IN MEMORIAM
Pater Hans van Breugel in 2001 te Heythuysen.
PATER HANS VAN BREUGEL

Missionaris van Afrika

Hans van Breugel werd geboren op 13 april 1929 teRotterdam.
Op 27 juni 1955 werd hij door het afleggen van de missionariseed
lid van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters)
en op
1 april 1956 werd hij priester gewijd.

Hij overleed te
Leiden in het Universitair Medisch Centrum
op 2 juni 2004

Gedurende 48 jaar heeft hij als missionaris gewerkt
in
Italië, Engeland, Nederland, en Malawi .

Op zaterdag 5 juni zullen wij hem om 15.00 uur gedenken
tijdens een plechtige eucharistieviering
in Huize St. Charles te Heythuysen
waarna we hem te rusten zullen leggen op ons kerkhof aldaar.

U wordt uitgenodigd om dit samen met ons te doen.
Eén uur voor het begin van de dienst is er gelegenheid om afscheid van hem te nemen in de kapel.

Nadat Hans zijn noviciaat had gemaakt in ’s-Heerenberg vertrok hij naar Tunesië, Noord-Afrika om daar de cursus theologie te volgen. In zijn hoop om na de priesterwijding ergens in Mali als missionaris te kunnen gaan werken, werd hij teleurgesteld want hij kreeg de benoeming om in Rome kerkelijk recht te studeren.

Na het beëindigen van zijn studies vertrok hij naar Engeland om als docent kerkelijk recht aan ons grootseminarie in Totteridge, Londen, te gaan werken. Hans was een kalme en heel serieuze man, hij kon zijn stem niet verheffen, maar had dikwijls veel plezier en vooral innerlijke pret, en dat was hem goed aan te zien. In die periode keerde hij terug naar Rome om er zijn doctoraat te halen, om daarna docent te blijven in Totteridge tot hij eind 1972 benoemd werd voor Malawi.

Hij vestigde zich in Nathenje, en kreeg veel werk toegeschoven: secretaris van de regionale oversten van mannelijke en vrouwelijke congregaties, samenwerking met anderen voor de oprichting van een pastoraal centrum, het organiseren van sessies en studiedagen, en natuurlijk pastoraal werk in parochie en buitenstaties in zoverre dat mogelijk was.

Bovendien studeerde hij
antropologie, en dat vroeg tijd. Hij werd zelfs geïnitieerd in een geheime beweging om op die manier bijzondere informatie te kunnen achterhalen over de Achewa, de bevolking van midden Malawi.

In 1976 was hij in Londen om er zijn thesis te verdedigen voor de titel Ph.D. en deed dit met goed gevolg. Hij hield van studeren, vooral waar hij zag dat het nuttig was voor anderen.
Zo legde hij zich óók toe op de PHR-cursus (
personality and human relations’), ging naar Frankrijk om er zich echt in te verdiepen, en om daarna officieel bevoegd te worden die cursussen te mogen geven.

Hans was knap, bekwaam en handig. Twee keer was hij aanwezig op het generaal kapittel van de Sociëteit van Missionarissen van Afrika in Rome. Dat hij zeer gewaardeerd werd door zijn confraters bleek in 1982 bij zijn verkiezing tot Assistent van de Regionale Overste van Malawei, en vooral in 1985 toen hij zelfs werd voorgedragen om op zijn beurt Regionaal te worden van de Witte Paters in Malawi en Zuid Afrika.

In 1993, na zijn ambtsperiode in Malawi - werd hij aangezocht om in Nederland een officiële functie op zich te nemen: Overste en Directeur van ons kloosterbejaardenoord te Heythuysen. Hij stond altijd klaar om naar mensen te luisteren en hen te helpen, zowel bewoners als mensen van buiten.

Maar de problemen met zijn gezondheid verhinderden hem om echt leiding te geven zoals hij dat voorheen wèl kon doen. De laatste jaren moeten moeilijk geweest zijn voor hem omdat hij zich terdege bewust was van zijn niet-meer-kunnen zoals vroeger. Hij wilde wel, maar het ging niet meer.

Niettemin bleef hij behulpzaam als er een beroep op hem werd gedaan, bleef steeds vriendelijk voor iedereen en het was heel duidelijk dat hij begrip kon opbrengen voor de moeilijkheden en
ziektes waar familieleden of medebroeders mee te maken kregen.

In 2001 verhuisde hij naar Leidschendam, en toen deze communiteit alsmaar kleiner werd, besloot Hans er toch te blijven omdat hij niet aan kon zien dat zijn confrater aldaar alleen achter zou blijven.

Begin mei ging hij naar het ziekenhuis voor behandeling, maar al vlug werd er besloten hem op te nemen, en zijn situatie verslechterde langzaam maar zeker. Hij ontving toen het Sacrament van de zieken Hans heeft het heel moeilijk gehad in de voorbije weken. Hij heeft zijn lijden met moed gedragen tot het einde toe. Vanmorgen is hij dan in het bijzijn van zijn zus in alle rust overleden om 10.30 uur.
Moge hij rusten in de Vrede van de Heer.

Mede namens de familie:
Mw. M. J. E. Bosman-van Breugel                                                                                                               2 juni 2004
Kastanjesingel 183/A
3053 HL Rotterdam

F. van Vlijmen, m. afr.
provinciaal secretaris
Modestusstraat 20
                                 5101 BP
Dongen


Webmaster-NL

Vorige pagina