Klooster Sint Aegten
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Beste Internaut,
In het kruisherenklooster van St. Agatha, nabij Cuijk, realiseren tientallen Ordes en Congregaties gezamenlijk een erfgoedcentrum. Zij brengen hier hun archieven onder, samen met boeken en tijdschriften, audiovisuele bronnen en voorwerpen. Het erfgoed kan door belangstellenden worden geraadpleegd. Het centrum richt zich op de geschiedenis en de betekenis van het kloosterleven in Nederland.
De Archieven van de Witte Paters - Missionarissen van Afrika - nemen een groot deel van onze kasten hier in Dongen in beslag.
Verschillende archievarissen hebben sinds onze verhuizing van Boxtel naar Dongen in 2002, gewerkt aan het inventaris van deze Archieven die dateren vanaf 1886.
Documentaties, verzamelingen van geschreven stukken van missionarissen uit Afrika, oorkonden, akten, bescheiden, registers enz. die betrekking hebben op het bestuur van de Nederlandse Provincie van de Missionarissen van Afrika:
Jaarverslagen, Annalen en Missiebladen, boeken en geschriften over Afrika en de Afrikaanse landen,
archieven en rapporten van onze opleidingshuizen, publicaties en wat dies meer zij, zijn allemaal gerangschikt, en ingepakt in kartonnen dozen die hiervoor bestemd zijn.
Vandaag de dag is er nog de mogelijkheid om hier in Dongen in die documenten te neuzen, om onze geschiedenis van vroeger te achterhalen en te beschrijven; maar over een paar maanden zal dat niet meer mogelijk zijn.
Want alle archieven van de Witte Paters zullen dan naar het centrum St. Aegten te Cuijck overgebracht worden.
De archieven van de Witte Zusters, Missionarissen van O.L. Vrouw van Afrika zijn al over gebracht, en kunnen daar ingekeken worden.
Zie de voorwaarden hiervoor op de website van St. Aegten.
Info en website:
tel. 0485 - 31 10 07
E-Mail : info@kloostersintaegten.nl
De E-Mail van de archivaris ter plaatse: de Heer A. van Huijgevoort.
Webste is aan te bevelen: klik hier.
Het is de moeite waard om het centrum eens te bezoeken, en te grasduinen in de archieven.
Iedere donderdag en vrijdag is het Centrum open voor bezoekers van 9.00 - 17.00 uur, maar wel na een afspraak te hebben gemaakt.
Om de archieven zelf in te kijken van anderen heb je een permissie nodig van de eigenaar. In dit geval stuurt men dan een formulier dat door de Verantwoordelijke van de betreffende Congregatie moet worden getekend.
Ja, allemaal heel veilig maar wel gecompliceerder.
Wanneer het Archief van de Witte Paters over gaat naar Cuijck, zal op deze site bekend gemaakt worden.