ARMOEDE DE WERELD UIT!


kijk op: www.maakhetwaar.nl

Nederlandse samenvatting van het "Rapport Jeffrey Sachs".

Het UN Millennium Project ziet de millenniumdoelen als de minimale beleidsdoelstellingen voor ontwikkelingslanden en donorlanden en formuleert voor het eerst een meetbare én haalbare aanpak van de meest urgente wereldproblemen.

Het rapport stelt dat voor het halen van de millenniumdoelen geen fundamentele nieuwe inspanningen of nieuwe financiële bronnen nodig zijn. De wereld beschikt over voldoende instrumenten, expertise en geld om ervoor te zorgen dat in 2015 de armoede is gehalveerd. Daarbij kunnen specifieke interventies en strategieën worden toegepast waarvan het nut en effect al zijn bewezen.

Voor het realiseren van de millenniumdoelen is 2005 het jaar van de doorbraak. Dit jaar móeten donor- en ontwikkelingslanden de eerste essentiële stappen zetten voor het behalen van de doelen in 2015. In het rapport staan hiervoor de volgende aanbevelingen:

1. Ontwikkelingslanden moeten de millenniumdoelen integreren in bestaande of nieuw te ontwikkelen nationale ontwikkelingsstrategieën;

2. Ontwikkelingslanden – door beleidshervorming en goed bestuur – moeten in hun strategieën voor armoedebestrijding een verankering bieden voor het opschalen van publieke en private investeringen;

3. Donorlanden moeten ontwikkelingshulp opschalen; markten openen voor exportproducten uit ontwikkelingslanden en de internationale schuldenlast verlichten;

4. Er moeten minimaal twaalf fast-track landen worden geďdentificeerd die in aanmerking komen voor een snelle opschaling van ontwikkelingshulp. Voorwaarde hiervoor is goed bestuur en voldoende absorptiecapaciteit;

5. Er dient internationale steun te komen voor mondiaal wetenschappelijk onderzoek speciaal gericht op armoedebestrijding en

6. De coördinerende rol van de VN moet verder worden versterkt.

Ook bevat het rapport van het UN Millennium Project een pleidooi voor de gezamenlijke lancering door ontwikkelings- én donorlanden van interventies op de korte termijn, gericht op:
ARMOEDE DE WERELD UIT!©AFP
Voorbeelden van deze zogenoemde Quick Wins:

1. Afschaffen van school- en uniformkosten zodat kinderen, vooral meisjes, niet meer belemmerd worden naar school te gaan vanwege de armoede van hun familie;
2. Arme boeren in sub-Sahara Afrika voorzien van betaalbare en verrijkende voedingsstoffen voor hun landbouwgronden;
3. Gezondheids- en landbouwprogramma’s op dorpsniveau opzetten voor het opbouwen van minimale voorzieningen en diensten binnen plattelandsgemeenschappen;
4. Gratis distributie van goede en geďmpregneerde bednetten voor alle kinderen in gebieden waar malaria veel voorkomt;
5. Ontwikkelen van nationale campagnes gericht op het terugdringen van geweld tegen vrouwen;
6. Afschaffen van eigen bijdragen in basisgezondheidsdiensten in alle ontwikkelingslanden;
7. Verder verspreiden van effectieve medicijnen tegen aids, tuberculose en malaria;
8. Verder verspreiden van de meest kosteneffectieve behandelstrategie van tuberculose (DOTS);
9. Wegwerken van effecten van het kwalitatieve en kwantitatieve tekort aan artsen en ingenieurs te verminderen, door onder meer trainingen van gemeenschapswerkers.


Het rapport berekent dat het realiseren van de millenniumdoelen minder kost dan wat de rijke landen nu al toe hebben aangenomen.

Tijdens de Financing for Development conferentie in Monterrey in 2002 beloofden regeringsleiders van deze landen te streven naar de norm van 0,7 procent van hun BNP voor internationale ontwikkelingssamenwerking. Dit zou momenteel neerkomen op een bedrag van 200 miljard dollar. Financiering van de millenniumdoelen is geen probleem als deze landen zich hier daadwerkelijk aan houden.

In 2003 bedroeg de totale som van uitgaven voor ontwikkelings samenwerking van de 22 rijkste landen echter slechts 69 miljard dollar. Dat is 130 miljard te weinig. Voor het halen van de millenniumdoelen is het voldoende als de donorlanden hun officiële ontwikkelingshulp in 2006 hebben verhoogd tot 0,44 procent van het BNP (135 miljard dollar).

Dat moet worden gevolgd door een opschaling tot 0,54 procent in de jaren daarna tot het jaar 2015 (195 miljard dollar). Voor het ondersteunen van de millenniumdoelen moet ieder donorland echter niet later dan 2015 de 0,7-procentsnorm hebben gehaald.

