Van de Provinciale Overste
 

 

 

 

 


Beste medebroeders.   

 

Het is al Maart en nog ligt de wereld onder een dik pak sneeuw. Bijna Pasen, het feest van nieuw leven, maar de late winter lijkt alle leven  te bevriezen en te bedekken met een witte wade. Maar onder de sneeuw  vergaart het leven zijn krachten. Nog even en de lente breekt door en leven overwint. Daar zijn we heel gerust op. Als deze “Schakel” bij U op de mat ligt, dan slaat een waas van  jong groen misschien al door de takken van de bomen heen. Een wonder ? Vlassen we er nog op ? Of rekenen we  er gewoon op ? Want zo gaat het immers jaar op jaar. Vinden we het allemaal vanzelfsprekend ?  Of verwonderen we ons nog ? Als we verleren ons te verwonderen, dan vervlakt het leven  en  wordt ook het geloofsleven sleets. Zonder verwondering zien we het wonder niet meer:  Het wonderlijke in het  gewone. De  diepte onder de oppervlakte der dingen. Het ontijdelijke in het alledaagse. De  lentebelofte onder de sneeuw. Zonder verwondering  sterven  de dromen en sterft de hoop.

 

Hebben de dromen over een betere wereld hun tijd gehad ?. De wereld lijkt harder geworden. Verwondering wordt meer en meer opzij gedrongen door opwinding, sensatie, hype. Een stortvloed van nauwelijks  meer te verwerken informatie  dringt zich overal op: Vandaag schokkend wereldnieuws; morgen vergeten.  Overal  vlakke, opdringerige reclame, die oproept tot onmiddellijke  bevrediging van opgefokte behoeften. Een bestedingspatroon van  steeds meer en meer en groter en duurder: Nu moeten we weer allemaal een “aso-bak” !!!. Een economie van nooit genoeg. ”Want anders herstelt onze economie niet”, volgens de premier. Een  levensritme van haast en drukte. Een cultuur van rechten zonder plichten. Van non-stop vermaak. Een samenleving van toenemende agressie: in gezinnen en op school. In wijken  en stadions. In parlement en media.  Van vooroordelen tussen  autochtonen en allochtonen……

 

Veel wijst op een kortzichtige levenswijze die de natuur bedreigt en ten koste gaat  van goede verhoudingen tussen mensen hier en van het welzijn van  mensen  elders in de wereld. Bovendien: geen tijd meer voor bezinning. Geen rust voor dromen; Geen innerlijke ruimte voor het visioen van een menswaardiger wereld onder God. Vervreemding van jezelf.   Minder  aandacht voor elkaar.  Wantrouwen t.o.v. ieder, die anders is….  Leven  verschraalt. Verwondering  bevriest. Voor idealen van een betere wereld worden de schouders opgehaald ; “Dromen zijn bedrog”. “Ieder voor zich en God voor ons allen”.

 

Ouwemannenpraat ??? Misschien. En in ieder geval is het  gelukkig  niet het hele verhaal. Er zijn mensen, veel mensen, hele volksstammen, die nog wél idealen hebben. En opkomen voor de kwaliteit van het leven.  De opstand in Georgië en  de  “ Oranje revolutie ” in de Oekraine bevestigen de hoop dat mensen op zeker ogenblik genoeg hebben van corruptie en machtsspelletjes. En dan op vreedzame wijze  kiezen voor  nieuw leven voor  land en volk.  Die duizenden mensen op dat winterse plein in Kiev  met hun vlaggen en hun liederen bewezen dat dromen niet bevroren zijn. En nu wapperen er wéér vlaggen: In  Libanon komen mensen bij tienduizenden de straat op  onder hun  banieren. Om  een einde te maken aan onderdrukking en rechteloosheid. Zo is toentertijd ook de Muur gevallen. Zo zakte “Apartheid” als een kaartenhuis in elkaar…. Omdat mensen hun idealen toch niet verkocht hadden. Omdat hoop levend bleef ondanks tegenstand en verdrukking. Omdat mensen in wonderen bleven geloven: Haalbare wonderen van menswaardigheid.  Wonderen van  vrede. Wonderen binnen het bereik van ons, gewone mensen: gewone wonderdoeners. Binnen het kunnen van onze eigen handen.

