De laatste maanden.
Zijn laatste ziekte werd een ware beproeving. Degenen die hem het meest nabij waren op de laatste weg, die hij moest gaan- een ware kruisweg- getuigen van de moed waarmee hij tenslotte dat kruis aanvaardde.
Zij schrijven:
De vragen die we ons stellen.
Waarom ? Waartoe ? We komen er nooit helemaal uit. In onze wereld waar jeugd en gezondheid, waar welvaart en genoegen zo belangrijk gevonden worden, weten we niet goed raad met het geheim van het Kruis. En toch zegt Jezus, en na Hem Sint Paulus, dat het kruis onverbiddelijk deel is van ons leven en van onze godsdienst. Jezus ging weldoende en helend rond. Hij bevocht leed en onrecht.
Dat voorbeeld gaf betekenis aan aan Daan’s missionaris ideaal. Ook wij als Christenen pogen leed en onrecht te bevechten. Maar ook in Jezus zelf werd overvallen door het Kruis, door de bitterheid van lijden en sterven. Te vroeg. Veel te vroeg. Hij droomde van het koninkrijk dat gevestigd moest worden. Maar na een paar jaar al maakte het Kruis schijnbaar een hardhandig einde aan die droom. Jezus was pas drie en dertig toen Hij de dood werd ingedreven.
Het was niet God die Hem de dood indreef. Dat deden zijn tegenstanders; opperpriesters en Romeinse overheden. Zijn Vader is toch geen God die ons moedwillig lijden en pijn toezendt. Van Hem wordt integendeel gezegd dat Hij een God van levenden is. Maar als de eindigheid van dit leven, of als dodelijk geweld ons treft, dan komt God blijkbaar toch niet tussen beiden. Zelfs niet toen het leven van zijn veel geliefde Zoon op het spel stond.
De betekenis van het lijden.
De kelk van het lijden
, het Kruis, werd niet met een wonder weg genomen. Ook Jezus moest er doorheen. Tot aan het gevoel van door God verlaten te zijn aan toe. Opdat wij niet alleen zouden zijn in ons eigen lijden en dood. Niet eenzaam in ons eigen gevoel soms door God in de steek gelaten te zijn. Jezus is dan met ons. Hij werd volledig onze broeder,echt een van ons, toen hij moest sterven: Helemaal met ons mensenlot verbonden. Zo gaf Hij zichzelf volledig. Hij gaf zijn leven. Na strijd in overgave: ”In Uw handen beveel ik mijn Geest”.Overgave..
Lotsverbondenheid.
Jezus met ons: tot in lijden en dood toe. Tot volledige zelfgave aan toe. En dan volheid van leven. Ook Daan gaf zichzelf in diepe verbondenheid met het lijdende volk. En met zijn “tweelingbroer”. Zijn overgave was als die van Fransiscus. Overgave als van die eindeloze rij van martelaren en slachtoffers van oorlog en geweld, van vaders en moeders die het beste van zichzelf geven, aan hun kinderen, van zoveel armen en zieken. Daan werd een van hen. In vertrouwen dat alles uiteindelijk terecht komt. Dat er leven ontspringt aan overgave. Dat het kruis levensboom wordt.Berusting in God’s wil.
Zijn dierbaren schrijven:
”Bijgestaan door vele goede vrienden, hier en in Oeganda, is Daan geleidelijk aan tot volledige overgave kunnen komen. Dat God’s wil aan hem zou geschieden was zijn vurigste wens”. God’s wil: een wil tot zelfgave. Een wil tot leven.Piet Kramer m.afr.
Provinciaal
Webmaster-NL |