MINI NIEUWSBRIEF           N0. 1                                                 Boxtel, januari 2008

 

 

Beste zusters,

 

Deze maand, van 21 t/m 27 januari, mogen we als regio de Provinciale Raad verwelkomen. Wij zullen een week samen vergaderen in Beukenhof, Biezenmortel.

 

Te herinnering volgen hier de namen van de deelneemsters :

 

Gertrud Glotzbach       Provinciaal  ( Duitsland )

Marie José Blain          Regionaal    ( Frankrijk)

Catharine Booth           Regionaal    ( Engeland )

Helga Franke                Regionaal    ( Duitsland)

Carmen Garcia Sedeño Regionaal    ( Spanje )

Hélène Verstappen       Regionaal     ( België)

Jeanne Simons              Regionaal     ( Nederland )

Maria Haller                 Secretaresse ( Duitsland )

 

Er zullen een aantal punten de aandacht krijgen die we als team belangrijk vinden, onder meer voor de leefbaarheid en vitaliteit van de Congregatie voor de MISSIE en dit aangepast aan onze situatie in Europa.

 

“Leefbaarheid is niet vanzelfsprekend;

het moet gecultiveerd worden.

Dit is een taak voor ieder van ons.

De levenskracht van het hele Lichaam

komt voort uit de manier

                         waarop we ons hiervoor inzetten.”  ( K.A. blz. 11 )

 

 

Wij rekenen op jullie gebed !

                                                       

                                                                              Jeanne

 

 

Maria als model voor onze ene Missie

 

Met dit voor ogen waren we op 7 december j.l. samen gekomen, een groepje Witte Paters uit Dongen met onze zusters uit het regiohuis en de zusters wonende op Molenhof.

De “Molenwiek”had haar deuren geopend voor deze ontmoeting.

 

Als antwoord op de uitnodiging van de Algemene Raad van beide instituten, hadden we deze bezinnende middag georganiseerd, ter gelegenheid van het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis van 8 december.

Na het gebruikelijke kopje koffie en de begroetingen over en weer was de goede stemming er al gauw in. 

 

Pater Jan Mol, de huidige Provinciaal van de Witte Paters, opende met een zeer boeiende en inspirerende inleiding over de persoon van Maria, en wel Maria als vrouw. Hij legde de nadruk op Maria’s vrouwelijkheid, omdat die eigenschappen zo voornaam zijn in ieder’s leven. Hetzij man of vrouw, allen zijn we geroepen deze eigenschappen eigen te maken in ons leven, omdat we allen beeld van God zijn.

 

Maria : stond luisterend in het leven…

Maria : de gehoorzame, gehoorgevende aan…

Maria : de ontvangende, maar ook de gevende…

Maria : houdt niet voor zichzelf wat ze ontvangt, maar staat weer af ten bate van anderen.

 

In deze houding van ontvankelijkheid en openheid kon de Geest Maria bevruchten, nam bezit van haar door het Woord dat Maria aan de wereld mocht schenken. Deze houding van Maria is de basis van waaruit we "Missie" en onze inzet van nu, gestalte kunnen geven in ons dagelijks leven.

 

-         Door te blijven luisteren en attent te zijn op wat om ons heen gebeurt, zien wat er gaande is in onze wereld.

-         In het hart bewaren door momenten van stilte – inkeer.

-         De Goddelijke Aanwezigheid waar maken, getuigen daar waar we kunnen vanuit ons eigen leven.

-         Door stil te zijn en waarde toe te kennen aan het apostolaat van het gebed.

 

Na Jan’s boeiende inleiding, werd er in drie kleine groepen de mogelijkheid gegeven om er verder op door te praten en te delen met elkaar. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Na  een korte pauze hebben we dit gedeelte afgesloten met een gebedsviering rond de icoon van de begroeting van Maria en Elisabeth.

 

Deze zeer geslaagde bijeenkomst sloten we af met een broodmaaltijd die zeer goed in de smaak viel en waarbij er gezellig werd nagepraat. Als zonen en dochters van Lavigerie zongen we, voordat we uit elkaar gingen, het Sancta Maria.

 

                                                                                                             Willemien van Berkel.

 

Kinderen voor kinderen

 

Via onze buurvrouw, mevrouw de Koning, kregen we een uitnodiging om bij de kinderen van het Speciaal Basis Onderwijs ( B.S.O.) de Maremak school in Boxtel, te komen vertellen over kinderen in Tanzania. Het onderwijzend personeel van deze school organiseerde een kerstmarkt. De opbrengst hiervan zou bestemd zijn voor de kleuters van Tanzania zijn.

 

Betsie Rijkers en ik hebben deze uitnodiging aangenomen en zo gingen we een paar dagen vóór de kerstmarkt met aanschouwend materiaal naar de school. Betsie vertelde over het werk van de moeders terwijl ik het leven van de kinderen toelichtte. We onderstreepten daarbij het contrast tussen het leven hier, met alle comfort, en het leven in Tanzania. Denken we alleen maar aan water!!! Ook benadrukten we de fantasie van de Afrikaanse kinderen om zelf speelgoed te maken met lokaal materiaal.

 

De 19de december s’avonds werd de kerstmarkt gehouden op de speelplaats van bovengenoemde school. Wij tweeën waren ook van de partij met ons kraampje over Tanzania. De leerlingen hadden weken lang gewerkt om van allerlei kerststukjes te maken voor de verkoop. Alle kraampjes, opgetuigd met kerstverlichting, deden ons denken aan een sprookje. Zelfs het rad van “avontuur” ontbrak niet.

 

Het vriesweer van 4 graden onder nul hielp mee om de verkoop van erwtensoep en warme dranken, zoals chocolade melk, glue wine, enz., te doen slagen. Er werd heel wat gekocht en gedronken! Tevens konden we ons daardoor warm houden en al stampende, klappende en dansende de sfeer verhogen. Het was een lust om te zien hoe de kinderen, trots tussen hun ouders of opa’s en oma’s in, gepakt en gezakt naar huis gingen

 

Enkele dagen later waren Betsie en ik uitgenodigd om de cheque in ontvangst te nemen. Na aftrek van de onkosten kregen we het onverwachte bedrag van Euro 1.532,19 aangeboden. Een echt kerstcadeau voor de kleuterschool van Sumbawanga, waar ze graag een klein gebouwtje er bij willen hebben om pap te koken voor de kinderen.

Wij mochten delen in de vreugde van het onderwijzend personeel, die samen met de ouders dit project ondersteunden. Wij kunnen terugzien op een waar “kerstgebeuren”, waar delen van kinderen voor kinderen spontaan tot uiting kwam.

                                                                                                                               Jo Robben

 

Nacht van de Sint-Cathrien

 

Middenin de lichtstad Eindhoven, staat de statige Sint-Catharinakerk. Een groot plein ervoor leidt ondermeer naar een unieke straat, waar cafeetjes zich pal aaneenrijgen: het bekende nachtelijke centrum van de stad.

De feestdag van de heilige Catharina van Alexandrië, patrones van de kerk, wordt gevierd op 25 november. Aan de hand van een interessant verslag in het kerkblad, nu het volgende.

 

Een non-stop programma was gepland vanaf middernacht tot vijf uur in de ochtend. Elk uur was er een ander thema: Wereldvrede, Daklozen, Reclassering, Vluchtelingen en Amnestie. En elk uur had een in Eindhoven bekend persoon zich beschikbaar gesteld om met binnenkomers over het thema te praten.

Onder hen waren Vicaris-generaal van het bisdom´s–Hertogenbosch, W. van Meijgaarden, de politiecommissaris en een wethouder van de Gemeente. De avond tevoren was het pastorale team: een Nederlandse en een Nigeriaanse priester en een pastorale assistente, met waxinelichtjes naar de cafés gegaan om de aandacht op de Nacht te vestigen. Zij werden op de meest vriendelijke wijze door de kasteleins als buren ontvangen. Ook was er soep, 1000 koppen “Potage Cathérine”, een sterk alcoholdempende soep, beschikbaar gesteld door de eigenaar van een toprestaurant.

Naast het openbare gesprek was er ook de mogelijkheid om met gastvrouwen en gastheren te praten over persoonlijke zaken, over zingeving, over hoop of wanhoop.

 

Het resultaat was verbluffend ! Reeds vanaf middernacht kwamen de eerste jongeren binnen, maar vanaf half vier stroomde de jeugd de kerk binnen. In totaal zijn het er zo’n 400 geweest. Zij knielden vaak biddend in de banken, verzamelden zich zittend en discussiërend op de grond rond het altaar, staken vele lichtjes aan, plaatsten die bij de beelden en bewonderden de schoonheid van het gebouw. “Wat is die kerk mooi !” en ”Waarom kan de kerk niet elke nacht open ? ”, waren uitlatingen die die nacht veel werden gehoord. Ook zijn een aantal diepgaande persoonlijke gesprekken gevoerd. Wie zegt dat de jeugd van vandaag niet meer religieus is ? Tijdens de ”Nacht van de Sint–Cathrien” bleek de kerk, het gebouw zelf met zijn prachtige verlichting, het instrument te zijn voor een spirituele beleving van die jeugd.

 

Enkel een groot bord “De kerk is open“ en een deur die naar licht en stilte openstond bleken geweldige aantrekkingskracht te hebben op dit publiek van de kleine uurtjes.

Het overleg tussen de actieve pastores, vrijwilligers en de Gemeente (evenementen financiering) is nu al gestart om te kijken of de kerk niet meermalen per jaar gedurende de nacht open kan. Dit voor bezinning, gebed en spiritualiteit voor mensen die je op “normale“ tijdstippen niet in de kerk ziet.

                                                                                              Zr. Divera

                                                                                                                            

OVERLEDEN FAMILIELEDEN

Op 9 december 2007 is een zwager van Catharine Boonman overleden (dhr. G. van de Sande )

INFORMATIE

Agaath van Bentum is op 14 januari verhuisd van Molenhof naar Molenweide Kamer 318.    

Tiny Hölscher heeft de flat van Agaath, Molenhof 4-05, overgenomen en de flat van Tiny is opgezegd.

Francine Maas zal van  26 tot 31 januari in Nederland zijn voor een werkbezoek.

Tiny Hölscher gaat van 31 januari tot 6 februari naar Engeland voor het Salomé Programma.

 


Webmaster-NL

Vorige pagina