 

De dromen van gewone mensen beïnvloedden tenslotte zelfs mensen aan de top: Eindelijk bepleit premier Blair kwijtschelding van de ondragelijke schuldenlasten. En  de bestrijding van de schreeuwende armoede in Afrika. De Verenigde Naties hebben een actieplan opgesteld: Vóór 2015 moet  armoede gehalveerd, elk kind naar school, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen teruggedrongen en kindersterfte met 2/3de verminderd zijn. Tegen die tijd moet aan aids en malaria een halt worden toegeroepen. En mensen overal moeten dan goed drinkwater hebben. Terwijl de behuizingen in de krottenwijken sterk zullen zijn verbeterd…… Dit zijn niet de “8 zaligheden”. Het zijn de zogenaamde  “ 8 doelstellingen van het millennium”. Onderschreven door vertegenwoordigers  van 189 lidstaten. Zou het ervan komen ?  Papier is geduldig en beloften zijn goedkoop !!!!

 

 Of zijn het toch ook de dromen van mensen die nog durven hopen. En die zelf de verwezenlijking van die hoop door hun inzet ook naderbij proberen te brengen. Mensen die nog geloven in het wonder. En zelf dat wonder door hun levenshouding waar proberen te maken. Mensen die nog in verwachting  leven. Omdat ze met verwondering ontdekken dat hun daadwerkelijke  liefde, hun toewijding, die verwachtingen soms tot vervulling brengt. Onverwoestbare optimisten. Mensen, die voelen dat het leven altijd weer sterker zal blijken dan de dood. Gewone mensen: mannen en vrouwen  met hun liefde voor hun kinderen en zorg om hun toekomst. Gelovigen met hun vertrouwen in Gods scheppende goedheid die hen inspireert om mee te doen. Christenen met  het evangelie ter harte. Oude missionarissen: ooit uitgetrokken om het Rijk Gods te verkondigen en die nog bidden om het komen van dat Rijk…...

 

Komen wij daarin mee ?  Waar kiezen wij voor ? Laten we ons meezeulen met de  tijdgeest ? Met de “waarden” van de consumptie maatschappij ? Of herkennen we de waarden van het evangelie ? Hebben we nog idealen ?  Betekenen mensenrechten nog iets voor ons? En willen we daarin mee ?

 

Want wat bezielde Jezus eigenlijk ? Preekte  Hij  niet onophoudelijk  over het Rijk Gods, over de nood om het dagelijks brood en over onderlinge vergeving; zelfs van onze vijanden ?  Gingen de “8 zaligheden” daar ook niet over ?  Stond zijn hele leven niet in dienst van het mensenleven hier en nu: Mensen als één familie, broers en zussen, onder God als vader ?  En baande  zijn dood niet een weg naar eeuwig, onverwoestbaar leven toe ?  Eeuwig leven ? Een eeuwige lente ?  Dat vieren we toch met Pasen. ?

Pasen, het leven, vieren we echt,  als we dat visioen van Jezus nog met Hem mee willen dromen. En bereid zijn uit die droom te leven :  Dat visioen waar  maken in wat als taak of opdracht op onze weg  komt. Samen met wie we tegen komen op die levensweg.

Dat vieren we  elke dag als we ons verheugd verwonderen om de kracht van wat wij, gewone mensen, kunnen  opbrengen in dienst van elkaar en van een betere wereld.

 Dat vieren we in verwondering om wat onze liefde, ons doen, ons dragen, ons bidden vermag. In gezin en religieuze gemeenschap, in kerk en wereld. : Onze kracht: Gods gave.

Dankbare verwondering ook omdat we telkens weer  de kracht vinden om vol te houden, om staande te blijven. Om te blijven geloven in Gods goedheid. In de mens die bereid is  medemens te zijn. In een betere wereld. Tegen alle cynisme en ontmoediging in.

 

Zo de weg  van Christus gaan ,die verrezen is.  Met Hem als gezel. Altijd weer naar  Pasen toe.

Zalig Pasen.                                                               Piet.


N.B. Het artikel: "Van de Vergadertafel" kunnen de Witte Paters lezen in dit no. van de Schakel dat óók op de Website van Rome is gepubliceerd. Hiervoor is een password nodig. Aanvragen bij de webmaster.

 

OVERLEDENEN:     

 

Pater Nico Krachten  Missionaris van Afrika

 * Utrecht, 19 Mei 1936, +  te Dongen, 18 Januari  2005.

