NIEUWSBRIEF NR.7 OKTOBER 2002.
GERECHTIGHEID, VREDE EN HEELHEID VAN DE SCHEPPING.

WATER, BRON VAN VOEDSELVEILIGHEID”.
Goed drinkwater stond hoog op de agenda van de Wereldconferentie over Duurzame Ontwikkeling in september in Johannesburg, Zuid Afrika. Eenstemmig werd besloten zich in te zetten voor de voorziening van goed drinkwater wereldwijd. Binnen nu en 2015 wil de wereldsamenleving het gebrek hieraan tot de helft teruggebracht hebben. En ditzelfde werd besloten voor de aanleg van goede rioleringen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties is 80% van de ziekten in de ontwikkelingslanden te wijten aan slecht drinkwater en het ontbreken van goede hygiëne.
Ter gelegenheid van de Wereldvoedseldag’ ontving Paus Johannes Paulus II op 14 oktober dhr. Jacques Diouf, directeur van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). De Paus benadrukte in zijn toespraak het “recht op water voor alle volkeren en individuen”. Hij zei:”Een passend ontwikkelingspeil in alle landen zal dan pas gegarandeerd zijn, als toegang tot water als een recht voor allen aanvaard wordt. Alleen als met alle mensen rekening gehouden wordt in alle programma’s en in elk beleid over water, zullen technische oplossingen nuttig kunnen zijn. De internationale politiek moet rekening houden met de onschatbare waarde van de waterbronnen, die dikwijls niet onuitputbaar zijn. Zij mogen niet het eigendom worden van een klein aantal ondernemingen, omdat zij het algemeen welzijn van heel de mensheid aangaan”. Hij besloot zijn toespraak alsvolgt: “Wij betreuren het dat de strijd tegen honger en ondervoeding dikwijls gepaard gaat met rivaliteit tussen belangengroepen, terwijl honger en ondervoeding zo’n geweldige menselijke tragedie zijn”.
Het Afrika Europa Netwerk heeft in haar laatste europese bijeenkomst daarom water als een van haar speerpunten uitgekozen voor het jaar 2003. Zoals u in de vorige Nieuwsbrief hebt kunnen lezen dreigt water in de ontwikkelingslanden handelswaar te worden, alleen beschikbaar voor de rijke mensen. In de meeste westerse landen, behalve Frankrijk en Engeland, is de zorg voor goed drinkwater een zaak van de overheid. In ontwikkelingslanden dreigt deze zorg steeds meer in handen te komen van grote internationale water-ondernemingen onder invloed van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. Deze verbinden steeds meer het verkrijgen van hulpgelden door ontwikkelingslanden aan de privatisering van hun watervoorziening. Omdat water-ondernemingen op de eerste plaats uit zijn op winst maken, dreigen de arme mensen in het Zuiden daarvan de dupe te worden. In een volgende Nieuwsbrief zullen we u hier meer over melden.

KLEINE WAPENS.
Samen met Pax Christi en ACAT (Actie van Christenen voor afschaffing van martelen en doodstraf) zal het Afrika-Europa Netwerk dit najaar actie voeren tegen de verspreiding van kleine wapens. Veel oorlogen in Afrika blijven maar doorgaan omdat kleine wapens gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ook het verschijnsel van kindsoldaten heeft hiermee te maken. Europese landen hebben afspraken gemaakt om geen wapens te leveren aan landen waar oorlog heerst, zoals Soedan, Guinee, Sierra Leone en de landen rond de grote meren in Centraal Afrika, Rwanda, Burundi en Congo. Maar zij houden zich vanwege handelsbelangen niet altijd aan die afspraken. Nederland fabriceert weinig kleine wapens, maar zowel Schiphol als Rotterdam zijn belangrijke doorvoerplaatsen van kleine wapens. Controle hierop is zeer beperkt ook vanwege handelsbelangen. Hierover zullen we later melden, hoe wij aan deze actie, die tegelijkertijd in verschillende landen gehouden wordt, kunnen deelnemen.

DE KATOENTELERS IN WEST AFRIKA.
De ministers van Landbouw van Bourkina Faso, Mali, Togo, Benin en Ivoorkust hebben in juni besloten een klacht voor te bereiden bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de Verenigde Staten en de Europese Unie, omdat zij hoge subsidies toekennen aan de katoentelers in hun eigen landen. Door deze hoge subsidies wordt de katoentelers in West Afrika oneerlijke concurrentie aangedaan, omdat zij zelf geen subsidie ontvangen. De wereldmarkt wordt zo overstroomd met de goedkopere katoen uit de rijke landen ten nadele van de West Afrikaanse katoen.
Ons generaal bestuur en alle provinciaals die in Bobo-Dioulasso, Bourkina Faso, bijeen waren voor hun Plenary Council hebben een Open Brief gericht aan de voorzitters van de Bisschoppenconferenties van Noord Amerika en Europa om deze zaak van de katoentelers aan te kaarten bij hun regeringen.
Ook voor de
katoentelers in Brazilië doet zich het zelfde probleem voor. Daarom heeft de regering van Brazilië op 27 september j.l een aanklacht bij de WTO ingediend tegen de Verenigde Staten vanwege de subsidies aan hun katoentelers.
DeWest Afrikaanse boerenorganisaties hopen nu dat hun regeringen zich op korte termijn bij deze aanklacht zullen aansluiten, omdat zij in 2001 een schade geleden hebben van 191 miljoen dollar door de oneerlijke amerikaanse concurrentie.
Onze confrater Maurice Oudet houdt ons regelmatig vanuit Bourkina Faso op de hoogte van de gang van zaken en zal ons een teken geven als zij onze hulp daarbij kunnen gebruiken.

SCHULDEN VAN DE ARME LANDEN.
Als participant van JUBILEE NEDERLAND blijven we aandacht vragen voor het probleem van de schulden van de Afrikaanse landen. Die schulden zijn een van de oorzaken dat zij onvoldoende geld kunnen besteden aan de bestrijding van de armoede, aan watervoorziening en riolering, aan het onderwijs en aan de ziekenverzorging met name voor de AIDS bestrijding.
In de afgelopen jaren is telkens op de vergaderingen van de G8 (de 8 grootste industrielanden) een stapje vooruitgezet op het gebied van de schuldenkwijtschelding. Ook hebben sommige landen, waaronder Nederland, op eigen initiatief schulden kwijtgescholden. Door samen met JUBILEE ZUID, dat vertakkingen heeft in vele afrikaanse landen, druk te blijven uitoefenen kunnen ook in de toekomst nieuwe stapjes verwacht worden.

VERZET TEGEN DE 3de TERMIJN VOOR DE PRESIDENT VAN MALAWI.
Van onze confrater Jos Kuppens ontvingen we hierover het volgende nieuws.
Het PAC (Public Affairs Committee) waaraan de kerken en de religieuze communiteiten deelnemen naast vele andere groepen van het maatschappelijk middenveld en het FDC (Forum for the defence of the Constitution) waaraan parlementsleden en anderen deelnemen, hebben beiden duidelijk stelling genomen tegen een 3de termijn voor de huidige president. Zij maken duidelijk dat dit in flagrante strijd is met de Constituties van Malawi, die zelf door de president uitdrukkelijk onderschreven zijn. Op 15 oktober zijn hierover besprekingen begonnen in het Parlement van Malawi. De huidige regeringspartij van de president gebruikt alle middelen om de Constituties hiertoe veranderd te krijgen. Hoe de besprekingen tot nu toe verlopen zijn is ons nog niet bekend. Met PAC en FDC hopen we op een goede afloop.


Webmaster-NL

Vorige pagina