"CHILD IN THE SUN"

TANZANIA

Een tehuis voor de Opvoeding en en Beroepsvorming van Straatkinderen.

Straatkinderen in Dar es Salaam: Wie zijn zij?
Waar komen ze vandaan?

In het begin van de jaren tachtig zag men nauwelijks straatkinderen in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania. Ze begonnen deel uit te maken van het straatbeeld tegen het eind van de jaren tachtig. En sinds het begin van de negentiger jaren is hun aantal snel toegenomen. In 1992 schatte men hun aantal op enkele honderden. Er zijn geen exacte gevevens, maar volgens schattingen van mensen die met straatkinderen werken bedraagt hun aantal vandaag aan de dag verschillende duizenden.

De grote meerderheid is afkomstig uit de dorpen van het Tanzaniaanse binnenland . Het zijn in de meeste gevallen kinderen die van huis weggelopen zijn. Wat heeft hen ertoe bewogen om thuis weg te gaan?

groep jongeren 'Child in the Sun'
De hoofdoorzaak is armoede en het feit dat de ontwikkeling in de dorpen steeds meer achterloopt bij die van de grotere steden en vooral van de hoofdstad. Daarbij komt dat velen komen uit uit gebroken families. Soms zijn een of beide ouders gestorven. Juist in deze arme families komt nogal veel alcoholisme voor, wat weer leidt tot verwaarlozing of mishandeling van de kinderen. Soms zijn het ook kinderen die thuis gedragsproblemen hadden waar de ouders geen weg mee wisten. Dan is er tenslotte aantrekkingskracht van de grote stad, waar, in de verbeelding van de kinderen, alles mogelijk is en waar ze van een veel beter (en gemakkelijk) leven kunnen genieten.

De werkelijkheid waar ze in Dar es Salaam mee geconfronteerd worden, is heel anders. Het is de harde strijd om te overleven. Er is geen onderdak. Zelfs als ze naar de stad gekomen zijn met het adres van een of ander familielid, zijn deze meestal niet erg happig om hen in huis op te nemen. Vaak hebben die familieleden ook niet de mogelijkheid daartoe.
Dus zit er voor de kinderen niet anders over dan te proberen te overleven op de straat door bedelen, kleine karweitjes op en rond de markten, auto’s wassen, maar ook kleine diefstallen, zakkenrollen en prostitutie. Een aantal van hen begint verdovende middelen te gebruiken, vooral het snuiven van lijm en het roken van marihuana, enz. In feite is het leven op de straat voor de overgrote meerderheid van hen zonder uitzicht, zonder toekomst. Velen komen teslotte in het kriminele milieu terecht en hebben voor ze twintig jaar oud zijn al verschillende keren de binnekant van politiecellen en gevangenissen gezien.

"Child in the Sun": een moglijkheid om de straat te verlaten en weer uitzicht te krijgen op een betere toekomst.

Child in the Sun is een project van het Aartsbidom Dar es Salaam. Het project werd begonnen door een belgische Missionaris van Afrika (Witte Pater) Philippe Docq die werkzaam was als pastor in een grote volksparochie in Dar es Salaam, in een wijk die MANZESE heet.

Daar opende hij in 1992 een opvangcentrum voor straatkinderen. Zijn doelstelling, vanaf het begin, was: “familie hereniging”. Voor de meesten van deze kinderen is er geen toekomst in Dar es Salaam. Maar vanwege het feit dat de relaties met de familie gebroken zijn, kunnen de meesten van die kinderen meestal niet onmiddellijk naar huis terug. Bovendien heeft terug naar huis gaan enkel zin als er enig perspectief bestaat op een betere toekomst daar.

Daarom startte hij in 1994 een
"Centrum voor Opvoeding en Beroepsvorming" van voormalige straatkinderen in MBEZI op ongeveer 25km van Dar es Salaam.

Het "C.O.B." van MBEZI.

