KINDSOLDATEN....GENOEG !

Slavernij ? in 2004 ?
Een voorbeeld vanuit Afrika en elders.



Jeanne , een klein meisje van de democratische Republiek van Congo was twaalf jaar oud; ze komt uit Goma, niet ver van de grens met Rwanda, dat in strijd is met het Congolese leger.

Terwijl ze van school naar huis terug keerde komt ze langs een militaire wagen
die stuk leek te zijn. "Ze hebben me vastgepakt tegelijk met andere kinderen, vertelt zij, en me in hun voertuig gezet alvorens me mee te nemen naar een militair oefencamp".

300 OOO kindsoldaten ! Kinderen van onder de 18 jaar zijn ingelijfd in de verschillende legers - dat door internationale wetten geen kinderen mag recruteren - van een dertigtal landen: in Afghanistan, Colombia, Liberia, Congo, Tchad, Ivoorkust, Ethiopie...enz. Ze zijn strijders, spionnen, dragers, of sex-slaven.

De vereniging Actie van Christenen voor de afschaffing van foltering (Acat) die in 2004 haar dertigjarig bestaan viert, heeft besloten te reageren.
Veel mensen stellen marteling gelijk aan illegale praktijken van het ronselen van kindsoldaten tegen hun wil - in dictatoriale regimes, legt Jean Etienne de Linares, algemeen gedelegeerde van de vereniging ACAT uit.

Dat is niet alleen het geval in dictatoriale landen: in veel andere landen waar men kindsoldaten gebruikt, is de staat als Instituut praktisch verdwenen. Wanneer deze kinderen gepakt worden, ondergaan ze altijd slechte behandelingen door de bendes of de legers die elkaar bestrijden. Die manieren van doen nemen nog toe in geval van burgeroorlog.


Officiële réacties van de Verenigde Naties


De Oegandese diplomaat, Olata Otunnu is door de Verenigde Naties ermee belast de kinderen te beschermen in conflictsituaties. Hij zal er voor moeten zorgen dat de landen die in conflict zijn met elkaar, en kindsoldaten recruteren, de officieele UNO-teksten moeten aannemen en ten uitvoer brengen die de kinderen moeten beschermen.

Het protocol van de conventie van de rechten van het kind, voorziet straffen door het internationaal strafhof in Den Haag. Deze besluiten waren vastgesteld door de veiligheidsraad van de UNO.

Het ACAT heeft in veel landen een petitie gelanceerd die vervolgens naar Olara Otunnu gezonden zal worden. Deze petitie zal de vorm aannemen van een soort absentie briefje van schoolkinderen waarop het motief van afwezigheid vermeld staat: naar de oorlog vertrokken. Degene die de petitie ondertekent schrijft vervolgens hieronder: Ik weiger dit motief van afwezigheid , want een kind mag geen oorlogshandelingen verrichten.

Deze ACAT- vereniging weet ook dat zij hiermee een langdurige strijd zal aangaan. Deze strijd zal pas gewonnen zijn wanneer de internationale publieke opinie deze praktijken als onaanvaardbaar zal veroordelen. En de landen die deze wetten in de wind slaan, zal straffen.

Kijk op de website over kindsoldaten: http://www.kindsoldaten.nl/

Bron: journal de lACAT, 2004



Webmaster-NL

Vorige pagina