Maria in de kapel van Heythuysen.

8 december 2005

Patroonsfeest van de Witte Paters

Missionarissen van Afrika

 

Ruim 70 Witte Paters afkomstig uit de verschillende plaatsen van Nederland, maar ook een aantal die vanuit Afrika op verlof waren, kwamen in Heythuysen samen om dit feest te vieren. Bij het begin van de Eucharistieviering heette de Provinciaal, Pater Piet Kramer, iedereen welkom:

Ingang van Sint Charles te Heythuysen

"Welkom allemaal hier in dit gastvrije huis dat nog altijd van ons is.[1]
Samen vormen we een gemeenschap die Maria erkent als de Moeder van Jezus, die door haar jawoord nauw betrokken werd bij de missie van haar Zoon. Haar roeping was om Hem ter wereld te brengen. Ze deed dat met grote liefde en in de kracht van de Heiige Geest.

Daarom vereren we haar ook als Onze Lieve Vrouw van Afrika. En als patrones van onze Sociëteit. Met haar gaan we tot Christus en bidden vandaag - voor onze Sociëteit en voor de Congregatie van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika.

Voor onze Oversten, de Algemene Overste en zijn Raad, en voor al onze medebroeders en medezusters. -Voor al onze medewerkers: priesters, broeders en zusters, de catechisten en hun gezinnen, ons verzorgsters en verzorgers hier in Heythuysen. Voor allen die ons in ons werk bijstaan en het mogelijk maken: als vrijwilligers en weldoeners.

 We bidden ook voor onze vroegere medebroeders die nog banden met ons onderhouden. - We bidden vooral ook voor onze zieken: Piet Horsten, Wim Settels, Paul van Thiel, Adalbert Tilman en anderen.

 Voor onze medebroeders in gebieden van oorlog en onrust: Jozef de Bekker in Ivoorkust, Harrie van de Ven en Jan Rademaker in Oost Congo, Peter van den Heuvel en Jo van Os in Noord Oeganda, voor Jan Heuft in Algerije, voor Kees Maas in Rwanda, en anderen.

Voor onze mensen in de "Internationale Sectie": Ferdinand van Campen uit Brazilië, Cor de Visser uit India,[2] en Andre Schaminee de Verantwoordelijke van de "Intercontinentale Sectie"; en voor de kandidaten M.Afr. en onze jongere medebroeders.

Moge de zegen van Christus die altijd weer komt op voorspraak van Maria op ons rusten."



HOMILIE

Pater Hans Pauwels van het "Missionair Project" van de Witte Paters in Den Haag, hield de Homilie:

Hans Pauwels

"In het Evangelie lezen wij maar enkele woorden die volgens de traditie door Maria gesproken zijn. Zij vroeg aan de engel:"Hoe kan ik Gods wil volbrengen en een kindje krijgen terwijl ik geen man beken?" Om dan na de uitleg van de engel te zeggen: “Ik ben het dienstmeisje van de Heer, laat zijn Woord in mij geschieden.”

 Als Jezus’ moeder wees zij haar zoon terecht: “Hoe kon je ons dit aandoen? je vader en ik zijn drie dagen naar jou op zoek geweest.”
-En in Kana vertelde zij het keukenpersoneel: “Doet alles wat Jezus jullie zal zeggen.”

Allemaal belangrijke woorden van Maria, maar wat het Evangelie over Haar zegt is minstens even belangrijk! Want twee keer wordt ons verteld dat “Maria alles wat zij hoorde en had meegemaakt in haar hart bewaarde en bij zichzelf overwoog.” En dat deed zij in diep geloof, want juist vanwege haar geloof werd zij zalig geprezen door haar nicht Elisabeth. Dit geloof sprak zij uit in haar ‘Magnificat’ waarin zij God loofde die zulke wonderwerken aan haar verrichtte.

En het is daarom in het bijzonder erg vreemd dat in de hele litanie van Maria haar geloof geen enkele keer wordt genoemd !

Wij kunnen Maria niet navolgen in haar unieke moederschap en leven ook niet in dezelfde omstandigheden waarin Maria haar leven heeft doorgebracht. Maar zoals zij heeft ook ieder van ons wonderlijk mooie, en lieve herinneringen. En hebben ook wij allemaal op veel manieren in ons eigen persoonlijk bestaan Gods bescherming en liefdevolle zorg mogen ervaren.

God heeft ook ons geholpen om zoals Maria te blijven geloven toen wij het moeilijk kregen. glas-in-lood ramen kapel van Mours Geloven is een gave: wij zelf zijn een gave van God aan ons zeif. Ons hele leven is een gave en daarom moeten wij, zoals Maria, al onze ervaringen in ons hart bewaren en in diep geloof overwegen, om zo God steeds opnieuw te danken voor zijn ontzagwekkende liefde. Het leven moet vooruitblikkend geleefd worden, maar kan alléén terugblikkend begrepen worden!

Gods grote daden overwegen, die zijn eindeloze liefde aan ons kenbaar maakte door één van ons te worden als een weerloze baby, en zich naderhand door zijn eigen schepselen liet vermoorden zonder zijn geduld met ons te verliezen. Daarin te mogen geloven is een voorrecht en een bron van diepe vreugde en blijdschap.

