Afrika Museum no.117-3. Kusase armband©  Afrikaans dorp, door Tanzaniaanse artiest
Persbericht
Berg en Dal, mei 2006

Het Nieuwe Afrika Museum is geopend!
meer ruimte voor traditionele én hedendaagse Afrikaanse kunst
Een forse uitbreiding, een kritische herziening van de vaste opstelling en structurele aandacht voor hedendaagse Afrikaanse kunst.
Het Afrika Museum in Berg en Dal begint in elk opzicht aan een nieuw hoofdstuk.

Museumgebouw twee keer zo groot

De nieuwbouw is de meest ingrijpende in de geschiedenis van het museum. Onderdelen in het nieuwe gebouw zijn: een nieuwe entree met museumwinkel, een grote geklimatiseerde tentoonstellingszaal, een nieuw auditorium voor lezingen, symposia, optredens en filmvertoningen, een multifunctioneel atrium en verbindingsgangen met zicht op het buitenmuseum.
Ook is er meer ruimte voor de vaste opstelling. De inhoud van het museumgebouw en de tentoonstellingsruimte zijn daarmee bijna twee keer zo groot

(2400 m²). De kosten van de bouw bedragen € 5,5 mln. en de kosten voor de inrichting € 1,1 mln. Het ontwerp van het gebouw staat op naam van architect Henk de Haan, Ontwerpatelier Rijksbouwmeester, Den Haag. De nieuwe tentoonstellingen zijn ontworpen door Roel Schneemann.

Hedendaagse Afrikaanse kunst

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel wordt onder andere een deel van de collectie hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora getoond. Afrikaanse culturen zijn dynamische culturen die voortdurend veranderen, ook op het gebied van visuele kunsten. Het Afrika Museum volgt deze ontwikkelingen op de voet en koopt in toenemende mate ook werk van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora aan.

Bouwen aan de toekomst vanuit een rijk verleden


Het Afrika Museum kent een traditie van beweging en vooruitgang. Geheel passend bij de ontwikkeling van een continent in beweging heeft het museumcomplex zich vanaf begin jaren vijftig ontwikkeld in zowel inhoudelijke als bouwkundige fasen. De uitbreiding met een nieuwe vleugel is dan ook geen afronding van het concept, maar de overgang naar een nieuwe fase in het rijke leven van het Afrika Museum.
De officiële her-opening van het vernieuwde Afrika Museum heeft plaatsgevonden op 27 mei 2006. Er vonden toen de volgende feestelijkheden plaats:
Viering 50-jarig bestaan van het Afrika Museum met een eucharistieviering, opgeluisterd door twee Afrikaanse koren;
’s middags een speciaal programma voor jong en oud.
Een Afrikaans feest voor iedereen ter gelegenheid van de openstelling van het Nieuwe Afrika Museum met bijzondere activiteiten in het binnen- en buitenmuseum.

Nieuwe semi-permanente tentoonstellingen

De tentoonstelling in de nieuwe voorzaal heeft als rode draad het thema ontmoetingen. Ontmoetingen tussen Europeanen en Afrikanen, tussen museum en bezoekers en tussen objecten en bezoekers.
Daarnaast komt de evolutie in het kijken naar en de omgang met Afrikaanse kunst aan bod. De waardering voor Afrikaanse voorwerpen mag dan sterk zijn toegenomen, zij blijft een oordeel van westerlingen. De vraag hoe Afrikanen zelf hun artistieke objecten beoordelen staat centraal in deze zaal.

Religie en Samenleving

Nieuwe inrichting van de semi-permanente tentoonstelling waarin o.a. aandacht wordt besteed aan de rol van religie in de Afrikaanse gemeenschap, levenscyclus, onheilbestrijding en genezing. Oost-Afrika Logo Afrika Museum Berg en Dal De bezoekers maken kennis met de herdersvolken uit Sudan en Kenya, via de Makonde uit Moçambique en Tanzania, tot aan de islamitische Swahili langs de kust en de christenen in Etiopië. Zij zien door de bomen het bos: Baka-pygmeeën tussen verleden en heden Tentoonstelling over de Baka-pygmeeën in Cameroun en de gevolgen van de houtkap voor hun de traditionele leefwijze. Van binnen naar buiten: Afrikaanse bouwkunst in het buitenmuseum Over Afrikaanse architectuur, waarvan in het buitenmuseum enkele voorbeelden aanwezig zijn, zoals een woonerf van de Kusasi uit Ghana en een dorp van de Dogon uit Mali en paalwoningen uit Benin.

Thematentoonstelling:

Hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Collectie Felix Valk en verder…
Met deze thematentoonstelling heeft het Afrika Museum de nieuwe tentoonstellingszaal in gebruik genomen. In deze zaal wordt de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst van Felix Valk (1929-1999) geëxposeerd. Het was de wens van Valk om zijn collectie in het Afrika Museum onder te brengen. Na zijn overlijden is dit gerealiseerd via het Instituut Collectie Nederland. Deze verzameling is representatief voor de jaren negentig van de vorige eeuw de periode waarin de hedendaagse Afrikaanse kunst internationaal doorbrak.

Afrika Museum,
Postweg 6,
6571 CS Berg en Dal (bij Nijmegen)
tel. 024 – 684 72 72

info@afrikamuseum.nl

www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00 uur
http://www.afrikamuseum.nl/

Webmaster-NL

Vorige pagina