Over het UN Millennium Project

Koffo Annan ©AFP Het "UN Millennium Project" is een onafhankelijke internationale adviescommissie van de VN, ingesteld door secretaris-generaal Kofi Annan en geleid door de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs.
Het secretariaat is ondergebracht bij het hoofdkwartier van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. Het rapport van het UN Millennium Project is het uitgangspunt bij de voorbereiding van de VN-Millenniumtop in september in New York.

Over de totstandkoming van het rapport en de taakgroepen.


Het rapport ‘Invesing in Development:A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals’ is gebaseerd op intensief onderzoek door tien multidisciplinair en multicultureel samengestelde thematische taakgroepen over:

1. Armoede en Economische Ontwikkeling;
2. Honger;
3. Onderwijs en Gendergelijkheid;
4. Gezondheid van Kinderen en Moeders;
5. Hiv/Aids, Tuberculose, Malaria, en Toegang tot Basismedicijnen;
6. Duurzaam Leefmilieu;
7. Water en Sanitatie;
8. Verbetering Leefsituatie Sloppenbewoners;
9. Handel;
10. Wetenschap, Technologie en Innovatie.

Aan deze taakgroepen namen in totaal 265 internationaal erkende denkers en doeners op het terrein van internationale en ontwikkelingssamenwerking deel:
onderzoekers, wetenschappers, beleidsmakers, en vertegenwoordigers van NGO’s, VN-organisaties, de Wereldbank, het IMF en de private sector.

Expertise vanuit Nederland werd onder meer geleverd door Jaap Broekmans, directeur KNCV Tuberculosefonds (coördinator taakgroep ‘Hiv/Aids, Tuberculose, Malaria, en Toegang tot Basismedicijnen’), en oud-Unilevertopman Hans Eenhoorn (lid taakgroep ‘Honger’).
De taakgroepen richtten zich ieder op specifieke aspecten van de millenniumdoelen. Hun opdracht was de voornaamste belemmeringen op het betreffende terrein in kaart te brengen en te analyseren, en concrete aanbevelingen te doen voor actie en beleid.

Er werd onderzoek gedaan in acht landen: Cambodja, de Dominicaanse Republiek, Ethiopië, Ghana, Jemen, Kenia, Senegal en Tadzjikistan.

De reactie van de missionarissen van Afrika wordt verwoord in het volgende statement:

Het R.K. CENTRAAL MISSIE COMMISSARIAAT

heeft het woord:
Haast maken met de millenniumdoelen!
Vijf jaar na het formuleren van de millenniumdoelen is er van deze doelstellingen nog veel te weinig terecht te komen. En als met dit tempo aan de doelstellingen wordt verder gewerkt, zullen de doelstellingen ook in 2015 niet gehaald worden. hongersnood in Niger, juni 2005 ©AFP

Dat betekent dat over tien jaar miljoenen mensen nog steeds onnodig onder honger, ziekte, armoede, werkloosheid en gebrek aan onderwijs zullen lijden.
Het welvaartsniveau in Europa en Noord-Amerika zal in die tijd alleen maar blijven toenemen. Een oneerlijke verdeling van welvaart en welzijn, waaraan zo snel mogelijk een einde moet komen.

Maak het Waar!
Omdat CMC Mensen met een Missie zich al jaren inzet voor doelstellingen die binnen de millenniumdoelen vallen, heeft CMC zich nu ook aangesloten bij het Nederlands Platform Millenniumdoelen.
Samen met de andere lidorganisaties zal CMC er bij de Nederlandse overheid sterk op aandringen om haast te maken met de realisering van die doelstellingen.
"Maak het waar!", zegt CMC daarom, "Help armoede de wereld uit!"

Wat doet CMC Mensen met een Missie?


Met de ondersteuning van kleinschalige programma’s, de inzet van missionaire ontwikkelingswerkers én de ondersteuning van Nederlandse missionarissen op het gebied van vrede, gerechtigheid en verzoening werkt CMC mee aan het bereiken van de millenniumdoelen.
Op die manier zet CMC Mensen met een Missie zich in het Zuiden in voor onder andere armoedebestrijding, onderwijs, gezondheidszorg en milieu.

In Nederland dringt CMC Mensen met een Missie via dit platform:

Maak het Waar: Armoede de Wereld uit!


samen met de andere aangesloten organisaties er bij de Nederlandse overheid voortdurend op aan om haast te maken met de realisering van die doelstellingen.
Daarnaast zal CMC zich ook in de toekomst, sámen met haar netwerk van Religieuze Instituten én hun missionarissen, inzetten voor het waarmaken van de millenniumdoelen. armoede mag geen berusting zijn: samen EEN tegen de armoede! ©AFP

CMC Mensen met een Missie
Lutherse Burgwal 10
2512 CB DEN HAAG
Tel: 070 - 31 36 700
Fax: 070 - 31 36 777
E-mail: cmc@cmc.nu
Internet: www.cmc.nu





Webmaster-NL

Vorige pagina