FAMILIEBRIEF 2006

 

“de goedheid en mensenliefde van God die ons redt

Is op aarde verschenen.”

 

 

ZALIG KERSTFEEST

 

GEZEGEND NIEUWJAAR

 

 

BESTE FAMILIE EN VRIENDEN,

 

De winter is weer in aantocht. Enkele bladeren klampen zich nog vast aan de bomen, maar ook zij moeten plaats maken voor het nieuwe leven dat al in de kiem aanwezig is.

 

Bij het tot stilstand komen van de natuur in de winter, worden we zelf ook uitgenodigd om stil te staan. Stil te staan op de drempel van een nieuw jaar dat weer nieuwe beloften inhoudt voor de toekomst. Want net als de stilte in de natuur voorbode is van nieuw leven in de lente, weten we dat er een nieuw jaar voor ons ligt met nieuwe kansen en uitdagingen.

 

Ook de kerk viert dit seizoen met een tijd van verwachting: Advent als voorbereiding op het Kerstfeest. Een tijd om het nieuwe leven ons door Christus gebracht, opnieuw een kans te geven zodat ook wij een nieuwe lente mogen beleven.

 

Het is alweer de laatste keer dat ik in deze familiebrief u ontmoet om wat bij te praten over wat zich dit afgelopen jaar zoal heeft afgespeeld in onze Congregatie. Na zes jaar leiding te hebben gegeven aan de Nederlandse Regio loopt nu mijn mandaat af en ga ik weer een nieuwe toekomst tegemoet.

 

Er hebben ingrijpende veranderingen plaats gehad deze laatste jaren. We gingen functioneren in Europees verband, een verrijkend proces dat echter ook aanpassingen en grotere openheid vroeg.

Gezien de toenemende veroudering van de zusters hebben we het besluit moeten nemen ons “moederhuis” in Esch, dat ook veel voor onze families betekende, moeten afstoten.

 

Het aantal Nederlandse zusters dat nog in Afrika werkzaam is vermindert sterk, maar toch blijven we verbonden met hen en verheugen we ons over de groei van onze Congregatie daar.

 

Per 1 januari 2007 word ik opgevolgd door Zr. Jeanne Simons. Na jaren gewerkt te hebben in Tanzania en Kenia is zij in maart 2003 teruggekeerd vanuit Afrika. Zij is dus geen onbekende in Nederland en wij wensen haar een mooie en verrijkende tijd toe in dienst van haar medezusters.

 

Ontwikkelingen binnen de Congregatie.

 

Onze Congregatie telt 950 leden waarvan 220 in Afrika werkzaam zijn. Gedurende het Generaal Kapittel dat verleden jaar werd gehouden, werd besloten onze krachten in Afrika te bundelen en de structuren aan te passen Tot nu toe waren er vier bestuurseenheden elk met een Provinciaal Bestuur.

 

Er is dit jaar hard gewerkt om deze vier provincies samen te voegen

 tot één Afrikaanse Provincie.

 

Verschillende vergaderingen werden gehouden om aan alle zusters de gelegenheid te geven hun steentje bij te dragen en zich met deze nieuwe structuur vertrouwd te maken. Uiteindelijk werd in juni 2006, gedurende het Interprovinciaal Kapittel in Afrika, de nieuwe Provincie gelanceerd.

 

Deze gaat op 1 januari 2007 officieel van start.

 

Zij  is onderverdeeld in vier regio’s  met elk een regionale overste. Naar het model van de Europese provincie vormen deze vier samen met de provinciale overste het bestuur van deze uitgestrekte Provincie. Zij zullen regelmatig samenkomen voor bestuursvergaderingen, bij voorkeur iedere keer in  een andere regio om de situatie aldaar te kunnen inschatten.

 

De Afrikaanse  Provincie omvat de 15 landen in Afrika waar onze zusters werkzaam zijn, d.w.z. 

 

      Noord Afrika:     Mauritanië, Algerije en Tunesië;

      West Afrika:       Burkina Faso, Mali, Ghana en Tchad;

      Oost Afrika:        Oeganda, Kenia, Tanzania,  Malawi en Zambia

     Centraal Afrika:  Congo, Burundi en Rwanda

 

De moderne communicatiemiddelen zullen er hopelijk voor zorgen dat contacten en samenkomsten op peil blijven.

 

Ons Generaal Bestuur heeft twee kommissies in het leven geroepen.

