Oude Middeleeuwsw kerk van Dongen Ruïne van het middenschip.

DE SCHAKEL


NO. 369, FEBRUARI 2007

BRIEF VAN DE PROVINCIAAL

 

“IN HET HUIS VAN MIJN VADER ZIJN VELE WONINGEN….”

 

Deze evangelietekst ( Joh. 14, 2 ), die ook nog wel eens anders wordt vertaald als: “ In het huis van mijn Vader is ruimte voor velen…”, komt maar steeds weer terug in mijn gedachten.

 

En dat gebeurt zo regelmatig bij het beleven van allerlei feiten en gebeurtenissen, zowel in het wereldgebeuren van elke dag als ook wat er zo allemaal plaats vindt in de kerk.

 

Ik had onlangs een verkenningsronde achter de rug in Dongen, en ontdekte toen die mooie oude Kerk van uit de middeleeuwen, sinds de reformatie in protestantse handen. Ze staat er wel een beetje lelijk bij zonder dak over het middenschip, maar de rest is erg mooi gerestaureerd.              Ik dacht zo – en het was toen ook de internationale gebedsweek voor de eenheid van de christenen – waarom al die christenen niet samen van dit mooie kerkgebouw gebruik zouden kunnen maken, in plaats van veel geld te besteden aan het in stand houden van andere meer recente katholieke bouwwerken, als symbolisch teken ook van ware oecumene, want ”in het huis van mijn vader zijn toch vele woningen“.

 

ruïne tussen gerestaureerde toren en priesterkoor

Zou het echt niet mogelijk zijn ieders tradities en geloofsbeleving, als ook ieders eigen lezen van Gods woord en evangelie  te waarderen en samen in liefde en respect het evangelie gestalte te geven in de wereld van vandaag? Misschien slechts een utopische droom…

 

Dezelfde woorden klonken weer in mijn hart toen ik las over de erkenning van de theologische opleiding in Utrecht als de enig door de kerk erkende opleiding voor het ambt - door de Nederlandse bisschoppen. Is het echt niet mogelijk om ook binnen de katholieke kerk meerdere verschillende stromingen te erkennen die samen in liefde en waardering binnen de kerkelijke eenheid zouden kunnen bestaan? Moet iedereen nu echt helemaal hetzelfde zeggen en uitdrukken en vieren? Kunnen er ook binnen de katholieke kerk niet vele woningen zijn waar men de verschillende tradities kan beleven in de eenheid van geloof? Maar misschien is ook dit slechts een utopische droom……

 

Ik liet diezelfde woorden weer in mij opkomen toen we zo bezig waren met het missionaire project in Den Haag, in de Schilderswijk, waar onze confraters, samen met de Paters van S.V.D. en de zusters Dienaressen van de Heilige Geest, en ook met heel veel andere mensen, zoeken naar wegen om mensen van verschillende culturen en godsdiensten bijeen te brengen, om in liefde en respect met elkaar te leren omgaan en echt te doen samenleven, niet om de verschillen weg te werken maar ze zelfs beter te doen uitkomen in een band van innig respect en liefde en zo een hechte samenleving op te bouwen.

 

En dit is niet slechts een stoute utopische droom, maar het begint werkelijkheid te worden en gestalte te krijgen. Daar kunnen ze in werkelijkheid Martin Luther King na zeggen als hij het uitschreeuwde: “I have a dream…!” En het werd werkelijkheid. Hij geloofde erin en zette zich ervoor in.

 

Is onze missionaire inzet, onze missionaire roeping ook niet een diep geloof in zo’n droom?  Niet als een utopie maar als een opbloeiende werkelijkheid, waar een wereld oprijst waarin ruimte wordt geschapen en vrijheid wordt bevochten. Waar ieder zichzelf mag zijn in grote eerbied en liefde voor de ander, waar juist een samenleving ontstaat waar ruimte is voor velen, ja voor allen. In een band van hechte eenheid in verscheidenheid.

 

Is dat ook niet wat we nu al willen beleven en gestalte geven in onze eigen gemeenschappen, open naar elkaar toe, ruimte geven en vrijheid scheppen?

 

“Als God ons thuis brengt…….dat zal een droom zijn….” Ps 126.                 

Jan Mol       

 

 

 

Dankbaar gedenken we Pater Adelbert Tilman, 1926-2007  Missionaris van Afrika. Klik hier.