Dit doet ons denken aan een ander woord van Maria op het bruiloftsfeest in Kana: “Zij hebben geen wijn meer.” 'Wijn verheugt het hart van de mens, wijn is een teken van vreugde op sabbat en op feestdagen' luidt een oud Joods gezegde. Maria verlangde toen dat mensen zich dáár in Kana zouden blijven verheugen. Nu verlangt zij van ons dat wij ons blijven verheugen.

Daarom vragen wij haar vandaag dat zij ons helpt altijd blij te zijn door samen met haar te blijven overwegen hoe goed God op onze levensweg voor ons heeft gezorgd en hoe wonderlijk wijs Hij ons zo dikwijls geleid heeft.

Wij willen denken aan het vele mooie en lieve dat wij in Afrika en elders in ons missionarisleven zijn tegengekomen. En we zijn verheugd en dankbaar dat wij mogen geloven in een God die Onze Vader is.

Denken aan dit alles wordt dan danken voor dit alles:
"God, in wonderwerken en plannen voor ons kan niemand zich met U meten;
het zijn er te veel om te tellen.” Zo bidden wij in psalm 40.

“Mijn hart prijst hoog de Heer, van vreugde juicht mijn geest om God mijn redder”
jubelde Maria, en wij sluiten ons bij haar aan.
Samen met haar danken wij onze Vader in de hemel
die steeds alleen het goede met ons voorheeft
en het gewoon niet kan laten eindeloos veel van ons te houden.  
AMEN



In de namiddag werden 3 sprekers uitgenodigd te vertellen over hun werk in de verschillende werelddelen:
1. Ferdinand van Campen, onze jongste Witte Pater, priester gewijd in 1993 - had zijn stage in Ghana gedaan, en na zijn universitaire studies "spiritualiteit", werd hij in Brazilië benoemd, waar de Witte Paters sinds 1985 een opleidingshuis hebben in CURITIBA voor jonger Braziliaanse kandidaten. Ferdinand van Campen
Curitiba ligt in het Zuid-Oosten van het land, en heeft bijna 2 miljoen inwoners.Lees verder. De communiteit van Curitiba telt nog vier confraters, na de plotselinge dood van de pastoor van de Parochie die ze daar ook bedienen, pater Vincent Bailey Verder woont daar de eerste Braziliaanse Witte Pater, Rafael Azevedo, een Mozambikaan, een Ghanees, een Fransman (allen zijn druk met missie-animatie en roepingen) en een Hollander. Een echte Internationale Communiteit dus! Ferdinand is belast met de opleiding van de 7 kandidaten die er op het ogenblik zijn. Hij vertelde ons van het wel en wee van de studenten. Een hele opgaaf voor onze confraters in een land dat 150 x zo groot is als Nederland, en erg in zichzelf gekeerd is, ook wat missie betreft. De uitdaging ligt in het feit dat de M.Afr. zich dus eveneens inspannen om de Braziliaanse Missie-activiteiten ook op Afrika te focussen.


Cor de Visser 2. Cor de Visser vertelde ons over India met bijna een miljard inwoners, de gewoonten en gebruiken, de Katholieken in het Bisdom Bangalore die maar een heel kleine minoriteit uitmaken van de bevolking, maar nog altijd 300.000 mensen telt!
Hij is als Nederlander de verantwoordelijke van het vormingshuis, waar ze met 15 studenten zijn, tezamen met een Belgische, een Duitse en een Canadeese Witte Pater. Op de vraag of het niet beter was deze verre opleidingshuizen, zoals in Mexico en de Philippijnen - die zonder resultaat na jaren animatie nog slechts op een of twee jongeren kunnen rekenen - maar te sluiten en ons te richten op Polen bijvoorbeeld, waar als het ware de "roepingen voor het opscheppen liggen" - werd er geantwoord dat het voor de M.Afr. ook een missionaire opdracht is om in alle werelddelen present te zijn en de aandacht op de Afrikaanse Kerk te vestigen. Maar óók om ons Internationaal Ideaal hiermee te bevestigen.

3. Piet de Bekker rust nog uit op dokters' bevel, na de strubbelingen met zijn hartslag in Ghana een paar maanden geleden. Maar er zit weer spirit in, en het bloed kruipt weer waar het eigenlijk niet gaan kan! In januari veretrekt hij naar India, om daar de confraters een handje te helpen met de begeleiding van de studenten.
En zo bereidt hij de weg voor Piet Kramer, die na zijn Provinciaals-periode in Nederland, gevraagd werd om in India zijn vroegere baan als leraar en begeleider weer op te pakken!

Alles bijelkaar een zeer geslaagde dag, die het "O quam bonum et quam jucundum.." weer een nieuw tintje gaf!



[1] Hier doelde hij op het feit dat "Het Land van Horne" dat de verzorging van het medicale gedeelte van het huis heeft overgenomen, op den duur het hele gebouw over gaat nemen, en door verbouwing het zal aanpassen aan de eisen van het Ministerie van Gezondheid. De Witte Paters op hun beurt zullen dan de kamers "huren" voor hun geďndiceerde leden.

[2] Beiden waren hier aanwezig. Cor de Visser om zijn visum voor India te verlengen, en Ferdinand van Campen op "home leave", en om zijn 12 ˝ Jaar Priesterfeest te vieren op 29 januari 2006 in Den Haag.


Webmaster-NL

Vorige pagina