                                                                 

 Pater Omer Dierikx, Missionaris van Afrika

* 06 Januari 1923 in Oostburg, en +  Heyhuysen op 1 Febr 2005 .


 

Pater Toon Goes. Missionaris van Afrika.

* Schalkwijk, 18 Jan. 1922 , + Heythuysen,  22 Februari 2005.

 

Overleden Familieleden:

 

12.01.2004           Frater Victricius van Santvoord, te Tilburg ,

Broer van vroegere confrater A. v. Santvoord

21.02.2005           Harrie van Haandel, te Nijmegen,

Broer van pater J. van Haandel

31.01.2005           Herman van Ierland, te Tilburg,

Zwager van pater Louis Melis.

25.02.2005           Toos Mulders – Huijbregts, te Rijsbergen,

Schoonzus van pater Harry Mulders.

04.03.2005           Maria Driessen – van der Ven, te Nijmegen,

Zus van overleden pater Gerard van der Ven.


Vacantiegangers.

 

v     Antoon  Oostveen, è Laan 1954 nr. 21; 3454 CN  DE MEERN; tel. 030 – 666 34 91. Aangekomen op 23 april 2004 vanuit Lusaka, Zambia. (sabbatjaar). Vertrek staat gepland op 21 april 2005.

 

v     Jan van Haandel     .è Pentelstraat 21, 5469 BG 

ERP; 0413 – 21 32 08. Aangekomen vanuit Bamako, Mali, op 21 februari 2005. Vertrekdatum is nog niet bekend.

 

Worden verwacht:

 

Piet Verkleij, Aankomst vanuit Ndola, Zambia, komt naar Nederland voor een behandeling. De juiste datum is nog niet bekend.

 

Marcel Mangnus, Aankomst vanuit Mbeya, Tanzania: 12 april 2005. Vertrek is gepland voor 12 juli 2005.

 

Personalia:

 

Leon Gadet onderging een operatie. Wij  wensen hem een

voorspoedig herstel. Leon ligt in het Universiteitsziekenhuis te Leuven.

 

In Dongen namen hun intrek: Frank Dirven uit Eindhoven, Willy Delen uit Uganda en Geert Groenewegen uit Zuid-Afrika.

 

Cursussen.


Op het  Kontakt der Kontinenten worden deze zomer kursussen gegeven welke wellicht voor U van belang zijn.

·        Inleiding in nieuwe theologiese ontwikkelingen:

11-13 mei  voor Blok 1  en  22 – 24 Juni voor Blok 2.

·        Thuis komen in Nederland:

10-12 Oktober voor Blok 1 en 9-11 Januari 2006 voor Blok 2.

·        Ouder worden voor beginners:

6- 8 April. 2005.

·        Hoe kunnen wij elkaar beter leren verstaan.

Over leiding geven voor leken en religieuze gemeenschappen.

23-25 Mei 2005.

 

Gegevens kunt U vragen via: Mevr M.J. Vermeer,

Amersfoortseweg 20, 3769 AS Soesterberg

Met als Fax: 0346 354735 en als Telefoon 0346 351755.

Irz@kontaktderkontinenten.nl

www.kontaktderkontinenten.nl

 

UIT HET VELD, BRIEVEN VAN: 

 

Over Joop Rieter. Uit “ En Toch….”

Als Witte Pater heeft Joop zijn leven gewijd aan het missionaire leven. Van 1949 tot 1967 was hij missionaris in Guinee, vanaf 1969 in Mali. In 1970 moest hij om gezondheidsredenen naar zijn geboortegrond Venlo terugkeren. Vanaf 1973 functioneerde hij op verschillende plaatsen als parochieassistent ( Maasniel en Heerlen ) -met als bisschoppelijke aanstelling overigens- en gaf hij mee vorm aan een eigentijdse kerk in de samenleving. Menselijk contact was voor hem belangrijker dan het sacrale gebaar- contacten waarvan hij leeft en waarover hij met intens genoegen kan vertellen.