 

 

VOORSTEL VAN HET GENERALAAT IN ROME:

 

Beste Medezusters en Confraters,

 

De twee Algemene Raden, van Witte Paters en Witte Zusters hebben begin 2006 besloten elkaar regelmatig te ontmoeten om samen te bidden en om van gedachten te wisselen, en vooral ook om onze samenwerking te versterken.

 

Een zelfde missionaire geest inspireert onze twee religieuze families. Vaak staan we voor dezelfde uitdagingen op het gebied van onze communiteiten of op wereldniveau. Wij zoeken daaraan te beantwoorden door gebed, door elkaar te ontmoeten en daar waar het mogelijk  is onze krachten gezamenlijk in te zetten. Dezelfde vreugde en een zelfde hoop wordt door ons gedeeld.

 

Kardinaal Lavigerie heeft onze religieuze familie onder de bescherming gesteld van Maria, Onze Lieve Vrouw van Afrika. Wij stellen U voor om het komende jaar bij twee gelegenheden onder Haar hoede bij elkaar te komen.

 

PRACTISCH VOORSTEL

 

De Algemene Raden hebben gekozen voor twee momenten voor recollectie:

  • op 30 april bij gelegenheid van het feest van Onze Lieve Vrouw van Afrika
  • en op 8 december voor het feest van Maria’s Onbevlekte Ontvangenis.
  • Het thema van de recollectie voor 30 april is : “Onze Lieve Vrouw van Afrika, Getuige van de Hoop van Migranten” Wij zullen U voor deze twee dagen een document toesturen dat U kan helpen om deze dag in gebed te beleven.
  • Wij spreken de wens uit dat zusters, paters en broeders elkaar kunnen ontmoeten om deze tijd van gebed samen door te brengen overal waar dat mogelijk is.
  • Wij vragen U om zo spoedig mogelijk contact met elkaar op te nemen om de concrete uitwerking hiervan te regelen.
  • Wij zijn er ons van bewust dat het voor sommige communiteiten moeilijk is om bij elkaar te komen, zoals wij het van U vragen. Maar wij zijn er van overtuigd  dat deze communiteiten de momenten van gebed zullen beleven verenigd met heel onze missionaire familie.

Wij bedanken nu reeds al diegenen die deel zullen nemen aan het voorbereiden van deze recollecties. Moge deze tijd van gebed, die wij samen gaan beleven, ons nog meer verenigen in dienst van eenzelfde Missie.

Ondertekend door:

Piluca Benevente, Algemene Overste van de Witte Zusters

Gérard Chabanon, Algemene Overste van de Witte Paters.

Assistenten:

Zusters Hélène Mbuyamba; Chantal Vankalck; Marie-Alice Terrettaz.

Paters Raphaël Deillon ; Jim Greene ; Richard Baawobr ; Georges Jacques.

 

 

EVALUATIE MISSIONAIR PROJECT DEN HAAG

 

 

Zoals elk serieus project zo wordt ons missionaire project, dat sinds 1994 in Den Haag opgezet is, regelmatig geëvalueerd. Tijdens de Provinciale Raad van 14 december 2006 presenteerde Geert Groenewegen een rapport dat uitgebreid werd besproken.  Voor het volledige rapport zie onze website: www. lavigerie.org.

Hierbij enkele punten uit de notulen :

  1. De mensen die actief zijn in het project hebben het grootste deel van hun leven in Afrika doorgebracht. Vanuit een missionaire optiek kunnen zij anderen inspireren.
  2. De noden en mogelijkheden die opkomen uit de samenleving zijn onze uitgangspunten. Wij vermijden ons te laten beïnvloeden door bestaande structuren.
  3. Onafhankelijk van de bestaande structuren begonnen, stonden we open voor samenwerking om zo tot een grotere eenheid te komen en een gemeenschap van gemeenschappen te vormen.
  4. Het is belangrijk zo snel mogelijk plaatselijk verantwoordelijken te   vinden en aan hen de verantwoordelijkheid van het project over te dragen. We moeten ons niet aan dIe verantwoordelijkheid vastklampen.
  5. Samenwerking met andere missionaire groepen: de verschillende charisma’s en eigenheden werken verrijkend. In Den Haag zijn wij nu: 4 Witte Paters, 4 Paters S.V.D. en 3 Zusters Missionarissen van de H, Geest.
  6. Het is nuttig netwerken op te bouwen met andere instanties en de media. Regelmatige informatie geven over onze activiteiten is ook nuttig.
  7. Een langdurige persoonlijke aanwezigheid doet geleidelijk aan een onderling persoonlijk vertrouwen groeien. vaak degenen die aan het missionaire project werken vervangen is fnuikend.
  8. Basisvereiste: leven onder de mensen binnen het werkgebied.

 

Uitgaande van deze punten kan ons project model staan voor andere soortgelijke projecten in Europa en misschien zelfs in Afrika waar we geconfronteerd worden met dezelfde vluchtelingen en migrantenproblemen.

 

 

                  WAT BEWEEGT JOU EIGENLIJK?

 

Op onze leeftijd hebben we allemaal een heel stuk geschiedenis achter ons, met vele stappen en etappes. Tijdens je retraites en andere perioden van bezinning heb je daar bij stilgestaan, en gekeken wat jou daarbij bewoog. Gewoonlijk is dat voor anderen niet zichtbaar; die zien vaak alléén de buitenkant.

Die buitenkant is al boeiend, maar de binnenkant maakt het nog boeiender, en kan ook anderen inspireren. Dat is het kostbare erfgoed van de Nederlandse provincie, en dat zouden we graag bewaren in het secretariaat. Wat bewoog en beweegt je eigenlijk? Daar kun je een heel verhaal van maken; je kunt het ook beperken tot de voor jou voornaamste periodes.

Ik heb het bij voorbeeld zo gedaan:

 

Marien van den Einden

Januari 1980: opstarten en opzetten van roepingen animatie voor onze Sociëteit in Tanzania en Kenia. o.a. Roepingen Club in elke middelbare school die ik bezocht, en ik bezocht er velen. Die clubs lopen nu nog.

 

1986: opstarten en opzetten van een “Mission Awareness Committee voor heel Tanzania. Aanvankelijk via de vele missionaire groeperingen. Nu in samenwerking met de        Bisschoppen Conferentie (TEC).

 

1991-1996: Taalcentrum Kipalapala. Bij aankomst voerde ik de computer in. De grammatica voor de verschillende cursussen heb ik herzien en op de computer gezet. Elke dag gaf ik een periode grammatica en een periode “Tanzanian Way of Life” (cultuur, geschiedenis, levenscyclus, ...)

 

Dat alles heb ik met veel plezier gedaan. En ik kijk er met voldoening op terug. In deze jaren, in mijn hele leven in feite, ontmoette ik regelmatig de juiste mensen die mij verder hielpen. Zij waren voor mij Jezus in zijn werkkleding. Samen met hem wil ik de kwaliteit van leven verhogen om mij heen Joh. 10, 10.

                                                                       

Wij houden het confidentieel. Mochten we het of een stuk ervan willen publiceren, dan zullen wij het je eerst uitdrukkelijk vragen. Namens het secretariaat bij voorbaat hartelijk dank.

                                                       Marien van den Eijnden.

 

            

UIT DE PROVINCIALE RAADSVERGADERING

 

Hugo Hinfelaar is een boekje aan het samenstellen over het  Missionair Project in Den Haag. Hij zal het, of wanneer het nog niet klaar is, het concept ervan, presenteren op de Provincie dag aan de aanwezigen.

 

Harrie van de Riet gaf een heel interessant rapport over Jongeren & Missie. Er is een nieuwe opzet en leiding. Men beoogt een duidelijker missionaire identiteit, meer gericht op groepen dan op individuen. Naar zijn oordeel zijn zij veel beter bezig dan voorheen, en is de kwaliteit van de jongeren beter. J & M doen iets wat wij, Missie-Sociëteiten of Congregaties niet meer kunnen: jongeren missionair vormen.

 

J & M organiseert ook reizen en (werk-)stages in derde wereld landen, waar veel gebruik van gemaakt wordt. Enthousiast komen jongeren er van terug, en gaan met die ervaring veelal iets doen in hun eigen leven en in hun omgeving. De raad besloot J & M te blijven steunen, en dat Harrie onze vertegenwoordiger blijft bij Jongeren en Missie.

 

Het Afrika Steun Fonds heeft in 2006 naast de stipendia ook nog 60.000,- bijgedragen. Er werden door het Fonds 12.766 folders verzonden, waarbij ook nog een aantal privé. De laatste 4 tot 5 jaar nemen de reacties enige procenten af, maar het gemiddelde van de giften stijgt evenals het totale resultaat. Eenmaal per jaar komt deze boodschap op ongeveer 13.000 plaatsen, verstrekt informatie en bewerkt missie animatie.

 

                      MEDEDELING VAN DE REDACTIE

 

Moderne communicatiemiddelen worden steeds belangrijker en door veel mensen worden ze gebruikt als nieuwsbron om snel geïnformeerd te worden over wat er in de wereld gebeurt. Kranten en tijdschriften gebruiken deze moderne manier van berichtgeving. Ook DE SCHAKEL zou van deze werkwijze gebruik kunnen maken.

