Roeping voor alle gelovigen

Tachtig jaar na de instelling van Missiezondag is missie meer dan nodig. Kardinaal Ivan Dias, Prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren licht deze stelling toe.

WERELDMISSIEDAG

Deze maand, oktober 2006 vieren we de tachtigste verjaardag van de instelling van Wereldmissiedag. Op 14 april 1926 gaf Paus Pius XI zijn goedkeuring aan een verzoek van de Pauselijke Raad voor de Voortplanting van het Geloof om een dag in te stellen "voor gebed en propaganda voor de missie, die in elk katholiek bisdom, in elke parochie en katholieke instelling over de hele wereld op dezelfde dag gevierd zou worden".

NOODZAAK

De noodzaak voor dit verzoek werd duidelijk gesteld: "De dag moet begrip kweken voor de belangrijkheid van de missionaire taak en de ijver van geestelijkheid en bevolking doen toenemen. Zo’n dag zou bredere bekendheid geven aan het werk van de Raad voor de Voortplanting van het Geloof en de donaties voor de missie vergroten."

GESCHIEDENIS

In deze tachtig jaar is het levenstempo in de samenleving steeds sneller geworden. De mensheid heeft in deze jaren verschrikkelijke rampen meegemaakt, zoals twee wereldoorlogen, de holocaust, geweldsconflicten in elk werelddeel, maar ze heeft ook vooruitgang geboekt op het gebied van technologie en van de exacte en medische wetenschap. De mens heeft zich gelanceerd om de ruimte te veroveren en heeft zichzelf uitgerust met geavanceerde communicatiemiddelen. De onschendbare Rechten van de Mens werden geproclameerd en we waren getuigen van vergaande sociale en politieke veranderingen, zoals de val van de Berlijnse Muur.

GOD VERBANNEN..

Ondanks zijn verworvenheden heeft de mens vaak, zelfs in recente tijden, geprobeerd om God uit de geschiedenis te verwijderen, Hem uit het private leven te bannen, elke verbondenheid met Hem te verbreken om zichzelf heer en meester van het universum, van de mensheid en van de schepping te verklaren.

Gevolg was dat mensen elkaar bevochten, dat de mens zich overleverde aan gewelddadigheid en wreedheid. Het verlangen om het bestaan van god te ontkennen bracht geen geluk en welzijn; integendeel: het veroorzaakte lijden, ontevredenheid, onveiligheid… "Echter: de grote doorbraken op het gebied van technologie en wetenschap, die de levensomstandigheden van de mensheid behoorlijk hebben verbeterd, laten de diepste vragen van de menselijke ziel onopgelost. Alleen het je openstellen voor het mysterie van God, die Liefde is, kan de dorst naar waarheid en geluk in onze harten stillen" (Paus Benedictus XVI, algemene audiëntie, 16 augustus 2006).

MISSIE ANIMATIE

Is tachtig jaar later het verzoek van de Pauselijke Raad voor de Voortplanting van het Geloof nog steeds van waarde? Is het nog steeds nodig om aan te sporen tot missionaire animatie en samenwerking? "De christengemeenschap voelt zich ook in onze dagen gezonden tot de mannen en vrouwen van het derde millenium om hen kennis te laten maken met de waarheid van de evangelische boodschap, om hen daarmee op de weg van bevrijding te zetten. Dit is niet slechts een mogelijkheid maar een roeping voor het Volk Gods, een plicht die de Heer Jezus Christus zelf hen opgelegd heeft", herinnerde de Heilige Vader aan de deelnemers van de conferentie die ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het "Ad Gentes"-decreet, door het Tweede Vaticaans Concilie uitgevaardigd, werd georganiseerd (toespraak 11 maart 2006).

ROEPING

De mensheid van het derde millenium heeft eens te meer behoefte aan Christus, om de liefde van de Vader en de kracht van zijn Geest te leren kennen. Vandaag de dag is het nog steeds nodig om missionarissen voor de mensheid te worden. "De missie die Jezus Christus aan zijn Kerk toevertrouwde, is meer dan ooit urgent; we zitten inderdaad pas aan het begin", zo citeerde de paus zijn voorganger.

Bron: Fides 29-09-06

 


Webmaster-NL

Vorige pagina