Ongeveer acht jaar geleden is Joop Rieter vanwege de steeds verslechterende toestand van zijn ogen verhuisd naar St Charles in Heythuysen, een kloosterbejaardenoord van de Witte Paters ( societeit van de missionarissen van Afrika ). Hij heeft toen ook de administratie van EN TOCH …overgedragen. Maar hij gaat nog graag buiten de deur om nieuwe inspiratie op te doen. Zo is hij geregeld  gast bij de vieringen van de Jonge Kerk in Roermond, en participeert daar aan het huiskamerproject. Ook neemt hij al jaren deel aan het joodse leerhuis. Voor hem is en blijft de kern van het Godsgeloof van Abraham en Sarah –overeind staan. Het is een God van vertrouwen en liefde die altijd met de mensen meetrekt. Vanuit dat ideaal van geloven wil hij leven en dit overbrengen op de mensen die hij op zijn levenspad ontmoet.

Enkele van zijn gedachten waren:

”Ga ik, missionaris, verder binnen de Kerk, vanuit het Evangelie, naar de mensen toe.

Ik ben naar nergens gegaan: ik leerde hun taal en hun cultuur, waarna wij samen de Blijde Boodschap konden verstaan en in hun leven plaatsen……

Jezus roept mensen, blinden, stommen, doven, vissers, e.a. buiten hun eigen, besloten kringetje ( leefgemeenschap ) . Dan kunnen zij  Jezus’

Boodschap verstaan, zijn uitnodiging ‘Doe als ik ‘ aanvaarden.

‘Daarom ga ik TOCH VERDER binnen de Gemeenschap van Christus,

ook  via mijn Bisschoppen  naar de Curie en Paus toe:

Laten we samen gaan VERDER vanuit Gods Boodschap.”

 

Frans Balemans schrijft vanuit Kaya dat hij een bezoek krijgt van een magere vrouw, Aminata die kinderen heeft verloren vanwege honger en schaarste. Nu heeft zij een klein joch bij zich en een verzoek…

( Hoe kun je je zo’n bezoek in Nederland voorstellen? )

Aminata heeft zoals veel Afrikaanse vrouwen gezond verstand en gaat naar de missie, naar het klooster van de zusters om hulp, advies en

steun.  De zusters kennen meer van deze vrouwen en haar noden en organiseren kursussen waardoor de moeders kennis opdoen, vriendinnen krijgen en er vertrouwen groeit. Een mooie ontwikkeling. Zo kunnen ook inentingen beter verzorgd worden.

Frans denkt dat met Euro 75 veel gedaan kan worden en dat getal is voor hem nu hij 75 jaar werd van betekenis. Hij besluit  een sprankelende brief met: blijft elkaar helpen over geloofs en andere grenzen heen.

 

Ad van den Hout schrijft een warme brief met vele herinneringen aan zijn tijd in opleiding. Ad herinnert zich vooral mooie tijden uit Zambia maar koos later voor een ander leven waarin hij gelukkig is. Dankbaar kijkt hij terug en zegt: “Broeder zijn is veranderd  en het moet plaats maken voor innovatief denken en handelen, een denken in normen en waarden die niet meer geleid worden door religie en dogma, maar directer en vanzelfsprekender een humanitaire lijn volgt in de samenleving, die sneller en zakelijker is geworden. Ook in het geloof in een eeuwige toekomst. Mensen als witte paters en broeders hebben de kar uitstekend getrokken. Nu de kar blijft steken is er niks te treuren. Er is hoop te putten uit nieuwe idealen in een nieuw perspectief, waar naast Jezus andere grote  namen zijn te vinden op het internet.”

 

Marien van den Eijnden schrijft een  samengestelde brief  over werk en situatie in Kaliua, Tanzania met de opmerking dat hij daar goed zit in zijn internationale communauteit. Zij bereiden de  parochie voor op overhandiging aan inlandse clerus. Dat moet met Pasen over een jaar geschieden. Het zal voor velen moeilijk zijn vooral ook omdat het Aartsbisdom onlangs twee jonge priesters verloor.

Marien hoopt later dit jaar met verlof te komen.

 

Africa Tops 2004 List of Missionary Martyrs”.

Een rapport van de Vatikaanse congregatie voor de Evangelisatie van de volkeren zegt dat 17 missionarissen, waaronder priesters, religieuzen en leken werden gedood in 2004. In Afrika waren dat 5 priesters, en een mannelijke en een vrouwelijke religieus.