 

Indien er onder onze lezers personen zijn die gaarne ons tweemaandelijks blad op deze eigentijdse wijze i.c. per e-mail zouden willen ontvangen, dan kunnen ze hiervan een berichtje sturen aan het provinciale secretariaat met vermelding van hun persoonlijk e-mail adres. Het e-mail adres van het secretariaat is: provsecr@planet.nl

N.B. De Schakel en de Contactbrief zijn ook te lezen op de website van de Witte Paters in Nederland: www.lavigerie.org  Deze wordt “on line” gezet na het versturen van de boekjes.

 

HULP GEVRAAGD!

 

Voor de website “Lavigerie”

van de Missionarissen van Afrika

 

In oktober 2001 hebben de Witte Zusters en de Witte Paters van België en Nederland een gezamenlijke website geopend. Hier was een degelijke voorbereiding aan vooraf gegaan, daar we maar één Witte Pater hadden die met internet vertrouwd was. Het is ons echter gelukt met elkaar een goed resultaat te bereiken, ondanks de moeilijke stappen die ondernomen moesten worden om goede teksten, foto’s en aangepaste programma’s te vinden, die gebruikt moesten worden om de bestanden op het web te zetten. We zijn geen professionals, maar de spreuk “al doende leert men” is ook hier van toepassing!

 

Na ruim 5 jaar is het resultaat bevredigend; en kunnen we zeggen dat de “site” www.lavigerie.org meer dan 7000 maal per maand geopend wordt. Een Belgische confrater is de webmaster voor de gehele “site”, en is belast met de Waalse en Vlaamse webpagina’s; een Nederlandse confrater is de webmaster voor het Nederlandse gebeuren, en kan onafhankelijk werken, in samenwerking echter met een redactieraad.

 

Het grote probleem is nu onze site “up-to-date” te houden, met een regelmatige aanlevering van teksten, vertalingen, foto’s, die met een zekere “knowhow” op het internet gezet moeten worden. Één enkele confrater is voor dit werk niet meer voldoende, daar de werkdruk voor hem groot wordt. Confraters die helpen met het vertalen van Engels of Frans naar het Nederlands, zetten zich ook in. Maar - gezien onze leeftijd – wordt het allemaal niet gemakkelijker.

 

Wij willen een beroep doen op familie, vrienden, kennissen of bekenden, die met webdesign en met “html”-structuren vertrouwd zijn, en misschien zelf wel een web blog of website verzorgen - om zich af te vragen of dit werk voor hem/haar een nuttige missionaire invulling kan zijn.

 

Neem dan contact met ons op:  lavigerie-web@hetnet.nl    of: 0162 31 38 45

 

 

             CONFRATERS SCHRIJVEN

 

 

Harrie van de Ven (73) schrijft uit Badiya, Congo

 

Een nieuwe president is gekozen door het volk. Veel mensen denken dat alles nu gaat veranderen. Wij maken hen bewust van hun verantwoordelijkheid, en dat de verandering moet beginnen bij ieder van ons: in ons hart, ons huis, onze familie, ons dorp, op ons werk, in onze leefgemeenschap.

 

Na 2 maanden terug hier maakte ik een ongelukkige val en brak een arm. Vier dagen later een gemaskerde overval en gewapende diefstal. Ik ben ter plaatse moeten blijven, maar heb kunnen deelnemen aan: vormingsdagen over rechtvaardigheid en vrede, ontwikkeling, gezondheid, en onderwijs. We organiseerden ook vormingsdagen voor verantwoordelijken van pastoraat, eredienst, financiën, koorzangers, en misdienaars.

 

De meeste gebouwen zijn weer onder dak, ook een gedeelte van het vormingscentrum, de schoolgebouwen, en het gezondheidscentrum. Er is een nieuw dak op de kerk en het dagverblijf van een belangrijke buitenpost.

 

De politieke toestand verbetert. De meeste krijgsheren hebben beloofd te ontwapenen. De oorlog is voorbij. Nog wel enkele schermutselingen tussen milities die hun wapens nog niet hebben ingeleverd en het nationale leger, heel talrijk aanwezig in onze streek.

Gewapende overvallen verminderen, maar blijven actueel, als ook de uitbuiting van de bevolking door het nationale leger dat geen echt salaris krijgt en moet overleven ...

 

We hebben weer hoop op een vredevolle toekomst, waarin iedereen zonder angst aan een beetje meer welvaart en welzijn kan werken.

