Missionaire actualiteit.

Missionarissen.

Volgens de Vaticaanse Congregatie voor de Evangelisatie van deVolken, (de vroegere "Propaganda Fide"), zijn er volgens de statistieken van 2005, momenteel 85.000 priesters, 28.000 mannelijke religieuzen en 45.000 vrouwelijke religieuzen als missionaris werkzaam. Jonge Afrikaanse Priester op bezoek bij de Witte Paters in de Haagse Schilderswijk. Ze worden bij hun missionaire arbeid bijgestaan door 1.65 miljoen katechisten. In de "missielanden", en daaronder worden de landen verstaan waar het merendeel van de bevolking nauwelijks nog gehoord heeft van Jezus en zijn evangelie, wonen 2,85 miljard mensen.
Die landen zijn vooral in Azië (China!) en Afrika te vinden. Volgens het pauselijk jaarboek, de meer dan 2000 pagina’s tellende statistieken van de kerk, zijn er momenteel 1.086 miljard katholieken wereldwijd. De helft daarvan woont in de Amerika’s en de Caraïben. De grootste groei in 2003 kent de kerk in Afrika: 4, 5 procent. Zo’n duizend kerkelijke gebieden vallen onder de Congregatie voor de Evangelisatie.

Waterdecennium.

Met de Wereldwaterdag van 22 maart 2005 is het internationaal actiedecennium Water om te leven’ van start gegaan.Tegen 2015 moet het aantal wereldburgers dat geen toegang heeft tot drinkbaar water gehalveerd zijn.

Dat is ook een van de
millenniumdoelstellingen. Nu gebruiken meer dan een miljard mensen vuil water. Nog meer leven in huizen die niet zijn aangesloten op een riolering. Daardoor eist een makkelijk te voorkomen ziekte als diaree elke week 30.000 slachtoffers. Ook waterschaarste wordt een groot probleem.

Landbouw, industrie en huishoudens moeten dringend zuiniger gaan omspringen met water. Water wordt meer en meer een kostbaar vocht en daarmee ook doelwit van winstbejag en privatisering.

Een ander probleem is de toenemende droogte. Een stijging van de temperatuur van de aarde met een paar graden Celsius kan wel een 85 procent van de moerassen en andere waterrijke gebieden (de z.g.n."wetlands") in de wereld doen verdwijnen. Zo blijkt uit studies. Die verdroging brengt bovendien grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer.


Mauritanië, op weg naar Boutilimit, op enkele kilometers van de stad!
Een en ander heeft kort geleden ook nog eens de Wereldbank onderstreept in een studie. Bijna de heift van de wereldbevolking zal te weinig schoon water krijgen en daarom zullen straks wel eens vier van de vijf sterfgevallen in ontwikkelingslanden te wijten kunnen zijn aan ziekten die te maken hebben met vies water.

Of in cijfers: jaarlijks zullen zo’n zes miljoen mensen dood gaan als gevolg van slecht water. Ook op het noordelijk halfrond dreigt ellende vanwege tekorten aan schoon drinkwater en dat met name in de steden.
Daar zijn, meent de Wereldbank, veel drinkwatersystemen al verouderd en kwetsbaar, terwiji de steden nog steeds enorm groeien. Over 25 jaar zullen wereldwijd drie miljard mensen in grote steden met ernstige watertekorten te kampen hebben. Met name in landen als India en China, die momenteel een enorme economische vooruitgang boeken, en waar 1 op de 3 mensen wonen, zullen het moeilijk krijgen.
Aldus de Wereldbank. Nieuwe zuiveringsmethode kunnen een antwoord zijn, maar dat gaat wel heel veel geld kosten.

Wederzijdse hulp van kerken in Afrika.

Meerdere Afrikaanse Missionarissen van Afrika zijn reeds jaren lang in Europa werkzaam: voor de opleiding van nieuwe missionarissen, of in de Migranten Pastoraal, zoals in Marseille. De katholieke kerken in Afrikaanse Bisdommen moeten elkaar helpen met priesters - en eventueel zelfs bereid hun priesters als missionaris naar Europa te sturen. Dat stelde een internationaal congres over missie en missiologie (de theologie van missie) dat eind vorig jaar in Congo, het voormalige ZaIre, plaatsvond.

Het congres, dat veelbetekenend "tertio millennio" (in het derde millennium) heette, richtte de schijnwerpers op de toekomst van de zogenaamde missio ad gentes’, de missie gericht op de (heidense) volken.

Het was georganiseerd door de Congolese bisschoppenconferentie in samenwerking met het Vaticaanse Departement voor de Evangelisatie van de Volken.Een van de aanbevelingen was in Afrika een Centrum in het leven te roepen waar Afrikaanse Missionarissen kunnen worden klaargestoomd voor werk in Afrikaanse, en eventueel andere landen.

Burkina Faso 2004: een nieuwe aanwinst, de jonge generatie Missionarissen van Afrika. N.B. De Missionarissen van Afrika (Witte Paters) hebben vanaf 1992 al hun Europese missionaris-opleidingen naar Afrika verplaatst. In 2005 zijn er meer dan 300 missionaris-kandidaten, waarvan meer dan 250 Afrikanen, die als missionaris uitgezonden worden naar Afrikaanse landen en bevolkingsgroepen die niet hun eigen home-land of ethnie zijn.

Sinds 2003 is er een "Consortium" van missionaire Congregaties en Sociëteiten in voorbereiding in Abidjan, Ivoorkust. De studenten kunnen de theologische kursussen volgen op het "Institut Catholique" van Abidjan, dat gejumeleerd is met de R.K. Universiteit van Rennes in Frankrijk. Op het ogenblik zijn de Witte Paters reeds ter plaatse begonnen met een vijftiental studenten eerste en tweedejaars. En dat ondanks de quasi burgeroorlog die Ivoorkust zo onveilig maakt.....

Bron:Missionaire Agenda nr.2 2005, p.18.
arr.cv.


Webmaster-NL

Vorige pagina