 

-          De Commissie Lavigerie, genoemd naar onze stichter die ons zijn lijfspreuk naliet:

 

            “Weest Apostelen en niets anders als Apostelen”, zal de vorming voor missie stimuleren en een programma ontwerpen over een theologische bezinning op MISSIE voor de komende jaren.

 

-          De Commissie Salomé, genoemd naar onze eerste Generale Overste en medestichteres Moeder Salomé. Deze commissie zal zich bezighouden met Interculturaliteit, d.w.z. met de bevordering van dialoog tussen culturen, generaties, achtergronden, binnen en buiten de Congregatie.

 

EUROPA

 

Nieuw Bestuur.

 

De Europese Provincie, bestaande uit de 6 regio’s n.l. België, Frankrijk en Zwitserland, Duitsland en Polen, Engeland, Spanje en Nederland heeft na zes jaar een nieuw bestuur gekregen. 

Het mandaat van de provinciale overste Zr. Gertrud Glotzbach  is voor drie jaar verlengd zodat continuïteit gewaarborgd is in de toch nog jonge Provincie.

 

De nieuwe regionale oversten, de Zrs. Héléne Verstappen(Belgie) Marie José Blain (Frankrijk) Catherine Booth (Engeland) Jeanne Simons (Nederland) Helga Franke(Duitsland) en Carmen Garcia (Spanje) die samen met haar de provinciale raad vormen, beginnen hun mandaat in januari  2007.

 

 

Nieuws uit Afrika

 

In de Democratische Republiek Congo hebben de eerste democratische verkiezingen sinds de onafhankelijkheid, sinds 40 jaar dus, plaats gevonden. Onze zusters die daar wonen en werken hebben intens met de bevolking meegeleefd.

 

Het is te danken aan de geweldige inzet van de Congolese organisaties, kerken en maatschappelijke groepen, dat het hele proces goed is verlopen. Zij hebben veel werk verzet voor de bewustwording van de verkiezingen. De mensen wisten wat ze kwamen doen en wat het betekende.

 

Het was dan ook een gigantische onderneming. Meer dan 25 miljoen kiezers lieten zich inschrijven voor wie 40,000 stembureaus moesten worden ingericht. 50,000 mensen waren gevormd als waarnemers om, samen  met kleine groepen buitenlanders, de verkiezingen te volgen.

 

Er moest twee keer gestemd worden omdat de eerste stemming geen meerderheid opleverde. Uiteindelijk is door het Congolees Hoog Gerechtshof Jozef Kabila, de huidige president uitgeroepen als overwinnaar. Vanwege het gunstige verloop hebben de Congolese organisaties veel aan zelfvertrouwen gewonnen en zijn vastbesloten hun stem in de politiek te laten horen.

 

Ondertussen is de situatie in het binnenland in het midden en oosten van Congo verbeterd. Veel vluchtelingen keren terug en de landbouw komt langzaam weer op gang. In andere streken is de situatie minder rooskleurig, maar zoals een missionaris opmerkt: “Je voelt als het ware een diepe zucht van opluchting door het land gaan. Er is weer nieuwe hoop.”

 

UITDAGINGEN

 

De uitdagingen ontbreken niet in dit immense land :

-          leren het gezag te delen met andere politieke families,

-          respect voor de mensenrechten op alle niveaus doorvoeren,

-          een proces op gang brengen van diepgaande verzoening en tegelijkertijd de schuldigen van de mensenrechten berechten,

-          de veiligheid van de bevolking garanderen en gewetensvolle en competente kaders benoemen.

 

We hopen en bidden dat deze en andere belangrijke zaken door de nieuwe regering ter harte zullen worden genomen zodat de Vrede waar de mensen zo naar snakken eindelijk gewaarborgd wordt.

 

Onze zusters schrijven…..

 

Wij voelen ons intens verbonden met onze zusters in Afrika. Zij houden ons op de hoogte van wat er bij hen leeft:

 

Johanna van Oostrum schrijft enthousiast over haar toekomstig werk in Kasongo, zo’n kleine 300 km. verwijderd van Bukavu. Vanwege het geweld moesten onze zusters de missie van Kasongo enkele jaren geleden verlaten, maar  binnenkort wordt de post heropend. De Bisschop had al verschillende malen om hun terugkeer gevraagd.