 

Dank aan iedereen voor medeleven en steun. Gods zegen en vriendelijke groeten van uit een vernieuwd CONGO.

 

 

 

Kees Koning (73) schrijft uit Nyegezi, Tanzania

 

Met mij gaat het goed in mijn nieuwe standplaats en wel in Nyegezi bij Mwanza aan het Victoria meer. Het is hier geen parochie, maar een soort doorgangshuis. Veel confraters en gasten komen hier aan om naar Dar es Salaam te reizen, of daarvan terug te komen. Ook komen er velen uit hun parochies om in Mwanza inkopen te doen, of om hun auto een goede beurt te laten geven in de garage.

In de paar weken dat ik hier nu ben heb ik al verschillende confraters ontmoet die ik in jaren niet gezien had; een zelfs méér dan 18 jaar en dan is het een goed weerzien.

 

Mijn werk is ongeveer hetzelfde als in Nzovwe, alleen hoef ik hier geen groentetuin en geen klein vee meer te houden zoals kalkoenen en konijnen. Want hier in Mwanza is van alles te koop.

 

Over mijn reis van Nzovwe naar Mwanza, 1.775 Km, heb ik 6 dagen gedaan. Onderweg heb ik veel vrienden en kennissen ontmoet. De wegen waren niet zo mooi, dus rustig aan! Na 8 jaar Nzovwe is het toch wel moeilijk om er hier in te komen en alles te weten, vooral in de stad Mwanza.

 

Kerst en Nieuwjaar gedachte:

 

“De menslievendheid van God is in de wereld verschenen”, Titus 3,4

Niet alleen vrede wensen, maar vrede zijn voor elkaar.

Niet alleen zegen wensen, maar zegen zijn voor elkaar.

Niet alleen alle goeds wensen, maar alle goeds zijn voor elkaar.

Dat bedoelen we toch voor 2007 !!


Willem Kerkhof (63) schrijft uit Namitete, Malawi

 

Dit jaar ben ik naast mijn werk in het ziekenhuis nogal bezig geweest met het Dickson Project, waar we proberen mensen te helpen om aan de greep van de armoede te ontkomen. Vorig jaar hebben we het dorp Dickson geholpen met voedsel en kunstmest. Dat bleek goed gewerkt te hebben Daarom hebben we nu het project uitgebreid naar 5 andere dorpen. Daar hebben we alle families voorzien van 4 zakken maïs, zodat ze niet elders naar werk hoeven te zoeken, maar hun eigen akkers kunnen bewerken. Ook hebben we iedere familie voorzien van 5 zakken kunstmest. Als de regen nu ook meewerkt, hebben we een goede kans dat ze een behoorlijke oogst zullen hebben.

 

Daarnaast zijn we ook bezig een basisschool te bouwen, net buiten het dorp Dickson, zodat de kinderen uit de omliggende dorpen op tijd aan hun opleiding kunnen beginnen, en niet hoeven te wachten tot ze 10 – 12 jaar zijn omdat de afstand te voet vroeger te groot voor hen was.

 

We hopen dit jaar 2 klaslokalen af te maken en 2 onderwijzer huizen. Dat kost ons ongeveer

€ 18.000,-. De bedoeling is om uiteindelijk een volledige lagere school te bouwen: 8 klaslokalen en 8 onderwijzershuizen. Géén ontwikkeling zonder onderwijs, en daarom lijkt me deze school erg belangrijk in het totale Dickson Project.

 

Het hele ziekenhuis in Namitete is de laatste 3 jaar vernieuwd en aan gepast. Op het moment zijn we bezig met de bouw van de kinderafdeling. Daarvoor heeft het “Thuisfront” wel heel erg hard haar best gedaan om te helpen. Men heeft € 43.000,- bij elkaar gebracht om bedjes, nachtkastjes, en andere spullen voor deze afdeling aan te schaffen.

Wij van het St. Gabriel Ziekenhuis zijn iedereen die daaraan heeft meegewerkt heel erg dankbaar.

 

Mijn hele werk, als pastor in het ziekenhuis, of bezig zijn met het Dickson Project, of helpend in de parochie voor weekenddiensten, zie ik steeds in het licht van de menswording van Jezus. God is ons mens-zijn komen delen, maar altijd met de bedoeling om ons bestaan te “vergoddelijken”, uit de ellende te halen. Hij genas zieken, vocht tegen onrecht en onderdrukking, en gaf iedereen zijn waardigheid terug. Dit is een missie, zending, die nog steeds vraagt om voortzetting, ieder op zijn eigen plaats.

