GELD

Voor missionarissen en hun missie is altijd veel geld opgehaald, eerst in Europa, later steeds meer in de Verenigde Staten. Rooms-katholieken uit de rijke wereld hebben vanaf het prille begin met hun donaties bijgedragen aan de verspreiding van het geloof, het ontstaan van lokale kerken, het inrichten van medische voorzieningen en het bouwen van scholen in andere continenten.

Dat aan het gebruik van geld ook schaduwzijden zitten, is onderhand algemeen bekend. Het maakt christenen en hun kerken in het Zuiden, ook de religieuzen en hun instituten, afhankelijk van de maatschappelijke of kerkelijke inzichten en agenda’s in het Noorden. Niet zelden werkt het misbruik en corruptie in de hand. Vaak lokt het mensen om oneigenlijke motieven naar de kerk.

IS AL DAT GELD VOOR DE MISSIE WEL NODIG?

Dat in de katholieke missie een pak geld is gestopt, kan iedere bezoeker aan een derde wereldland met eigen ogen zien. De mensen die in die wereld wonen, mogen dan al schreeuwend arm leven, veel van hun katholieke kerken stralen rijkdom uit.

En niet zelden zijn het de bewoners van de missiestaties die met een veelheid aan activiteiten een slecht bestuurd land overeind weten te houden. Niet altijd en overal ten goede.

Soms vormen missionarissen en hun instituten met al hun mogelijkheden en creativiteit een parallelle kerk naast de lokale bisschop die vanwege de krappe financiën nauwelijks een pastoraal plan kan ontwerpen.

Dit leken ons meer dan voldoende vragen om dit heikele onderwerp in het septembernummer van ID uitgebreid te bespreken.

Mark Fillet 

 

I.D. WOORD EN WEDERWOORD

Informatiedienst voor Missionarissen

38ste jaargang, september  2006.

De moeite waard! Ook voor Missionarissen in Nederland!

Kijk op: www.id-woordenwederwoord.nl

 


Webmaster-NL

Vorige pagina