 

Een groep van 5 zusters: 3 Afrikaanse en 2 Europese, gaat zich daar weer installeren. Het is een streek met veel moslims en weinig priesters en religieuzen. Zij zullen met open armen ontvangen worden. Johanna ziet er al naar uit de mensen, die zij moest achterlaten terug te zien en haar apostolaat op sociaal en Catechetisch terrein weer op te pakken. Het doel is om Afrikaanse Congregaties voor dit afgelegen gebied te interesseren zodat zij mettertijd deze post kunnen overnemen.

 

Zr. Anne Katrien is na een goede vakantie weer naar Kigali in Rwanda weergekeerd. Bij haar aankomst werd zij door de gevangenen, die zij zo trouw bezoekt,  hartelijk ontvangen. Haar wachtte echter de teleurstelling dat degenen die door de lokale gerechtshoven vrijgesproken waren, toch weer terug de gevangenis in moesten, samen met de velen die al jaren vastzitten zonder officieel aangeklaagd te zijn.

 

Ook Zr.Anne Brigitte was ook in Nederland in het begin van het jaar. Zij is inmiddels weer naar Mwanza ( Tanzania) teruggekeerd en heeft haar taken in de middelbare school weer opgevat. Zij bezoekt nog steeds het melaatsendorp in Bukumbi waar zij zich vooral met de vrouwen bezig houdt. Zij vertelt dat er dit jaar in het bisdom twee nieuwe priesters zijn gewijd. Bugando het grote streekziekenhuis krijgt een nieuwe grotere kapel. “Mwanza is een van de snelst groeiende steden in Tanzania en dat is goed te zien”, schrijft zij.

 

Zr. Corrie Vork maakt het ook goed. Zij is intensief bezig haar medewerk(st)ers in te werken zodat het project voor Aids patiënten op een gezonde basis door kan gaan. Het aantal weeskinderen neemt nog steeds toe en het valt niet mee overal oplossingen voor te vinden.

 

Nieuws uit de Regio

 

Na de herstructurering en de daaruit voortvloeiende verhuizingen verleden jaar was 2006 een relatief rustige tijd. Onze regio telt momenteel 87 zusters.

65 van de oudere zusters vormen leefgroepen in verschillende Woonzorg centra. 

Met het vertrek van de laatste twee zusters uit Wijchen werd deze leefgroep opgeheven.

 

Twee zusters kwamen dit jaar voorgoed terug naar Nederland

Zr.Theresia Brattinga kwam eind juli naar onze regio na 49 jaar in Congo gewoond en gewerkt te hebben In augustus heeft zij haar Gouden feest uitbundig gevierd eerst met haar medezusters en later in Friesland met haar parochie en familie. Na een goede vakantie  woont zij nu  in  het regiohuis in Boxtel en begint al aardig te wennen aan de Nederlandse maatschappij.

Johanna van der Heijden kwam terug vanuit Canada waar zij als provinciale econoom werkzaam was. Na jaren zich ingezet te hebben in de financiële administratie, zowel op generaal niveau in Rome als elders, hoopt zij nu wat rustiger aan te gaan doen. Zij heeft haar intrek genomen in Molenwiek, ook in Boxtel dus.

 

Ons jaarlijks jubileumfeest

 

op 15 augustus is weer een daverend succes geweest. Ondanks ouderdom en ziekte waren toch nog een tachtigtal zusters van de verschillende communiteiten op het feest aanwezig. Rond 10 uur werden zij onthaald met koffie en  gebak in de Molenwiek. Iedereen genoot zienderogen van het feestelijk samenzijn.

 

Na de Eucharistieviering in het dichtstbijzijnde woonzorgcentrum Molenweide werd ons ook dit jaar weer een prachtig verzorgd lopend buffet aangeboden.

 

Zr. Caroline Lasance, die in Mariëngaerde in Warmond woont, vierde haar 75 jarig professiefeest. Helaas kon zij op haar hoge leeftijd niet naar Boxtel komen, maar er prijkte een mooie foto van haar bij de versieringen.

                                                                   

De Zrs. Maria Krüpers en Wil Hansen vierden hun 60 jarig jubileum

 

en Anne van den Oudenrijn, Marianne Kemmeren, en Thérèse Brattinga waren de Gouden bruiden. Deze laatste was, zoals eerder vermeld, net op tijd uit Congo thuisgekomen om het feest mee te vieren.