 

Piet Verkleij (69) schrijft uit Kitwe, Zambia

 

Ergens in januari ga ik verhuizen naar de naburige stad Ndola, waar ik ga werken in het grote ziekenhuis. Mijn emailadres blijft voorlopig hetzelfde: mafrkitwe@zamtel.zm

In Ndola vind ik 3 collega’s, die in verschillende parochies werken.

 

Onlangs hadden we de verkiezingen, die gewonnen werden door de zittende partij. Zonder verdere moeilijkheden in het land. We zijn een rustig land. En mogelijk gaat de economie ook wat vooruit, want de koperprijs is heel goed op het moment, en er worden nieuwe kopermijnen geopend.

 

Dit jaar kwam de bisschop twee keer voor Vormsel in beide parochies. Door uw mooie bijdragen, waarvoor hartelijk dank, hebben we golf platen daken op 2 parochiezalen gezet. Langzaam maar zeker worden de gebouwtjes afgewerkt. Daar moeten de parochies zelf voor bijdragen, en ik verdubbel hun bedrag. Ik heb ook weer een aantal jongelui geholpen die voor onderwijzer enz. studeren, en zo’n 350 jongelui met schoolgeld. Voor één jaar betalen ze ongeveer € 50,-. Dat is heel wat voor weeskinderen. Er is toch wel veel armoede hier. En investeren in onderwijs kan geen kwaad. Zij krijgen geen geld in handen; ik schrijf cheques voor de diverse scholen. Op die manierben je zeker dat het geld op zijn plaats komt.

 

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een katholieke Universiteit hier in de koperstreek (Copper belt). Een collega van mij is erbij betrokken. Men hoopt in januari te beginnen met een aantal studenten die voorlopig worden ondergebracht bij particulieren.

 

Men is hier gek op uniformen. De universiteiten worden nagebootst. Iedereen loopt met een toga en baret. Zelfs toen we vorige week de uitreiking hadden van de diploma’s van onze vakschool Tyfotap kwamen er toga’s aan te pas. Die hadden ze dan ergens gehuurd. Maar gevolg was wel, dat sommigen niet kwamen voor de uitreiking van hun diploma omdat ze dat huurgeld niet konden betalen!! Ik denk dat we daar volgend jaar een stokje voor gaan steken. Geen toga’s !!!

 

Vorige week ben ik voor het eerst bij de charismatische groep geweest. Dat is ’s morgens van 5 tot 6. Op het einde waren er ongeveer 30 deelnemers. Er wordt bij het leven gebeden en gezongen. Het is wel niet mijn stijl, maar het trekt de mensen. Met hun problemen. Men kan er zich uiten en ondervindt meeleven van anderen. Het idee is van de Pinkstergemeenten, maar het bestond natuurlijk al in de Bijbel.

 

 

Martien van de Ven (73) uit Nyegezi, Tanzania

 

Martien van de Ven

Ik werk op het Bujora Cultural Centre, en houd me vooral bezig met de taal en cultuur van de Sukuma-stam die leeft ten zuiden van het Victoria Meer, met wie ik meer dan veertig jaar geleefd en gewerkt heb. Ik ben er aan het proberen boeken, manuscripten, artikelen, enz. te archiveren om ze te bewaren voor de toekomst en te voorkomen dat ze ”kwijt raken”. Via digitale camera wil ik een en ander op CD zetten. Studenten en anderen die deze documenten willen raadplegen kunnen dit dan doen via een monitor. Ik heb daarom een bezoek gebracht aan het Katholiek Documentatie Centrum op de universiteit van Nijmegen waar ik dankbaar kennis heb mogen nemen van de methode die zij gebruiken voor hun archivering.

 

In Tanzania hebben we het afgelopen jaar onze vijfjaarlijkse verkiezingen gehad voor President en volksvertegenwoordiging. De regerende partij CCM heeft met meer dan 85 % van de stemmen gewonnen. Ook daar nieuwe plannen, nieuwe voorstellen. Maar het is vaak de gebrekkige infrastructuur (investeringen in personeel en materiaal, vereiste kennis, wegen) en ook de nadelige onder-handelingspositie van ontwikkelingslanden in de internationale handel, vanwege kartelvorming en subsidies in de rijke landen van Europa en Amerika, die de uitvoering bemoeilijken en vaak onmogelijk maken.

 

Riny van Broekhoven (68) schrijft uit Nairobi, Kenia

 

“Ik zit hier aan de Ngong Weg. Veel van mijn tijd gaat op in boodschappen doen en rekeningen betalen. Ik ben hier de econoom van een doorgangshuis en doe allerlei klusjes. Ook mensen halen van en brengen naar het vliegveld. Dat is maar 25 km. geloof ik, maar vanwege de drukte op de weg kan het veel tijd in beslag nemen.

 

In ons gemeenschapshuis bevindt zich een dokter; hij organiseert studiedagen en ontmoetingen die hij heeft met mensen uit Khartoem en hier in Nairobi. Een ander werkt in de oecumene; een ander preekt retraites met persoonlijke begeleiding, meestal voor leken. Weer een ander geeft colleges over cultuur en inculturatie in de kerk. Zo dragen we allen bij aan de opbouw van de Kerk en het sociale leven.

 

Ik heb ook mijn vroegere parochie hier bezocht. Lekenleiders en Bisdom priesters doen veel om mensen de Bijbel bij te brengen en sociaal met hen verbonden te blijven. Op een zondag ben ik naar een kerk in de krottenwijk gegaan. Op een andere zondag naar een tehuis voor 90 HIV besmette kinderen die door hun ouders te vondeling waren gelegd. Ze nemen retro virale medicijnen en zijn springlevend nu; ze gaan naar school, eten en spelen net als ieder ander. De sociale werker had voorgesteld om ze hun thuis te laten vinden en in een normaal familie verband, een gezin, opgenomen te worden. Dat is goed aangeslagen, en zo zijn er voor de kerst 30 naar huis geweest.”

 

N.B. Eind januari stuurde Riny ons ook nog een bericht en verhaalt over de opvang van vluchtelingen in Nairobi vanwege de oorlog tussen Ethiopië en Somalië.

 

Het “World Social Forum” wordt een dezer dagen gesloten. Met de kreet: “another world is possible” werden er acties gehouden. Mr Kaunda was een van de sprekers.

 

                        AANKONDIGING PROVINCIEDAG

 

Op 2 mei 2007 hebben wij de Provinciedag te Dongen.

We beginnen om 10 uur met koffie; en de sluiting is rond 16 uur.

Onderwerp zal zijn het Missionaire Project in De Haagse Schilderswijk. Het geheel staat onder leiding van de communiteit van Den Haag.

Iedereen is welkom en wilt u uw komst aanmelden door het secretariaat te Dongen op de hoogte te stellen per telefoon of e-mail. En noteert u de datum ook alvast in uw agenda.

 

CONFRATERS OP VERLOF:

 

Toon van Kessel  kwam van  7 tot 28 januari naar huis omdat zijn bejaarde moeder zeer zwak was. Bidden we voor haar gezondheid.

 

Ferdinand van Campen kwam op 19 januari voor goed uit Brazilië en bereidt zich voor op zijn toekomstig werk in Ghana. Hij zal echter eerst deelnemen aan de sessie in Jerusalem.

 

Ferdinand verbleef 7 ½ jaar in Brazilië. Daar behoorde hij tot de communiteit in Pinhais, Brazilië. Vorig jaar besloot de Algemene Raad om ons werk  daar na 22 jaar te beëindigen.  ”De baten van het pro-ject wegen niet op tegen de kosten”.  Er waren ook te weinig mensen.

Ferdinand van Campen

 

Ferdinand kreeg een nieuwe benoeming om te gaan werken voor ons seminarie in Ghana te Ejisu, niet ver van Kumasi.

Het werk gelijkt op dat in Pinhais en het zal vooral een coachen zijn van jonge mannen. En hen te helpen om uit te groeien tot Missionaris van Afrika. De kandidaten  komen uit Ghana, Nigeria en Burundi.

Tussen 1987 en 1989 was Ferdinand al in Ghana voor zijn stage in Funsi, Noord Ghana. Vanwege eerder werk kent Ferdinand al de Portugese taal, maar nu zal naast Engels, ook Ashanti van belang zijn.

 

Zijn nieuwe adres zal zijn:                                          

Formation House Missionaries of Africa,

P.O. Box EJ 216,

Ejisu-Ashanti, Ghana.

ferdinandvc@yahoo.co.uk

           

 

OVERLEDENEN:

 

8   december 2006      Dhr. Jan Reiniers, zwager van pater Piet   Hooijschuur.

 

16 december 2006     Mevr. Catharina Mulders-Andriessen, schoonzus van pater Harrie Mulders.

 

15 januari 2007         Mevr. Rie Meijer-van der Elst, echtgenote van   de heer Theo Meijer             

                                   voorzitter van de Vereniging  Oudstudenten  van de Witte Paters.

