepen de verantwoordelijkheid voor het missionaire besef binnen onze geloofsgemeenschap.

Wij mogen tegelijkertijd van hen verwachten dat zij een open oog en een luisterend oor hebben voor onze eigen samenleving waar zoveel mensen zoeken naar zingeving en diepgang. Wij mogen van hen verwachten dat ze ons bewustmaken van de veelkleurige samenstelling van onze maatschappij. Zoals missionarissen ons vertellen over hun ontmoetingen met mensen in andere culturen of in een andere religieuze context, zo zijn er onder ons mensen die over hun geloof en hun hoop spreken in andere, ons vaak onbekende talen.

Dicht bij huis kunnen wij voor deze mensen een betrokken naaste worden en voor velen ook een broeder of zuster in het geloof. Het wonder van Pinksteren kan ons leren specifieke vormen te vinden om medechristenen uit andere culturen te ontmoeten en hen in onze geloofsgemeenschap ruimte te bieden. Zij zijn, zo leren ons ook de missionarissen, een werkelijke verrijking voor ons eigen geloofsverstaan. Zij verdiepen en verons christelijke mensbeeld.

Ook in Nederland groeien eilandjes van missionaire aanwezigheid. Vooral in de grote steden en in multiwijken bouwen geëngageerde gemeenschappen van christenen aan het Koninkrijk Gods. Dikwijls werken paters en broeders, maar vooral ook zusters van verschillende ordes en congregaties daaraan mee. Meer en meer zijn deze gemeenschappen internationaal samengesteld. Dit versterkt hun openheid naar andere culturen en maakt hun getuigenis naar buiten sterker en dieper. Als schakel tussen ons en het Nedervan morgen zijn zij van grote waarde.


Missie in deze tijd is niet langer alleen nog een ontbuíten onze grenzen. Missie nodigt ieder van ons juíst uit die ontmoeting aan te gaan binnen onze eigen wereld. Zo zal de solidariteit tussen mensen groeien en zo groeien we als mensen naar elkaar toe.

Wij zijn allen van één Geest doordrenkt. Wij vormen één lichaam,’ schrijft Paulus. Missionarissen en missionaire werkers vormen een belangrijke schakel tussen de plaatselijke, lokale kerk hier in ons eigen land en de ons veelal vreemde samenlevingen, waar ze werkzaam zijn. Doordrenkt van die ene Geest verkondigen wij ons geloof, ook van ons geloof in een betere en rechtvaardige wereld voor allen.

Omslag van het boekje, geschreven door de nederlandse missionaris Jean Claveaux. Een wereldbeeld op evangelische gronden uitgewerkt kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling voor de hele wereld. Het wordt door onze missionarissen in veel landen van het Zuiden overeind gehouden en draagt bij aan een hogere kwaliteit van de ontwikkeling voor onze medemensen. Nog vele honderden mannen en vrou religieuzen en leken, oudere maar ook jonge men voelen zich verbonden met het thuisfront terwijl ze zich inzetten opdat Gods Koninkrijk mag komen. Wij met zijn allen vormen voor hen dat onmisbare thuisfront, hun steun in de rug. Onze morele en materiële steun verenigt ons met hen in het gemeenschappelijke werk aan de komst van de Heer.

De actie Week voor de Nederlandse Missionaris kan een aanjager zijn voor een vernieuwde bewustwording van de missionaire dimensie van ons katholiek-zijn. Laten we ons de vraag stellen of de wereld in ons gedrag Gods liefde voor de mens herkent? Stralen wij Hoop uit en is Liefde de bron van al onze waarden? De pinkstergeeft ons de gelegenheid om onszelf en elkaar deze vragen te stellen. In deze viering zullen wij God hiervoor steun vragen zodat wij elkaar op deze weg bemoedigen

AMEN


Week voor de Nederlandse Missionaris: open de officieele website hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina