Recordaantal Nederlanders boekt reis naar ’Keulen’
door Marc van Dijk.
Copyright Trouw

30 juni 2005


Mega worden ze, de Wereld Jongerendagen in Keulen, waar paus Benedicus XVI vier dagen aanwezig zal zijn. In Nederland stapelen de initiatieven zich op en is nu al een recordaantal reizen geboekt.

Projectleider Harm Ruiter ziet ’Keulen’ als ’dé kans voor katholiek Nederland’. En hij is niet de enige, zo lijkt het. Elk Nederlands bisdom organiseert ’voortrajecten’ en reizen; een landelijke projectgroep Wereldjongerendagen (WJD) coördineert alle initiatieven en onderhoudt een drukbezochte website, compleet met chatboxen. Wie zich aanmeldt bij de community, krijgt meteen een handvol welkomstberichtjes van andere jongeren die al maanden aan het aftellen zijn.

Op de site worden ook allerlei reizen aangeboden: twee weken inclusief voorprogramma, een weekendje meevieren of alleen een dagje paus. En omdat veel van die reizen al vol zitten, is er nu ook de last minute ’vangnetreis’. Aangeprezen als de ’redding’ voor late beslissers.

De internationale organisatie rekent op 800.000 jongeren, maar inmiddels wordt er op verschillende fansites gedagdroomd van een miljoen jongeren in Keulen, van 16 tot en met 21 augustus, waarvan de laatste vier dagen in aanwezigheid van paus Benedictus XVI.

Een miljoen, is dat niet wat al te optimistisch? Twee weken geleden hadden zich 345000 jongeren voor deelname geregistreerd bij de Duitse organisatie. Zo’n 70 procent van hen is Europeaan, vooralsnog meer Fransen dan Duitsers. Zij worden in aantal gevolgd door Spaanse en Italiaanse jongeren, en jongeren uit de rest van de wereld, zoals 23000 Amerikanen. Het deelnemersaantal stijgt hard, en bij eerdere edities was het aantal aanwezigen bij de slotbijeenkomst met de paus steeds een veelvoud van het aantal geregistreerde deelnemers.

Bovendien heeft de nieuwe paus op zijn eerste grote optreden buiten Rome het voordeel van een ’thuiswedstrijd’, net als paus Johannes Paulus II in Polen in 1991 (1,6 miljoen). Zo overdreven hoeft dat miljoen dus niet te zijn, zeker niet voor wat betreft de laatste zondag. Een record zou het overigens niet zijn; in Rome in 2000 waren 2 miljoen jongeren bijeen, in Manila (Filippijnen, 1995) zelfs 4 miljoen.

In Nederland worden wél records gebroken. De hoogste aantallen Nederlandse deelnemers (in Rome 1200 en in Toronto 600) worden in Keulen zeker overtroffen, met tot nu toe al 1700 geboekte reizen.
Het aanbod is divers. In Rijswijk hielden 300 jongeren afgelopen weekend een tuinfeest, ter voorbereiding op hun ’Koers op Keulen’. Deze reis van de bisdommen Rotterdam en Haarlem gaat per boot, maar er is ook een fietstocht gepland, van Utrecht naar het voorprogramma in Sittard.

Moet het per se allemaal zo flitsend? „Als dit ons in hernieuwd contact brengt met zoveel jongeren, mag het best een beetje festivalachtig”, zegt pastoor Noordermans uit Weert. Zijn bisdom (Roermond) ligt relatief dicht bij Keulen. Er staat dan ook van alles op stapel, zoals een minibedevaart met fakkels. In de week vóór de WJD ontvangen Limburgse gezinnen al uitgebreid internationale Keulen-gangers.

Pastoor Noordermans maakt zich niet te veel illusies. „Ik denk heus niet dat al die jongeren na het evenement weer elke week naar de hoogmis komen. Maar dat is ook niet de inzet. De wekelijkse eucharistieviering is een eindpunt, op de WJD maken we de eerste stapjes.”

Volgens de verantwoordelijke hulpbisschop Everard de Jong is deelname aan de WJD ’van groot belang’. De Jong op rkkerk.nl: „Het is mijn ervaring dat alle jongeren die er zijn geweest een enorme boost in hun gelovig zelfvertrouwen krijgen. Vooral voor Nederlandse jongeren denk ik dat het erg belangrijk is dat ze over de grenzen van ons kikkerlandje heen kijken en de rijkdom van de wereldkerk ontdekken.”
De Wereld Jongeren Dagen hebben niet alleen aantrekkingskracht op katholieken. Een diaken van de protestantse gemeente Almere nam het initiatief voor een ’oecumenisch busje’.
Het idee ontstond op een vergadering over een oecumenische kerkdienst, vertelt Mario van der Grient, diaken van de protestantse gemeente Almere. „Het leek ons mooi om met de collecte jongeren van verschillende gezindten te sponsoren, zodat ze samen kunnen reizen.”

Volgens Van der Grient vormen de WJD een kans voor de oecumene, vanwege de ’openheid en universaliteit’ die de dagen uitstralen. Juist vanwege die ’openheid’ verwacht Van der Grient niet dat jongeren van andere denominaties als katholiek terugkeren uit Keulen.
Kijk verder op de site van de Wereld Jongeren Dagen:klik hier

Webmaster-NL

Vorige pagina