Webmaster-NL

Vorige pagina

UNESCO houdt herinnering aan slavernij levend
(Gepubliceerd op10 januari 2004)

CAPE COAST (ANP) - In de Afrikaanse staat Ghana is het jaar ingeluid ter herinnering aan de slavernij. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Ghanese stad Cape Coast, die in het verleden fungeerde als doorvoerhaven van duizenden zwarte Afrikanen die naar Amerika werden verscheept.
De bijeenkomst was een initiatief van Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Directeur-generaal Koichiro Matsuura verklaarde dat de herdenking niet alleen is bedoeld als uiting van ,,historische solidariteit'' met de slachtoffers van de slavernij. Ze moet tevens de aandacht vestigen op de nog steeds voortdurende strijd tegen racisme, discriminatie, xenofobie en intolerantie.
Slavernij komt in moderne gedaanten nog steeds voor, zoals dwang- en kinderarbeid, mensensmokkel en gedwongen prostitutie. Volgens de Verenigde Naties verrichten ongeveer 700.000 mensen arbeid onder dwang. Kinderarbeid komt nog veel meer voor. Het jaar 2004 is uitgekozen omdat het tweehonderd jaar geleden is dat Haïti werd uitgeroepen tot de eerste onafhankelijke zwarte republiek