OPEN KLOOSTERDAG
WITTE PATERS
DONGEN
Zondag 7 mei 2006, Roepingen-zondag.
Er was een intense voorbereiding op vooraf gegaan. We vroegen ons af of "Roepingen-zondag" nog wel relevant was, daar er zich helemaal geen roepingen, in de zin van recrutering voor de Witte Paters, Missionarissen van Afrika in Nederland - sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw - meer hebben aangemeld.
Maar toch...bestaat er vandaag-de-dag een beweging die zich de "Missionaire Beweging van Afrika" noemt, die zich schoorvoetend aan het profileren is sinds 2002 in Nederland en België, en sinds kort ook in Duitsland en Engeland - en waarvan men constateert dat dit een speciale vorm van roeping is voor jonge mensen in deze tijd, om zich in te zetten voor Afrika, op welke manier dan ook: niet zozeer als pater of broeder, maar wel als leken-missionaris in Afrika of Europa.
Kijk verder hier
Derde Open Kloosterdag geslaagd!
Commentaar van Wil van de Ven, organisatrice van de open kloosterdagen namens het KNR:
Op zondag 7 mei brachten duizenden mensen een bezoek aan een kloostergemeenschap.
Aan de Open Kloosterdag namen ongeveer negentig kloosters en religieuze groepen deel. Bezoekers konden met kloosterlingen praten over hun eigen levensroeping, mediteren, dia- of zelfs PowerPoint-presentaties bijwonen of zich door het gebouw laten rondleiden.
Ook waren er vespervieringen of andere religieuze plechtigheden.
Evenals bij de twee vorige keren waren de monumentale abdijen in trek. Negenhonderd mensen kwamen naar de Paulusabdij van de Benedictijnen in Oosterhout. De monniken daar verhuizen over enkele maanden naar een zorgcentrum in Teteringen en maken plaats voor de lekengemeenschap Chemin Neuf, een religieuze organisatie die in 1973 in de Franse stad Lyon is ontstaan.
Naar de Sint Willibrordabdij in Doetinchem, eveneens van de benedictijnen, kwamen vijfhonderd mensen. Enkele jonge monniken vertelden daar over hun roeping voor het kloosterleven.
De zusters Augustinessen van Sint Monica in Hilversum zagen 432 mensen binnenkomen, die onder meer een kijkje konden nemen in het atelier van een van de zusters. De franciscanen in Megen, ook de twee vorige kloosterdagen in trek, verwelkomden vierhonderd bezoekers.
In Udenhout konden mensen bij de communiteit van de Fraters van Tilburg praten met vluchtelingen die door de kloosterlingen worden opgevangen en met hen discussiëren over het Nederlandse asielbeleid. Ook voor de Hoogstraatgemeenschap in Eindhoven, waar vluchtelingen onderdak vinden, was veel belangstelling.
Sommige kloosters hadden er bewust voor gekozen het aantal bezoekers beperkt te houden om zodoende werkelijk tot een uitwisseling te kunnen komen. Zo hadden de zusters Franciscanessen in Bennebroek slechts plaats voor honderd mensen. Zoveel belangstellenden hadden zich aan het begin van de week al gemeld, zodat verscheidenen moesten worden teleurgesteld.
Een dag als deze beantwoordt aan een verlangen in deze tijd: de behoefte aan stilte, rust en spiritualiteit. En het biedt een unieke kans om vragen over religieus leven te stellen en daar is dan ook veel gebruik van gemaakt. Hoeveel leden telt uw gemeenschap? Is er nog aanwas? Wat vindt u van de nieuwe paus?
De eerste Open Kloosterdag werd in 2000 gehouden en trok toen 50.000 mensen. Drie jaar later namen naar schatting 30.000 mensen een kijkje in een klooster of een ander huis van een religieuze gemeenschap.
De Open Kloosterdag te Dongen bij de Witte Paters en de Broeders van O.L.V. van Lourdes, die samen werkten om de bezoekers te ontvangen en naar elkaar dóór te sturen, hadden ieder zo'n 120 bezoekers.
Nog een paar fototjes. Klik hier.
Bekijk ook: Monumentendag 2005 bij de Witte Paters in Dongen: open hier.