Pater Gérard Chabanon, nieuwe Algemene Overste van de Missionarissen van Afrika.

2 juni 2004
Verkiezing van de Algemene Overste van de Witte Paters.Tijdens het 26 ste Algemeen Kapittel van de Missionarissen van Afrika hebben de kapitulanten Pater Gérard Chabanon gekozen als nieuwe Algemene Overste.
Wij feliciteren hem van harte en verzekeren hem van ons gebed.

(n.b. zie ook het artikel in de Belgische site: klik hier.)


[email adres voor felicitaties etc.: klik hier.]

Persbericht:

Rome, 2 juni 2004.

Pater Gérard Chabanon, van Franse nationaliteit, 56 jaar oud, is vandaag gekozen als nieuwe Algemeen Overste van de Societeit van de Missionarissen van Afrika voor de zes komende jaren (2004 - 2010).
De Societeit, gesticht in Algiers in 1868, is lang bekend geweest onder de naam van "Witte Paters van Afrika"; en zij heeft altijd geleefd en gewerkt aan "de ontmoeting met de Afrikaanse en de Moslim Wereld".
De Societeit van Missionarissen van Afrika telt momenteel 1700 leden, en zij werkt onde de leiding van de plaatselijke Bisschoppen in 22 Afrikaanse landen, en in 18 landen in Europa , Amerika en Azie.

Pater Henri Menoud, algemeen Secretaris, heeft het resultaat van de verkiezingen onmiddelijk medegedeeld aan Kardinaal Crezensio Sepe, Prefect van de Congregatie van Evangelisatie van de Volkeren, waar de Societeit van de Missionarissen van Afrika onder valt.

De nieuwe Algemene Overste, Pater Gérard Chabanon, is afkomstig uit Vals-près-Le Puy, Haute Loire, Frankrijk. Geboren op 5 maart 1948.

Pater Gérard Chabanon maakte zijn Noviciaat in Freiburg, Zwitserland van 1970-71. Zijn Theologie studie maakte hij in het Engelse Totteridge (Londen) waar hij op 17 april 1976 zijn missionaris-eed heeft afgelegd.
Hij is priester gewijd te Puy (Frankrijk) op 27 juni 1976.
Hij heeft als missionaris gewerkt in Tanzania van 1976 tot 1996, eerst als kapelaan in verschillende parochies, daarna als Assistent van de Regionale Overste, en als Regionaal.

In 1981 studeerde hij gedurende een jaar Sociale Ontwikkelings Wetenschappen aan de Universiteit van St. Franciscus Xaverius in Antigonish, Nova Scotia, Canada.
Gedurende twee jaar was hij lid van de staff van ons vormingshuis voor de candidaat missionarissen te Londen.
Hij werd naar Frankrijk geroepen als Provinciaal in 1998. Vanwege deze functie nam hij deel aan het Algemeen Kapittel dat op 10 mei 2004 begon in het Generalaat van de Witte Paters te Rome; en dat hem nu als Generale Overste van de Societeit heeft gekozen.

De zestig capitulanten van 18 verschillende nationaliteiten hebben Pater Gérard Chabanon dus gekozen na twee verkiezings-ronden omstreeks 10 uur 15, op dinsdag 2 juni 2004.
Pater Chabanon volgt Pater Francois Richard op die zijn mandaat (1998-20040 vandaag beeindingt. De 4 Algemene Assistenten van Pater Chabanon zullen gekozen worden op vrijdag 4 juni a.s..
François Richard, l'ancien, et Gérard Chabanon, le nouveau Supérieur Général des Missionnaires d'Afrique.
Kenmerkend voor dit 26ste Kapittel van de Societeit is de deelname van 14 Afrikaanse capitulanten uit 6 verschillende Afrikaanse landen. De 46 andere leden van het kapittel komen uit 3 Amerikaanse landen en 9 Europese landen. Alle capitulanten zijn actief geweest , of zijn het nog steeds - als Missionaris in Afrika, één van hen werkt in het Midden Oosten.

Het algemeen Kapittel is begonnen op 10 mei j.l., en zal rond de 15 juni a.s. beeindigd worden, na beslissingen te hebben genomen over de orientatie van de Societeit voor de zes komende jaren.

N.B.: de verslagen van het Kapittel zijn in het frans of engels te lezen: zie de press-release van CISA. Lees verder.

Webmaster-NL

Vorige pagina