 

Louis Stultiëns vertelt per brief een verhaal over Toon Goes toen we samen nog op de pastorie in Woensel, Eindhoven woonden. Op een drukke zaterdagmiddag stond het kerkplein vol autos vanwege de marktdag. Een vrouw die in een auto zat gooide een bananenschil naar buiten. Toon wandelde daar langs met zijn handen op zijn rug, bukte zich, raapte de bananenschil op en deponeerde die op de motorkap van de auto vlak voor het gezicht van de in de auto zittende dame.

Toon liep door, de dame stapte uit de auto en haalde de bananenschil naar binnen. Lesje geleerd in stilte en niemand uitgegleden.

 

Henk van de Paverd schrijft over een ander soort fundamentalisme,

niet zo religieus maar meer economisch en wetmatig en niet aanpasbaar, star dus.  De enige zorg is arbeid, die tot productieverhoging moet leiden. De instellingen waar zorg geleverd wordt worden  meer en meer fabrieken waar zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk een “product” afgeleverd  moet worden. Concurrentie tussen dokters en zorginstellingen moet automatisch leiden tot grotere efficiëntie en durft men te beweren zelfs tot grotere zorg. Het lijkt mij moeilijk dit laatste, de betere zorg als een automatisch product te zien van de concurrentie, als men bij het begin van het proces de mens niet centraal stelt… Wanneer zullen ekonomen eens minder fundamentalistisch en meer menselijk worden?

 

Irmao Jose Eberle schrijft uit Chimoio in Mozambique:

Hij prijst het artikel van Piet Kramer over Broeders in de Petit echo van Oktober vorig jaar. Goed voor alle leden van de Societeit!!

Hans Schrenk schreef er ook over voor het Genaraal Kapittel in 1998.

Irmao vraagt zich af wie van de mensen die werken voor roepingen deze gedachten ook naar voren brengen.

Het is alleen wanneer we allemaal willen werken voor een meer broederlijke wereld dat we echte vooruitgang zullen boeken. Er zijn nu te veel problemen in onze kleine wereld die mensen onrecht aandoen.

Broeders hebben zo hard gewerkt op allerlei gebied zoals beroepsonderwijs, voortdurende ontwikkeling, landbouw, herbebossing, watervoorzieningen, verbetering van levensomstandigheden, zorg voor de schepping, rechtvaardigheid, promoten van vrede, onderwijs en catechese, gezondheidszorg, planning en bouw van allerlei. Ja, zonder Broeders krijgt missie ook geen handen en voeten.

 

 

Nieuw over de Witte Zusters.

 

De Zusters van Esch en den Bosch  hebben hun benoeming gekregen.

Het indicatieproces heeft lang geduurd en daarom kon niet eerder een bericht hierover gestuurd worden.

Zrs Marianne Kemmeren en Riek Freijse verhuizen van den Bosch naar het St Jozefoord in Nuland, medio Maart.

Zrs Rosalia, Wilma Hotink en Truike de Win zijn benoemd voor Eindhoven, vertrek medio April.

De nieuwe communauteit Molenwiek, een aanleunwoning van Molenweide die Esch gaat vervangen, zal bestaan uit 8 zusters. Dit betekent dat er toch nog plaats zal zijn om één of twee zusters te verwelkomen uit Afrika.

 

De zusters die deel uit gaan maken van deze communauteit zijn:

Francien van Berkel, Wilhelmine van Berkel, Toos van Kaam, Jeanne Simons, Gerda Slaghekke, Maria Schoorlemmer, Antoinette Winkelman, allen uit Esch, en Truus Bos vanuit het regiohuis, Boxtel.

De verhuizing van deze zusters zal plaatsvinden in de week van 2 mei 2005.

Betsie Rijkers is per 1 mei benoemd in het regiohuis, Prins Bernhardstraat, Boxtel.

Maria Peters en Trinette Magilse gaan de communauteit van Molenweide versterken. Zo gauw er plaats is gaan zij naar Molenweide verhuizen.

Anne van den Oudenrijn, Jo Dekkers en Anne Helwegen zijn benoemd voor de Antoon der Kinderenlaan, ’s Hertogenbosch. Zij zijn de hekkensluiters in Esch en zullen verhuizen rond 20 mei.

In de verwachting dat dit alles vlot zal verlopen wenst Tiny Holscher iedereen moed en sterkte toe de komende weken.


Webmaster-NL

Vorige pagina