In Mbezi, gedurende een periode van 2-3 jaar:
1.    leren de kinderen weer te leven en zich behoorlijk te gedragen in een gemeenschap: Daar krijgen ze “counselling”, individuele en groepstherapie en regelmatige bijeenkomsten met de hele gemeenschap. De kinderen nemen actief deel aan de verschillende aktiviteiten van het centrum en leren op die manier verantwoordelijkheden op zich te nemen: voor het vee, voor de kippen, voor de tuin, voor de omgeving en voor diverse huishoudelijke taken.
2.    de kinderen krijgen een vorm van basisonderwijs: lezen, schrijven, rekenen, enz,
3.    de kinderen ontvangen een theoretische, maar vooral praktische vorming op gebied van landbouw, veeteelt, maar ook timmeren en metselen, allemaal dingen die hen kunnen helpen een betere toekomst op te bouwen wanneer ze teruggaan naar hun dorp.
4.    tenslotte is er sport, traditionele dansen en toneelspel om hen te helpen zich los te maken van het geweld in hen en de trauma’s die het gevolg zijn van hun slechte ervaringen als kinderen thuis en op de straat.

Landbouw Vormings Centrum te MSOWERO.

groep met medewerkers

Voor de oudere jongens, die, ook na het beeindigen van het programma in Mbezi, nog niet in de mogelijkheid zijn om naar huis, of naar hun plaats van herkomst terug te keren, bestaat de mogelijkheid voor voortgezette vorming op gebied van landbouw en veeteelt in ons Landbouw-Vormingscentrum in MSOWERO dat gelegen is in het District van Kilosa (Morogoro).
Dit centrum werd gestart in 1997. Ook daar is de vorming voornamelijk practisch. De jongens hebben er hun eigen velden en tuintjes en houden kleinvee. Zo leren ze zichzelf te bedruipen.

"Cild in the Sun" aanwezig op drie lokaties !

In de verschillende vestigingen van Manzese, Mbezi en Msowero draagt "Child in the Sun" de zorg voor de 100 en méér voormalige straatkinderen die daar worden opgevoed en een zekere beroepsvorming krijgen die hun moet helpen een betere toekomst op te bouwen.

Resultaten.


In de meeste gevallen zijn de resultaten positief.
1.    in de veertien jaar dat Child in the Sun nu bestaat zijn een groot aantal kinderen en jongelui terug naar huis gegaan of tenminste naar .hun streek van herkomst.
2.    een aantal is er in geslaagd zich te vestigen als jonge boeren en hebben een familie gesticht.
3.    enkelen zetten hun vorming voort in middelbare of technische scholen.
4.    anderen is het gelukt een een betaalde baan te vinden.

Er zijn er natuurlijk ook die weer op de straat terecht zijn gekomen, maar dat is gelukkig maar een minderheid, minder dan 25%.


En de kosten?


Om dit werk voort te kunnen zetten hangt "Child in the Sun" hoofdzakelijk af van giften van particuliere personen en organisaties.

Twee van de voornaamste uitgaveposten die voortdurend zorgen baren zijn enerzijds de dagelijkse uitgaven voor voedsel, kleding, hygiene en medische verzorging en anderzijds de kosten van het basisonderwijs.

De kosten voor het lichamelijk welzijn van de kinderen (voedsel, kleding enz) bedragen

per jaar ongeveer Euro 250,- per kind.

Omdat het al spoedig bleek dat het heel moeilijk, zoniet onmogelijk was om deze kinderen weer te integreren in een gewone basisschool, vanwege hun leeftijd (de jongens van "Child in the Sun" zijn 12 tot 15 jaar wanneer ze bij ons binnenkomen) en ook vanwege een aantal (slechte) gewoonten van het straatleven, verzorgt "Child in the Sun" een aangepast basisonderwijs aan de kinderen en daarvoor werd het nodige personeel in dienst genomen.

De kosten van dit basisonderwijs (salarissen van onderwijzers inbegrepen) komen op

ongeveer Euro 300,- per kind per jaar.

Andere foto's: klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina