Missionaire intenties september 2005.

Algemene intentiez :
* Dat godsdienstvrijheid erkend en geëerbiedigd wordt door de regeringen van alle landen van de wereld.
Missionaire intentie:
* Dat de inzet van de Jonge Kerken voor de verkondiging van de christelijke boodschap haar diepe verankering in de culturen van de volken bevordert.

Jaar van de
EUCHARISTIE - DANKZEGGING

* Dat wij elke dag/week de Eucharistie vieren’ in dankbaarheid om de grote weldaden van God.
* Dat wij God goed GOD’ laten zijn in ons leven van elke dag en bewuster dankbaar gedenken alles wat Hij voor ons doet zonder de minste verdienste van onze kant.
* Dat elke eucharistieviering ons leert erkentelijk te zijn voor zoveel goeds, liefs en hoopvols.
* Dat wij in en met en door Jezus God danken om zijn ongelofelijke’ liefde en barmhartigheid.
* Dat wij er steeds aan denken’ God te danken’ voor het mysterie van ons geloof waardoor Hij ons in zijn leven van liefde houdt in hoopvolle verwachting van zijn eeuwigheid.
* Dat wij het nooit “gewoon” worden de eucharistie te vieren maar echt voor God aanwezig zijn als Jezus in ons midden tegenwoordig komt.

Broeder Roger Schutz: (+ 16 augustus 2005)
* Dat Br. Roger Schutz voor alle jongeren in Europa en elders een voorbeeld blijft van volhardende inzet voor verzoening en eenheid in gebed en contemplatie.

1.9: Sant’Egidio (° Rome 1968 - 70 landen - +50.000).
* Voor de grote lekenbeweging Sant’ Egidio, die verspreid is over de wereld - dat haar leden trouw blijven aan het gebed en het delen van het evangelie.

* Bidden we ook voor haar inzet voor de allerarmsten, voor eenheid onder de christenen en voor vrede door middel van dialoog en verzoening tussen godsdiensten en volkeren.

1.9: Dag van de schepping’
* Dat er effectief werk gemaakt wordt van een degelijke theologische ondersteuning van de zorg voor milieu en bescherming van de heelheid van de schepping.

3.9: Paus Gregorius de Grote (+ 604)
* Dat de H. Gregorius de Grote onze paus mag inspireren en bijstaan in zijn werk voor heel de Kerk.
* Dat de paus als de bezieler van de missionarissen en hun zending hen mag stimuleren in de nieuwe evangelisatie en het samengaan van geloof en rede.

5.9: Moeder Teresa van Calcutta (+ 1997)
* Dat wij, in navolging van Moeder Teresa van Calcutta, met heel ons hart aan Jezus toebehoren en door onze roeping ons inzetten voor de wereld, in het bijzonder voor de allerarmsten.

8.9: Maria Geboorte
* Dat wij in Maria steeds Gods gave zien die het initiatief heeft in ons leven en oorzaak is van onze onverwoestbare vrede en vreugde.

Nog 8.9: Werelddag Alfabetisering (Unesco)
* Voor al de kinderen die niet naar school kunnen of mogen gaan omdat ze leerkrachten of klaslokalen missen of omdat ze moeten helpen om geld te verdienen voor hun familie.

9.9: Heilige Petrus Claver (+ 1654)
* Bidden we voor de 200 miljoen mensen die vastzitten in moderne vormen van slavernij: ontvoering, gedwongen arbeid, prostitutie, huis- of soldatendienst.

11.9: (verjaardag van de aanslagen V.S. 2001)
* Dat men de diepe redenen van agressiviteit mag aanpakken: de kloof tussen rijk en arm, vernedering en hebzucht; dat de oproep tot eigen bekering niet vruchteloos blijft.

11-13.9: Internat. Ontmoeting voor de vrede
* Dat de ontmoeting in Lyon, georganiseerd door de Sant’ Egidio beweging in de geest van Assisi (1986), alle gelovige belijdenissen de moed van een humanisme van vrede doet nastreven op alle vlakken van hun dagelijkse inzet.

* Voor de 300.000 weerloze armen die in Zimbabwe hun woning moesten afbreken om te voldoen aan het machtsvertoon van een dictator.

* Dat Afrikaanse leiders door hun hoogmoed en hebzucht hun land niet in chaos en armoede storten.

* Dat er eindelijk rust en vrede mag komen in Soedan, Burundi en Kongo; dat mensen niet getergd blijven worden en tot wanhoop gedreven.

13.9: H. Johannes Chrysostomos (+ 407)
* Dat priesters nooit aanstoot geven door hun taalgebruik maar alert zijn om te bemoedigen en om naar God te verwijzen.

14.9: Kruisverheffing
* Dat allen die lijden en zwaar beproefd worden vol hoop en vertrouwen blijven opzien naar de Gekruisigde Heer.
* Dat juist omwille van het kruis, christenen zich het meest inzetten om lijden te verzachten, en om de meest eenzame en hulpeloze mensen bij te staan.