 

Een andere afwezige was Zr. Elisabeth Lintsen die in Amerika haar vijftigste professiedag herdacht. Zij stuurde ons later een verslag met prachtige foto’s van haar gouden feest, dat zij samen met de andere jubilaressen van het bisdom Erie uitbundig had gevierd. Ondanks haar ziekte blijft zij actief op sociaal vlak en onder de studenten.

 

Overleden zusters

 

Dit jaar moesten wij afscheid nemen van vijf van onze zusters.

Zr.Wilhelmine de Bekker stierf in Molenweide op 91 jarige leeftijd na een lang ziekbed. Zij werd vanuit Molenweide begraven.

Zr.Greet van Bentum overleed in Huize St. Jozef te Nuland. Zij werd 87 jaar en was ook al geruime tijd bedlegerig.

Zr.Thérèse de Bont, een opgeruimde en vrolijke medezuster  overleed nog tamelijk onverwachts op 18 augustus in Etten-Leur en werd al spoedig gevolgd door

Zrs. Odile Ramaekers en Catharina van Ruijven die in Warmond woonden.

Zr.Odile overleed na een langdurige en geduldig gedragen ziekte. Zij was een begaafde en moedige vrouw met veel bestuurlijke kwaliteiten.

Het heengaan van Zr. Catharina kwam onverwachts. Al vroeg kwam zij naar Nederland terug en had al in de zeventiger jaren veel contacten met de eerste immigranten uit Noord Afrika in Rotterdam.

 

Deze vier zusters waren de eersten die overleden buiten Boxtel sinds ons vertrek uit Esch verleden jaar. Dit betekende dat wij het protocol rond onze begrafenissen moesten herzien.  Sinds jaar en dag werden onze zusters  op ons eigen kloosterkerkhof van Huize St. Monica begraven.

 

Met het oog op de toekomst werd in 2000 een ruime plek op het kerkhof Munsel te Boxtel afgehuurd, maar nog steeds werden de overleden zusters vanuit ons klooster in Esch uitgeleide gedaan.[1]

 

In onze regio wonen nog ongeveer 50 zusters buiten Boxtel. Na overleg hebben we besloten, dat alle zusters op begraafplaats Munsel te Boxtel, begraven zullen worden. Tengevolge hiervan moesten wij een keuze maken vanuit welke kapel of  kerk de begrafenisplechtigheid zou plaats  vinden.

 

In Boxtel bestaan verschillende mogelijkheden. Wij werden erop attent gemaakt dat voor kleinere groepen de mogelijkheid bestaat het intieme kerkje van de hervormde gemeente te gebruiken.

Het heeft een oecumenische uitstraling en wordt veel gebruikt voor huwelijken en begrafenissen, ook vanuit de R.K.Petruskerk. De twee parochiekerken in Boxtel zijn erg groot voor een kleine groep mensen, maar ook daar kunnen wij terecht. Tot nu toe houden wij  beide opties open. Wij zullen rekening moeten houden met het aantal familieleden en de beschikbaarheid van bovengenoemde gebedsruimten.

 

 

Onze communiteiten

 

De communiteit van Molenwiek telt negen leden en neemt meer en meer de plaats in van ons vroegere huis in Esch. Het kantoor van de financiële administratie is er gevestigd. Ook vinden velen van onze zusters er een gastvrij onthaal voor een ontmoeting, een kopje koffie en biedt het ons, dank zij de inzet van de zusters aldaar, de mogelijkheid om onze jubilaressendag  op 15 augustus gezamenlijk  te blijven vieren.

 

De nabijheid van woonzorgcentrum Molenweide, waar negentien (19) van onze oudere zusters wonen, vraagt om een steeds toenemende mate van mantelzorg. Zij delen de zorg voor elkaar en blijven geïnteresseerd in de gebeurtenissen in kerk en wereld en in alles wat de congregatie bezig houdt. Twee van hen leven toe naar de dag waarop ze 100 jaar zullen worden!!

 

Vier andere zusters wonen op Molenhof  het aanleuncomplex van Molenweide en ook zij delen in de zorg voor hun oudere medezusters.

Met de 5 bewoonsters van het Regiohuis wonen er nu 37 zusters in Boxtel.

Dan is er nog een actieve communiteit van 4 zusters in Den Bosch

 

Missionaire Activiteiten

 

Allereerst zijn er de interne taken binnen de congregatie om het welzijn van de zusters te bevorderen. De huiselijke taken en de mantelzorg nemen hierbij een grote plaats in.