21 januari 2007          Piet van Son, zwager van Ad van Pinxten.

 

22 januari 2007          Mevr.     Greetje Ronde-Bröring, echtgenote van oud-confrater Harrie Ronde.

 

26 januari 2007          Michiel Lingier, oud- confrater uit België, die vele jaren in het bisdom van     

                                             Breda heeft gewerkt. 

 

Mogen zij met de Heer tot nieuw leven verrijzen.

 

 

ONZE ZIEKEN:

 

Jo van de Ven, werd ziek na zijn 40 jarig jubileum en mocht na een kort verblijf in het ziekenhuis wegens longklachten, terug naar Oeganda.

 

Frans Balemans kwam iets eerder naar huis vanwege rugklachten. Hij wordt 20 februari in Dongen verwacht.

 

Jan Somers kwam naar huis voor medisch onderzoek maar mocht spoedig weer terug naar Afrika.

 

Kees van der Meyden ligt al vele weken in het ziekenhuis in Den Bosch. Hij is nu aan de beterende hand.

 

Piet Kramer werd benoemd voor India en zal werken in ons huis te Bangalore. Hij vertrok op 29 januari. Zijn botten groeiden nog niet stevig aan elkaar maar hij mocht wel vertrekken.

 

Willy Burm kon op 29 januari en na herstel van een ziekte weer vertrekken naar  Burkina Faso.

 

Jan Bruijns  verbleef  bijna 7 weken in het ziekenhuis van Breda en kwam terug, nu bij de Broeders van Glorieux op  31 januari.

 

Ton Mettrop was twee maal in het ziekenhuis te Geldrop wegens hartklachten.

 

 

REGIOBIJEENKOMSTEN:          

(even noteren)

 

  9 maart          Regio Dongen

15 maart          Regio Kempenland en Sterksel

16 maart          Regio Den Haag

27 maart          Regio Heythuysen

29 maart          Regio Den Bosch

 

13 maart          Provinciale Raad vergadering

 

 

JUBILARISSEN  2007

 

VAN DE MISSIONARIS EED: 2007.

 

65 JAAR:         Frans Roeloffzen                                29 mei

 

60 JAAR:         Nico de Bekker                                    22 mei

Bob Geertman                                     22 mei

Afrikaanse Eucharistieviering in Den Haag

Joop Rieter                                          22 mei

Harrie Hamers                                       8 sept.

 

50 JAAR:        Hugo Hinfelaar                         2 juli

Bart van Laarhoven                             2 juli

Hans Peters                                        2 juli

Jos Planken                                         2 juli

Herman Schuur                                   2 juli

Jan van Haandel                                  26 juni

Jan Rademaker                                   6 juli

Willy Schaar                                        1 aug.

 

40 JAAR:         Toon van Kessel                                 16 juni

 

 

VAN DE PRIESTERWIJDING: 2007.           

                       

60 JAAR:         Louis Stultiëns                                                24 mei

 

50 JAAR:         Cor van de Brand                                21 april

Hans Remhs                                       21 april

Frans Balemans                                  22 april

Sjef Donders                                       16 mei

Jan van Harmelen                               16 mei

 

40 JAAR:         Sjef Kuppens                                      1 juni

Piet van Heijst                                      1 juli

Antoon Oostveen                                 1 juli

Piet van der Pas                                  1 juli

 

 

 

Enkele VERBETERINGEN voor het  nieuwe  adres-boekje 2007.

 

Cees Akkermans                                swahilischool… vervalt

Riny van Broekhoven                          lwanga@jumbo.co.ke

Ferdinand van Campen                  ferdinandvc@yahoo.co.uk

Gerard Hoppenreijs                             vervalt in Tanzania

Piet Kramer, blijft:                              pk.adyeri@hetnet.nl

Rob van Iterson                                   rviterson@hetnet.nl

Karel Lucas                                         k.lucas@leudalonline.net

Jan Rademaker                                  janrademafr@yahoo.fr

Wim Wouters                                     wwouters1962@kpnplanet.nl

Website van de provincie                   www.lavigerie.org

Website van de sociëteit                    www.mafroma.org

Telefoon voor Gerard Derksen           06 22 81 65 56

Telefoon Jan Mol, privé.                      0162- 383135

 

Heeft u de gecorrigeerde pagina 3 met enkele verbeterde telefoonnummers van confraters in Heythuysen goed ingeplakt?

 


Webmaster-NL

Vorige pagina