15.9: O.-L.-Vrouw van smarten
* Bidden wij voor de moedige vrouwen die vaak de zware last van het leven alleen moeten dragen en dikwijls ook nog diep vernederd worden.
* Voor allen die steeds klaar staan om te helpen bij ongelukken en rampen: dat zijzelf ook morele en psychologische begeleiding krijgen.

14-16.9: Bijzondere Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
* Dat de Verenigde Naties een doeltreffend en daadwerkelijk instrument wordt voor de internationale veiligheid en vrede.

* Dat de VN het belang van allen dient maar toch vooral de toegang tot ontwikkeling en bescherming van de fundamentele rechten van de zwakste waarborgt.

* Dat regeringsleiders en staatshoofden niet doorgaan uitvluchten te zoeken om onverschillig voorbij te gaan aan de rechtmatige eisen van de armen ondanks eerdere vaste, gemeenschappelijke besluiten en getekende akkoorden’.

16.9: HH. Cornelius en Cyprianus (+ 253)
* Dat echte vriendschap onder priesters en religieuzen een actieve steun mag zijn voor de trouwe beleving van dezelfde roeping.

Bewaren van de ozonlaag
* Dat regeringen en allen op hun niveau zich inspannen om iedere onherstelbare schade aan de aarde te vermijden; dat wij zuiniger omgaan met de natuurlijke rijkdom die ook de komende generaties nodig hebben.

20.9: HH. Koreaanse Martelaren
* Dat de Aziatische jonge christelijke gemeenschappen de wereldkerk verrijken met hun eigenheid en diepgang.

21.9: Internationale gebedsdag voor de vrede
* Dat alle christenen in dit decennium van strijd tegen het geweld’ zich inspannen om verzoening en vrede te bevorderen. Dat wijzelf op kleine schaal actieve haarden zijn van vredestichters.

21.9: H. Matheüs, evangelist
* Dat wij, zoals Jezus, niemand vastpinnen op vroeger’, maar zonder vooroordelen allen met liefde benaderen.

* Voor hen die hun verleden moeten verwerken of de voortdurende kritiek van anderen moeten incasseren: dat zij toch niet ontmoedigd raken en op Gods genade vertrouwen.

22.9: Nationale feestdag Mali
* Voor Niger, Mali, Burkina Faso en Mauritanië die door verwaarlozing en nalatigheid van de rijke landen in diepe voedselcrisis zitten en geen kans krijgen in hun strijd tegen de armoede.

24.9: Nationale feestdag Guinee-Bissau
* Voor het arme West-Afrikaanse landje Guinee-Bissau: dat de cholera-epidemie en de politieke onrust er mogen afnemen en verdwijnen.

25.9: Wereldzondag Toerisme - “Reizen en transport”
* Voor veiligheid en toegankelijke wereldcommunicatie voor iedereen, voor creatieve hartelijke betrekkingen - dat deze niet gekoppeld worden aan economische belangen maar de grenzen voor andere culturen én voor Christus openstellen.

25.9: Priesterwijding Peter Matheo Mulindo.
* Dat de nieuwe bisschop van Bunia (Noord-Oost Kongo), Mgr. Dieudonné Uringi, Peter Mateso mag wijden tot diepe vreugde van Ituri en ook van Malawi waar hij als missionaris werkzaam zal zijn.



25.9-1.10: Internat. retraite priesters in Ars
* Dat alle priesters steeds meer het hart van de liefde van Jezus” worden.

26.9: HH. Cosmas en Damianus
(Broers-artsen - + 303)
* Voor allen die zich met toewijding en bekwaamheid volhardend inzetten voor de verzorging en het bijstaan van hun zieke of stervende broers en zussen.

27.9: H. Vincentius a Paulo (+ 1660)
* Voor de lazaristen, Dochters van Liefde en vele liefdadigheidsverenigingen: dat onbaatzuchtige naastenliefde hét teken blijft waaraan leerlingen van Jezus herkend worden.

29.9: Heilige Aartsengelen
* Dat christenen zich meer inspannen om voor elkaar behoedende engelen te zijn in plaats van elkaars aartsvijanden’ te zijn.

Laatste week van september: werelddag van de zee
* Voor allen die door hun zeevaartdienst de betrekkingen tussen landen en continenten mogelijk maken: dat hun inzet gewaardeerd wordt.

29.9-2.10: Voltallige vergadering van de raad van de Europese bisschopsconferenties
* Dat de Europese Kerken zich bij de 40ste verjaardag van het slot van het Tweede Vaticaans Concilie bezinnen over oecumene en de grote uitdagingen in Europa in zaken van bio-ethiek en morele waarden in een materialistische maatschappij.

30.9: H. Hiëronymus
* Voor docenten en vertalers van de Bijbel: dat zij Gods Woord in begrijpelijke taal toegankelijk maken voor alle mensen zodat het hun dagelijks voedsel mag zijn.

Webmaster-NL

Vorige pagina