AFRIKA EN DE BEGRAFENIS VAN PAUS JOHANNES-PAULUS II
overzicht van een aantal vieringen in Afrika

Afrika, dat toch een flink aantal moslim landen telt, heeft massaal eer betoond aan Paus Johannes-Paulus II op vrijdag 8 april, de dag van zijn begrafenis. De paus was 50 keer op bezoek geweest in de verschillende Afrikaanse landen en had altijd de kant gekozen van de armen en van degenen die zich inzetten tegen het racisme.

In
Soweto, Zuid Afrika, hebben honderden kinderen eer gebracht aan de nagedachtenis van diegene die duidelijk zijn afschuw van het racistische bewind had laten blijken. Een mis werd opgedragen voor zijn zielenrust in het engels, het zoeloe en het sotho, drie van de elf officiële talen van het “nieuwe Zuid Afrika”.
het laatste de profundis vóór de begrafenis.©AFP De weigering van de paus om op bezoek te komen in dit land tijdens de apartheid, was voor de bestrijders van het racisme een grote aanmoediging geweest. En in september 1995 werd Johannes-Paulus II in Johannesburg bij het uitstappen van het vliegtuig ontvangen door Nelson Mandela, de eerste zwarte president van dit land.

In de Democratische Republiek van Congo was de dag van de begrafenis tot vrije dag verklaard en de uitvaartmis werd uitgezonden op de 6 publieke en commerciële televisiekanalen alsmede op de nationale radiozender.

Een plechtige mis werd opgedragen in de grote kathedraal van Kinsjasa, met meer dan 6000 plaatsen. Speciale kledingstof was er gemaakt met de afbeelding van de paus erop afgedrukt en deze was binnen een korte tijd volledig uitverkocht.

In
Burundi was de paus in 1990 op bezoek en had toen de Burundezen opgeroepen zich met elkaar te verzoenen. Er werd in de kathedraal van Bujumbura een mis opgedragen op dezelfde tijd als de uitvaartsmis in Rome.

In Rwanda werd er in elke parochie van dit land op vrijdagmorgen een mis opgedragen voor de paus. Maar deze vrijdag was tevens de tweede dag van de week van rouw ter gedachtenis aan de genocide van 1994.

In
Kenia en Oeganda werden er speciale missen georganiseerd in verschillende steden en de uitvaartplechtigheid in Rome werd direct door de televisie uitgezonden.
mis voor de Paus in Soweto op 8 april. ©AFP
In het stadion van
Antanarive, de hoofdstad van Madagascar, werd er een hoogmis opgedragen als getuigenis van de verering voor de paus door de bewoners van dit land.

In
Rabat, Marokko, werd er een eucharistie gevierd in bijzijn van verschillende raadgevers van koning Mohammed VI en van hoge regeringsvertegenwoordigers. Koning Mohammed VI zèlf was in Rome voor de uitvaartplechtigheid.

In
Ivoorkust werd de plechtigheid op het Sint Pietersplein te Rome direct uitgezonden door de nationale televisie.

Op de
Kaapverdische Eilanden, waar de paus in 1990 op bezoek was en waar 99 % van de bevolking katholiek is, waren overal speciale vieringen voorzien. Mis voor de Paus in Abidjan Ivoorkust, op 8 april. ©AFP

In
Guinee, voor meer dan 90 % moslim, was er geen uitzending van de televisie. Het land beleeft een ernstige economische en politieke crisis en er is in de hoofdstad Conakry tussen 8 uur ’s morgens en 18 uur ’s avonds geen elektriciteit. En zoals een inwoner van de hoofdstad zei : “Zelfs als de plechtigheden van Rome uitgezonden zouden zijn, hadden we toch niets kunnen zien.”

In
Guinee-Bissau was er ook geen televisie-uitzending, maar er was wel een volledig verslag via de radio.

Voor
Mauritanië, een islamitische republiek waar de katholieke kerk alleen maar getolereerd wordt, is er geen enkele aanwijzing dat er bij de preken die vrijdags in de moskeeën gehouden worden, iets over het overlijden van de paus gezegd is.

In
Senegal, ook een land met een grote moslim meerderheid, 94 %, is de uitvaartplechtigheid van de paus wel uitgezonden via de radio. Maar er zijn nog enkele programma’s op de televisie voorzien met documentaires over het leven van paus Johannes-Paulus II et zijn bezoek aan Senegal in 1992. Een plechtige mis werd er ook gevierd op vrijdagmorgens in de kathedraal van Dakar.

Terwijl er over de hele wereld aan de mogelijkheid gedacht wordt van een toekomstige Afrikaanse
paus, de kardinaal Francis Arinse uit Nigeria, hebben de katholieken in Nigeria rustig de begrafenis van Johannes-Paulus II kunnen meemaken uitgezonden door de publieke omroep en ook door en kanaal per satelliet. gebed voor de overleden Paus in Dakar, Sénégal. ©AFP

In
Algerije is er vrijdagmorgen een plechtige mis opgedragen in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Afrika bij Algiers. President Bouteflika was in Rome voor de uitvaart.

Johannesburg, ©AFP, 08/04/2005,
vertaling H. Remhs m.afr.

Webmaster-NL

Vorige pagina