 

Daarnaast zijn wij missionair bezig op verschillende terreinen. Als congregatie zijn wij vertegenwoordigd in Jongeren en Missie dat jonge mensen gevoelig maakt voor de noden van de derde wereld.

Ook worden wij uitgenodigd te preken in parochies t.g.v. Memisa en Miva acties en Missiezondag. Ook in scholen hebben onze zusters verschillende projecten over Afrika verzorgd vooral in verband met de voorbereiding op Vormsel of eerste Communie. Verschillende zusters nemen deel aan de parochiale MOV  groepen. (voor Missie Ontwikkeling en Vrede)

 

De Werkgroep Religieuzen Tegen Vrouwenhandel is nog steeds actief. Twee van onze zusters maken deel uit van deze werkgroep. Een van hen is dit jaar met een delegatie naar de drie Baltische landen: Estland, Letland en Litouwen geweest. Het doel was om voorlichting en versterking te geven aan de religieuzen aldaar over preventie en opvang van vrouwen die slachtoffer zijn van deze mensonterende handel. Ook hier veel schrijnende verhalen maar ook veel pogingen om meisjes en vrouwen te waarschuwen

 

Eén zuster vertegenwoordigt de congregatie in het  Afrika Europa Netwerk( AEN) dat als  onderdeel van het Internationale Netwerk voor Vrede en Gerechtigheid in Nederland werkzaam is. Er wordt gelobbyd op politiek niveau zowel in Nederland als op Europees niveau. En er worden geregeld publicaties uitgegeven over relevante onderwerpen om mensen te informeren en aan te moedigen zich voor vrede en gerechtigheid in te zetten.

 

Daarnaast zijn er verschillende activiteiten in Boxtel zoals bezoeken aan ouderen en zieken, zorg voor gehandicapten, deelname aan het Platform Integratie en contacten met allochtone vrouwen. Leesmoeder op een school met veel allochtone kinderen, tolken en hulp bij integratie aan nieuwkomers, behoort ook tot de bezigheden.

 

In Den Bosch zijn de zusters ook actief

 

Of het nu werk is in het sociale restaurant of  de straatkrant, zorg voor dak - en thuislozen o.a. in een opvangcentrum en in een fietsenwerkplaats wat hen naast een nuttige bezigheid een klein inkomen verschaft.

Een zuster is als parochiale werkster verbonden aan de Sacramentskerk in Den Bosch. Naast de gebruikelijke pastorale activiteiten zet zij zich in om de missiegedachte levendig te houden.

Zo heeft deze gemeenschap een relatie opgebouwd met de vrouwen die al jaren gevangen zitten in Kigali, Rwanda. Er is een geregelde briefwisseling om deze vrouwen een hart onder de riem te steken. Zr. Anne Katrien van Ool is de contactpersoon en zorgt dat de artikelen gemaakt in Kigali hun weg vinden naar Den Bosch.

   

En zo blijven we in beweging ons bewust van onze missieopdracht waar we ook zijn.

 

We komen hiermee aan het einde van deze familiebrief, en ik wil deze afsluiten met een dankwoord voor uw interesse en steun in deze afgelopen jaren.Het was goed uw belangstelling en meeleven te ervaren.

 

Dank U wel!    En   “ Vrede en Alle Goeds” aan U allen.

 

Kerstmis 2006.

 

Nog altijd vieren wij de geboorte

Van Jezus van Nazareth.

Een mensenkind,

dat tijdens zijn leven

Steeds meer zoon van God werd.

 

Gods goedheid, van waaruit Jezus leefde,

Zijn liefde voor de mensen,

Schiep ruimte en vrijheid; gaf leven.

 

In Jezus’ geest scheppen mensen

Nog altijd ruimte en vrijheid

Voor elkaar,

Geven zij elkaar hoop.

 

Vanuit dit vertrouwen wensen wij u allen

 

Een Zalig Kerstfeest

en een Gezegend Nieuwjaar.

 

 

Zr. Tiny Hölscher

Regionale overste



[1] Ons kerkhof in Esch dat inmiddels gesloten is zal in 2010 geruimd worden.

De overblijfselen van de zusters die daar begraven zijn, zullen dan overgebracht worden naar de begraafplaats Munsel in Boxtel. De nabestaanden zullen hierover bijtijds worden ingelicht.

 


Webmaster-NL

Vorige pagina